Özel Haber

Hayat pahalılığı, 8-9 bin TL sosyal yardım alan özel bireylerin aylık 10 bin TL’yi bulan sadece hijyen malzemelerini dahi karşılamıyor

Abone Ol

   Ülkemizde yaşanan hayat pahalılığı toplumun tüm kesimlerini derinden etkiledi ancak sosyal yardım maaşıyla geçim sağlayanlar bu etkiyi daha çok hissetmeye başladı.

   18 yaşını doldurmuş engelli bir bireyin aylık yaklaşık 8-9 bin TL sosyal yardım maaşı, 10 bin TL’yi bulan sadece hijyen malzemeleri ihtiyacını dahi karşılamıyor.

   KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 2018-2019 yıllarında bir paket bezin 30-40 TL, şimdi ise fiyatının 200-300 TL’ye çıktığına dikkat çekerek asgari ücretin yüzde 50-60 oranındaki yardımın günümüz koşullarında özel gereksinimli bireyler için yeterli olmadığını vurguladı.

   Suay, “4-5 sene önceki faaliyetlerde bir bireyin aylık bez ve hijyen ihtiyaçlarının tamamını karşılayabiliyorduk ancak şimdi sadece 15 günlük ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Diğer bireyleri mağdur etmemek adına yardımları azaltmak zorunda kaldık. Engelli bir bireyin sadece aylık hijyen ihtiyacı 9-10 bin TL’yi buluyor. Burada ilaç ve medikal ürünler ayrı” dedi.

   Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de hayat pahalılığının toplumun genelini olduğu gibi engelli bireyleri de olumsuz etkilediğini dile getirerek, 18 yaşındaki bir engelli bireyin asgari ücretin yüzde 50-60’ını aldığını, bu parayla geçinmesinin zor olduğunu vurguladı.

Suay: Ekonomik kriz hem engelli bireyleri
hem de dernek olarak bizi olumsuz etkiliyor

   KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, ülkedeki hayat pahalılığının tüm toplumu olumsuz etkilediğini ancak sosyal anlamda yeterliliğini tam anlamıyla sağlayamayan, özel ihtiyacı olan engelli bireylerin bu konudaki mağduriyetinin çok daha fazla olduğunu söyledi.

   Suay, yatağa bağımlı olan, birinin bakımıyla hayatını devam ettirebilen yüzlerce engelli birey olduğuna işaret ederek dernek olarak ayda 300 dolaylarında bireye yardımda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti.

   Bu bireylerin bez ve hijyen malzemeleri ihtiyacının bulunduğunu ifade eden Suay, bunların acil/temel ihtiyaç olduğu için eksik edilmemesi gerektiğini söyledi.

   Suay, 2018-2019 yıllarında bir paket bezin 30-40 TL, şimdi ise  200-300 TL’ye çıktığına dikkat çekti.

   Tüm dünyanın ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğini ve ülkemizin bundan daha derin etkilenmekte olduğunu anlatan Suay, ancak “sosyal devlet” anlayışı gereği yetkililerin sosyal kesime olan hassasiyetinin daha fazla olması gerektiğini savundu.

   Suay, bu konuda pozitif ayrımcılık istemediklerini, yalnızca sosyal kesimdeki her bireyin ihtiyaçlarına önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Yardımları azaltmak zorunda kaldık”

   Suay, 18 yaşından küçük engelli bireyin asgari ücretin yüzde 50’sini, 18 yaşından büyük kişilerin asgari ücretin yüzde 60’ını, evli ve eşi çalışmayan engelli bireyin asgari ücretin yüzde 80’ini, evli ve iki çocuğu olan bir engelli bireyin her çocuk için asgari ücretin yüzde 10’unu aldığını ve böylece bir asgari ücret oranında yardım elde edebildiğini açıkladı.

   Asgari ücretin yüzde 50-60 oranındaki yardımın günümüz koşullarında özel gereksinimli bireyler için yeterli olmadığına dikkat çeken Suay, ihtiyaçların karşılanması noktasında bu yardımların dışında ek tedbirlerin de alınması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

   Suay, Dernek olarak bu konuda yıllardır emek sarf ettiklerini belirterek, gelinen noktada ekonomik nedenlerin yürüttükleri faaliyetleri olumsuz etkilemeye başladığını kaydetti.

   4 – 5 sene önceki faaliyetlerde bir bireyin aylık bez ve hijyen ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilirken, şu an sadece 15 günlük ihtiyacının karşılanabildiğini dile getiren Suay, diğer bireyleri mağdur etmemek adına yardımları azaltmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

   Suay, sivil toplum örgütleriyle devletin tüm organlarının bu süreci en az hasar verecek duruma indirmek gerektiğine işaret ederek, kendilerinin destek vermeye devam edeceklerinin ancak yetkililerin sosyal destek konusunu yeniden gözden geçirmesini istediklerini söyledi.

   Suay, bir engelli bireyin aylık temel ihtiyacının ne kadar olduğu üzerinde durarak, şöyle devam etti:

   “Görme engelli bireyle ortopedik engelli bir bireyin ihtiyaçları farklıdır. Ama özel gereksinimi olan, özel bakım gerektiren, ‘yatağa bağımlı olan engelli bireylerin’ ihtiyaçları doğrultusunda buna cevap verebilirim. Sadece aylık hijyen ihtiyaçları düşünüldüğünde bir engelli bireyin 9-10 bin TL gibi bir ihtiyacı olduğu söylenebilir. Burada ilaç ve medikal ürünler ayrı.”

   Suay, istatistiklere göre şu an ülkemizde yaklaşık 4 bin 500 vatandaş, 500’e yakın da vatandaş olmayan toplamda 5 bin engelli bireyin olduğunu vurguladı.

Kibrit: 18 yaşını doldurmuş bir engelli birey
8-9 bin TL maaşla hangi ihtiyacını karşılayabilir?

   Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, ülkemizdeki hayat pahalılığın tüm toplumu olduğu gibi dar bütçeyle geçinen engelli bireyleri de olumsuz etkilediğinin apaçık ortada olduğunu belirtti.

   Asgari ücrete zam yapıldığını ve engelli bireylere verilen sosyal yardımın da asgari ücret üzerinden verildiğini kaydeden Kibrit, 18 yaşını doldurmuş bir engelli bireyin yaklaşık 8-9 bin TL gibi bir yardım aldığını söyledi.

   Kibrit, “9 bin TL ile elektriğini mi kirasını mı ödeyecek, ihtiyaçlarını mı karşılayacak? Her açıdan ciddi sıkıntılar vardır. Bu süreç pandemiyle birlikte engelli bireyleri çok ciddi etkilemeye başladı” dedi.

   Elektrikte ve gıda ürünlerindeki inanılmaz artışların engelli bireyleri zor bir sürecin içerisine soktuğunu dile getiren Kibrit, devletin “sosyal devlet” anlayışı gereği en azından maaşlarda bir iyileştirme yapabileceğini ifade etti.

   Kibrit, bunun yanında sosyal yardım alan kişilere belli bir oranda elektrik muafiyeti sağlandığına işaret ederek, bunun bir benzerinin engelli bireylere de uygulanmasının bu bireylerin bir nebze de olsa nefes almasını sağlayabileceğini anlattı.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }