Eniz ORAKCIOĞLU
Ülkemizde artan suç oranları polis raporlarına ve basına yansımaya devam ediyor.
14 Şubat - 14 Mart 2024 asındaki 1 aylık dönemde polis raporlarına 18 hırsızlık olayı yansıdı, 26 kişi tutuklandı.
BAGIMSIZ Gazete’ye konuşan Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, toplumun ekonomik olarak bunalımda olduğunun altını çizerek, psikolojik olarak yaralı bir toplum olduğumuzu vurguladı.
Çakıcı, ülkede ekonomik sıkıntılar yaşandığında mala yönelik suçlarda (hırsızlık suçlarında) artış olduğunu vurguladı. Çakıcı, hırsızlık suçlarındaki en önemli artış sebebinin ekonomik olarak insanların zora düşmesi olduğunun altını çizerek, dövizin artışı gibi sebeplerle halkın fakirleşerek hırsızlık ve mala yönelik suçların artığını ifade etti.
Çakıcı, ekonomik şartların kötüye gitmesi sebebi ile kardeşler arasında miras davaların da arttığını kaydederek, ekonomik nedenlerle baba, anne ve çocuğun kavga ettiği bir döneme girdiğimize dikkat çekti.
Çakıcı, toplumumuzun savaş ve göç gördüğünü hatırlatarak, çeşitli yıllarda yaşanan mali travmalara da değindi. Geçmişte Bankaların battığına dikkat çeken Çakıcı, Türk Lirası’nın döviz karşısında devamlı değer kaybettiğini, insanların işyerlerin battığını belirtti.
Çakıcı, 2002 yıllarında insanların bankazede olduğunu söyleyerek, “2008’de, 2010 ve 2016 da yaşanan krizler oldu. İşyerleri ve vatandaşlar geriledi. Birçok insanda işsiz kaldı” şeklinde konuştu.
“Ekonomik sıkıntılar nedeniyle hırsızlık suçları arttı”
Ülkemizde bazı ekonomik gelişmeler yaşandığını, özellikte savaş olan ülkelerden kaçanların ve rejim olan ülkelerden kaçanların buraya gelip yatırım yaptıklarına söyleyen Çakıcı, bu durumun yerli halkın ekonomisine katkı sağlamadığını belirtti.
Çakıcı, insanların işsiz kalmasının ve ekonomik kayıplara uğramasının etkisi ile ülkedeki suç oranlarının arttığına dikkat çekerek, dünyada enflasyonun yüzde 1 bile artması durumunda suç oranlarında artış göründüğü bu durumun araştırmalara da yansıdığını anlattı.
Bu durumda suçların mala yönelik suçlar ya da şiddet suçları diye ayrılabileceğini kaydeden Çakıcı, ülkede ekonomik sıkıntılar yaşandığında mala yönelik suçlarda (hırsızlık suçlarında) artış olduğunu vurguladı.
“Araştırmalarda çocuklar arasında en yaygın suç hırsızlık”
Çakıcı, yıllar önce yaptıkları çalışmadan yola çıkarak ekonominin kötü gidişatının çocuk suçlarında bile artışa neden olduğunu özellikle de hırsızlık suçlarının fazlalaştığını ortaya koyduklarını belirterek,
Çakıcı, 10 yıllık bir zaman dilimini kapsayan araştırmalarında çocuklar arasında en yaygın suçun hırsızlık olduğunu gördüklerini anlattı.
“Kardeşler arasındaki miras davaları da arttı
Hırsızlık suçlarındaki artışın, ülkedeki denetimsizliğe, ekonomik olarak insanların gerilediğine bunun yanında sosyal sorunlarında arttığına işaret ettiğini söylen Çakıcı, ekonomik şartlar karşısında artan suç oranlarına pareler olarak kumar ve uyuşturucu bağımlılığının artığına dikkat çekti.
Çakıcı, hırsızlık suçlarındaki en önemli artış sebebinin ekonomik olarak insanların zora düşmesi olduğunun altını çizerek, dövizin artışı gibi sebeplerle halkın fakirleşerek hırsızlık ve mala yönelik suçların artığını ifade etti.
Çakıcı, ekonomik şartların kötüye gitmesi sebebi ile kardeşler arasında miras davaların da arttığını kaydederek, ekonomik nedenlerle baba, anne ve çocuğun kavga ettiği bir döneme girdiğimize dikkat çekti.