Kamu Çalışanları Sendikası (KAMU-SEN) Başkanı Metin Atan, ülkedeki yaşanan hayat pahalılığının nedeninin hükümet olduğunu söyledi.
“Hayat pahalılığını vermeyecekseniz, hayatı ucuzlatmak zorundasınız” diyen Metin Atan, ülke genelinde denetim yapılmadığını, denetim konusunun bir türlü çözüme ulaştırılamadığına dikkat çekti.
Altı aylık hayat pahalılığı oranının yüzde 33.32 çıktığını anımsatan Atan, vergi kesintileri de hesaba katıldığında maaşlara yansıyacak oranların düşeceğini bu nedenle refah payının verilmesi gerektiğini vurguladı.
Atan, emeklilerden vergi kesilmediği için onların maaşına net yüzde 33.32’lik hayat pahalılığı oranının yansıyacağını kamu çalışanlarından yaklaşık yüzde 5 kesinti olacağını, göç yasasıyla işe girenlerin ise en yüksek vergi diliminde olmalarından dolayı neredeyse yüzde 10’a yakın bir kesintiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. KAMU-SEN Başkanı Metin Atan, BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay ile köşe yazarı Emin Akkor’un sunduğu “Empati” programına katıldı.
Atan: Yeni asgari ücret belirlenmeden,
birçok şeye zam geldi, denetim yok
KAMU-SEN Başkanı Metin Atan, hükümetin hayatı ucuzlatmadığı ve gereken denetimleri yapmadığı sürece asgari ücretin açlık sınırının altına kalacağını söyledi.
Atan, özel sektörde sendikalaşmanın önemine dikkat çekerek, bir an önce bu konuda adımlar atılması gerektiğini belirtti.
Küçük esnafın tamamen bitme noktasına geldiğini ifade eden Atan, prim desteğinin büyük işletmelere değil, küçük esnafa daha çok verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Asgari ücret belirlenmeden birçok şeye zam gelmeye başladığını kaydeden Atan, ev kiralarının da yükseldiğini, bazı ev sahiplerinin de kirayı ödeyemeyen kiracılarına “beğenmiyorsan evden çık” şeklinde tavır sergilediğini vurguladı.
Kamu çalışanı ile asgari ücretliye yapılacak Hayat Pahalılığı artışı oranındaki fark konusuna dikkat çeken Atan, “Domatesi aynı fiyata asgari ücretli de alıyor, kamuda çalışan da ama asgari ücretli ezilir. Özellikle küçük esnafa katkı yapılması gerekiyor. Prim desteğini büyük esnaf iyi değerlendirdi. Asgari ücreti, küçük esnaf ödemekte zorlanıyor. 2-3 işçisi var ama ödeyemiyor. İşveren kendisini nasıl kurtarıyorsa öyle düşünüyor, kendilerinin karnı tok. Ama özel sektörde çalışanlar eziliyor. Sendikalaşma özelde de olmalı” dedi.
“Göç yasası kapsamındakiler en yüksek vergi diliminde”
Hayat Pahalılığı hesaplamasının altı aylık olduğunu anımsatan Metin Atan, Ocak-Haziran 2023 Hayat Pahalılığı oranının yüzde 33.32 olarak hesaplandığını söyledi.
Atan, bu orandaki bir artıştan vergi kesintileri de yapılacağını hatırlatarak “Emekliler vergi ödemiyor bu nedenle maaş artışlarına yüzde 33.32 net olarak yansıyacak ancak kamu çalışanlarından vergi kesileceği için maaşlarına yansıyacak oran yüzde 28-29 dolaylarında olacak. Yani yapılacak artışın yaklaşık yüzde 5’i vergiye kesilecek” dedi.
Atan, en büyük mağduriyeti 47/2010 sayılı halk arasında “göç yasası” olarak bilinen yasayla işe girenlerin yaşayacağına dikkat çekerek “Maliye Bakanlığı’ndan randevu talep ettik. En yüksek vergi dilimine girdiler, onların maaşlarına yansıyacak oran net yüzde 23,90 olacak. Bunun için refah payını yüzde 3-4 civarında mı verir hükümetimiz bilmiyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin asgari ücrete yaptığı maaş artışına ek olarak 8 bin TL de refah payı verdiğini örnek gösteren Atan, “Bizdekiler de bunu yapabilir. Biz 8 bin TL verin demiyoruz ama en az yüzde 3-4 oranında verilmelidir” dedi.
“İsteğimiz, uçakların yeni Ercan
Havalimanı’na güvenli iniş yapması”
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ) ve Kamu Çalışanları Sendikası’nın (KAMU-SEN), yeni Ercan Havalimanı’nın terminal binası ve pistiyle ilgili Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı önünde dün yaptığı basın açıklamasına değinen Atan, “Ülkede yeni Ercan Havalimanı’nın, açılmasını istemediğimiz algısı yaratıldı” dedi.
Bu durumun doğru olmadığını belirten Atan, tek isteklerinin uçakların yeni Ercan Havalimanı’na güvenli bir şekilde iniş yapması olduğunu söyledi.
“Yeni Ercan Havalimanı itfaiyesinin
araç ve gereçleri yenilenmeli”
Yeni Ercan Havalimanı’nda kalıcı elektrik sorunu olduğuna dikkat çeken Atan, itfaiyenin kategorisi 7’yken 9’a girmesi gerektiğini ifade etti.
Atan, yeni Ercan Havalimanı’nda yer alacak olan itfaiyenin araç ve gereçlerinin yeni olması gerektiğini iletti.
Şu anda yeni Ercan Havalimanı’yla ilgili bir panik yaşandığını kaydeden Atan, havalimanı için getirilmesi gereken meteorolojik cihazların halen temin edilmediğini dile getirdi.
Atan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’da yeni Ercan Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra yine eski havalimanının kullanılacağını inandığını söyledi.