Özel Haber

"Gripten korunmanın en iyi yolu aşıdır"

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzm. Dr. Mehmet Ali Yeşilada, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip vakalarında artış görüldüğünü söyledi

Abone Ol

  Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında da artış görüldü…  

   Uzmanlar, gripten korunmanın en önemli yolunun aşı olduğunu belirtirken, grip olanlara da bol sıvı tüketmeyi ve sağlıklı beslenmeyi önerdi.

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzm. Dr. Mehmet Ali Yeşilada, soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte grip vakalarında büyük oranda artış yaşandığını söyledi.

    Gribin bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğuna dikkat çeken Yeşilada, aşının önemine dikkat çekerek, özellikle 5 yaşından küçük çocukları, 65 yaş üstü kronik hastalığı olan yüksek risk grubu hastalığı olanların grip aşısı yaptırmasını önerdi.

   Yeşilada, hastalığın kalabalık ortamlarda öksürük, hapşırıkla çıkan damlacıklarla, tokalaşma, öpüşme veya enfeksiyon bulaşmış yerleri tutarak, ağıza buruna ve gözlere temasla bulaştığına dikkat çekti.

   Kalabalık ortamlarda maske takmanın ve hijyene dikkat etmenin önemine değinen Mehmet Ali Yeşilada, hijyen açısından elleri sık sık yıkamanın gerekli olduğunu söyledi.

    Gribe yakalanan hastaların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirten Yeşilada, “Dengeli ve iyi beslenmek bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar” dedi.

“Aşı korur”

   Gripten korunmanın en önemli yolunun aşı olduğunu vurgulayan Yeşilada, her yıl grip aşılarının yenilendiğini, aşıların koruyuculuk oranının yüksek olduğunu dile getirdi.

    Kalabalık ortamlarda çalışanların, 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar yüksek risk grubu hastalığı olanlar aşı olmalarının önemli olduğunu belirten Yeşilada, aşılar sayesinde hastalıktan korunmanın çok yüksek oranda sağlandığını kaydetti.

    En yüksek bulaşıcılık döneminin, hastalık belirtilerinin başlamasından sonraki ilk 3-4 günlük dönem olduğuna dikkat çeken Yeşilada, “Bu dönemde hasta olanların toplum içine fazla karışmaması ve maske kullanması toplumu korumak açısından çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

   Yeşilada, 5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler, astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, kanser tedavisi ve kortizon kullanan hastaların yüksek risk altında olduklarını vurguladı. Yüksek risk altındaki hastalarda komplikasyon gelişmesinin yüksek olduklarını dile getiren Yeşilada, bu hastaların daha fazla korunması gerektiğinin altını çizdi.

   Gribin seyrinin çok değişik olduğunu belirten Yeşilada, gribin hafiften şiddetliye kadar hastalıklara neden olabildiğini, hatta bazen ölüme yol açabildiğini söyledi.

   Gribin genellikle aniden geldiğini kaydeden Yeşilada, gribe yakalanan kişilerde genellikle şu belirtilerin bir kısmının ya da tamamının görüldüğünü söyledi:

   “Ateş titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklık, baş ağrısı, yorgunluk, kas ve vücut ağrısı,

çocuklarda kusma ve ishal de görünebilir”.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }