Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (EZKOOP) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, harnup (Keçiboynuzu) üreticilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara değinerek, harnup üreticisinin zor durumda olduğunu, çözümün kooperatifleşme olduğunu söyledi. Tulga, son dönemde harnup üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına konuk olan Tulga, hasat sonrası ürünlerin torbalarda ya da açık alanlarda bekletildiğini, bu süreçte fare gibi zararlılara yem olduğunu belirtti.

Tulga, “Satış yolu bulunamadı, ihracat kapısı açılamadı ve üreticiler mağdur oldu” dedi. Tulga, ihracat kapılarının açılması ve devlet desteğinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Harnup çekirdeğinin değer kaybına uğradığını belirten Tulga, birkaç yıl önce çekirdek fiyatlarının 25 bin ile 30 bin dolar civarlarına kadar çıktığını, ancak sentetik üretim nedeniyle bu fiyatların 2 bin dolara kadar düştüğünü söyledi.

Çin'in sentetik üretimle piyasayı doldurması nedeniyle fiyatlarda büyük düşüş yaşadığını kaydeden Tulga, bu olayın üreticiyi büyük bir krize sürüklediğini vurguladı.

Hürrem Tulga-1

“Kooperatifleşme çözüm olabilir”

Harnup üreticilerinin bir araya gelerek kooperatifleşme kararı aldığını belirten Hürrem Tulga, kooperatiflerin depolama ve pazarlama süreçlerinde büyük bir rol oynayabileceğini ifade etti.

"Biz kooperatif olarak harnup üreticisinin ürünlerini depolayacak ve pazarlayacağız" diyen Tulga, üreticilerin örgütlenmesi gerektiğini ancak bu şekilde sorunların üstesinden gelinebileceğini anlattı.

Akdeniz ülkelerinde harnup üretiminin devlet desteğiyle sürdürüldüğüne dikkat çeken Tulga, “Bizde de devlet desteği olmazsa, bu iş uzun vadede sürdürülebilir olmayacak” diye konuştu.

Tulga, harnup üreticisinin ihracat imkanlarını genişletmek ve pazarlama konusunda çözüm üretmek için çalıştıklarını dile getirdi.

"Harnup altın değerinde fakat değerlendiremiyoruz"

Harnup çekirdeğinin kozmetik ve sentetik üretimde önemli bir yer tuttuğunu fakat mevcut durumda bu potansiyelin değerlendirilmediğini belirten Tulga, “Harnup aslında altın değerindedir” dedi.

Harnubun kozmetik sektöründe bile büyük önemi olduğuna dikkat çeken Tulga, harnubun sentetik üretimden dolayı pazardaki yerini kaybettiğini, bu değeri yeniden canlandırmaları gerektiğini söyledi.

Üreticilerin kooperatifleşme yolunda büyük adımlar attığını, harnup üretiminin sürdürülebilirliği için gerekli sorumlulukları üstlendiklerinin altını çizen Tulga, “Üreticiler, 'Varsın biz bedel ödeyelim, bu ağacı koruyalım' diyerek kooperatifleşmeye karar verdiler. Bu, üretimin devamı için umut verici bir adım” ifadelerine yer verdi.

Editör: Yasemin Canbaz