Ahmet KARAGÖZLÜ
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fide Kürşat, milli servet sayılan, en önemli ihraç ürünlerinden biri olan “narenciye” ürünlerinin heba olduğunu belirterek “Üreticiler de, ihracatçılar da tedirgin” dedi.
Üreticilerin bir yıl boyunca bahçelerine baktığını, emek verdiğini, para harcadığın ancak ürünlerinin dalında ya da depolarda bekletildiğine dikkat çeken Kürşat, ihracatın resmen çıkmaza girmiş durumda olduğunu söyledi.
Kürşat, narenciye sektöründen doğrudan veya dolaylı olarak ekmek yiyen binlerce insanın kaderine terk edildiğini belirterek üreticilerin yanı sıra kesim ekipleri, kamyoncular, plastik kasa imalatçıları, paketleme fabrikaları, ihracatçılar ve bölge esnafının da sektörden ekmek yemediğini ifade etti.
“Eylül ayından beri bekleyen süreç dört aydır netleşmedi”
Yıllardır sektörde yaşanan kronik sorunlara bu yıl ek olarak “yeşillenme” hastalığının da eklendiğini belirten Kürşat, şöyle devam etti:
“Bu hastalığın varlığı-yokluğu ayrı bir tartışma konusu maalesef…. Konuya açıklık getirmekten bile aciz sözde hükümet yapısından bu saatten sonra bir şey beklemek ölünün gözünden yaş beklemektir. 2023 Eylül ayında başlayan bu süreç dört aydan fazla bir süredir henüz netleşmedi.
Hükümet üzerine düşen yükümlülüklerden kaçıyor; bu iş ‘dalında kalacak ürünü tazmin edeceğiz’ demekle olmuyor. Tazmin edeceklerini iddia edenler, üreticilere ödemelerini ne zaman yapacaklar?
Döviz kurlarındaki artış devam ederken ve 31 Mart sonrası döviz kurlarının daha da artacağı öngörüsü varken üreticinin tazminatı TL bazında eriyecektir.
Sadece üreticiyi tazmin edeceklermiş, peki bu sektörden dolaylı olarak ekmek yiyen kesimler ne olacak?”
“İhracatçılar isyan etti”
Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçıları Birliği’nin bugün eylem yaptığına dikkat çeken Kürşat, ihracatçıların batma noktasına gelmekten isyan ettiğini söyledi.
Kürşat, eylemde sadece ihracatçıların değil üreticiler, kontraktörler, kesim ekipleri ve halkın da olduğunu belirterek yıllardır bölgedeki paketleme tesislerinde çalışan kadınların, bölgedeki fabrikaların devreye girmemesi nedeniyle bu hasat döneminde “işsiz” kaldığını söyledi.
“Ürünün dalında kalmaması için tüm şartlar zorlanmalı”
Bu yıl yine sektörde işçi sorunu yaşandığına işaret eden Kürşat, Cypfruvex’te Türkiye’den getirilen işçiler ile bölgedeki okullarda kayıtlı olan yabancı öğrencilerin çalıştırıldığını, bu nedenle bölgenin yerel iş gücü olan kadınlarının da işsiz kaldığını ifade etti.
Kürşat, yıllardır sektörün en önemli ihtiyacı olan soğuk hava depoları konusunda girişim yapılmadığını kaydederek “Özellikle bu dönemde olduğu gibi ihracatta yaşanan tıkanmalarda, ürünlerin soğuk hava depolarında depolanması ve pazarlama konusunda zaman kazanılması için depolama olanakları konusunda adım atılmalıdır. Ürünün dalında kalmaması için tüm şartlar zorlanmalıdır. Her hafta narenciyede sorunlar çözüldü açıklamalarını okuduk, görünen şu ki sorunu çözülen bir sorun yok...” ifadelerini kullandı.