Özel Haber

Deniz: Devlet limana bütünlüklü çerçevede çare üretmeli

Abone Ol

   Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, KKTC'nin başlıca ticaret limanı olan Gazimağusa Limanı'nın kendileri için hayati önemde olduğuna dikkat çekti

   Turgay Deniz, Gazimağusa Liman'nın fiziki koşullarının yeterli olmadığını, yakın zamanda limanda incelemeler yaptıklarını ve bu yetersizliklerin çoğunu yerinde gözlemlediklerini söyledi.

   Bu yetersizliklerin kapsamlı bir raporla saptanmasının çok yerinde olacağını kaydeden Deniz, çıplak gözle yaptıkları gözlemlere göre rıhtımın yetersiz olduğunu, denizcilerin rıhtımdaki su derinliğini artırmak ve bunun için temizleme faaliyetleri yapmak gerektiğini söylediklerini bildirdi.

   Gazimağusa Limanı'nda özelleştirme olacaksa bile, eskiden olduğu gibi liman gelirlerinin hiç olmazsa belli bir yüzdesinin Liman’ın yetkisinde olması gerektiğini söyleyen Turgay Deniz, "çalışma alanları yetersizdir" demeye dili varmadığını, depolama alanlarının ise onarım ve bakımlarının zamanında yapılmadığı için kullanılamamakta olduğuna dikkat çekti.

   Özelleştirme konusu ile ilgili soruya yanıt veren Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, dünyadaki uygulamalara bakıldığında, özelleştirmelerin, bu tür faaliyetlerin etkinlik kazanması bakımından önemli araçlar olduğunu aktardı.

   Kamu kaynağı kullanılmadan, özel sektörün dinamizminden faydalanılarak, yatırım ihtiyaçlarının yerli sermayenin de katılımı ve katkılarıyla kamu özel işbirliği kapsamında yap işlet devret modeli gibi uygulamalar olduğunu anlatan Turgay Deniz, "Bizim için önemli olan ihtiyaç olan yatırımların yapılması, altyapının yenilenmesi, finansman temini ve limanın etkin ve verimli çalışmasını temin edecek bir yönetim modelinin kurgulanması" dedi.

   Ayrıca, Limanlarda halen uzun yıllardır faaliyette olan firmalar olduğunu, devletin bütünlüklü bir çerçevede şimdiden bir çare üretmesi gerektiğinin altını çizen Deniz, içinde bulunduğumuz ekonomik ve siyasi koşullarda en iyi modeli geliştirmek için konuya çeşitli açılardan bakmak ve en iyi sistemi kurmak gerektiğinin altını çizdi.

Deniz: Gazimağusa Limanı büyük ehemmiyet taşıyor

   BAĞIMSIZ GAZETE'nin sorularını yanıtlayan KTTO Başkanı Turgay Deniz, Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne göre dünya ticaretinin yüzde 80'inden fazlasının deniz yolu ile gerçekleştirildiğini, KKTC’nin başlıca ticaret limanın da Gazimağusa Limanı olduğunu ve kendileri için hayati önemde olduğunu söyledi.

   Gazimağusa Limanı’nın özellikle gelen ve giden yükler bakımından büyük ehemmiyet taşıdığını, bu limanın 21’nci yüzyıla damga vuracağı anlaşılan konteyner taşımacılığı için ülkemiz bakımından önemli olduğunun da bilindiğini kaydeden Deniz, KKTC’ye gelen ve giden yüklerin yüzde 80-85’inin Gazimağusa Limanı’ndan yapılmakta olduğunu da vurgu yaptı.

"En önemli sorun donanımlarda"

   Turgay Deniz, limanın fiziki koşullarının yeterli olmadığını dile getirdi.

   Yakın zamanda limanda incelemeler yaptıklarını ve bu yetersizliklerin çoğunu yerinde gözlemlediklerini ancak bu yetersizliklerin kapsamlı bir raporla saptanmasının çok yerinde olacağını ifade eden Deniz, çıplak gözle yaptıkları gözlemlere göre rıhtımın yetersiz olduğunu, denizcilerin rıhtımdaki su derinliğini artırmak ve bunun için temizleme faaliyetleri yapmak gerektiğini söylediklerini bildirdi.

    Gazimağusa Limanı'nda özelleştirme olacaksa bile, eskiden olduğu gibi liman gelirlerinin hiç olmazsa belli bir yüzdesinin Liman’ın yetkisinde olması gerektiğini söyleyen Turgay Deniz, "Çalışma alanları yetersizdir" demeye dili varmadığını, depolama alanlarının ise onarım ve bakımlarının zamanında yapılmadığı için kullanılamamakta olduğuna dikkat çekti.

   Tahliye yapılan gümrük alanlarının ve konvansiyonel alanın bakımsızlık nedeniyle yetersiz olduğunu, Limana giriş ve çıkışların kontrollü olmaması ve güvenlik zafiyetleri olması önemli sorunlardan olduğunu anlatan Deniz, gümrükte hizmet veren kurumların mesai saatlerinde uyumsuzluk bulunmakta olduğunu belirtti.

   Deniz, Gazimağusa Limanı'nda en önemli sorunlardan birinin de donanım olduğunu dile getirdi. Muayene, depolama, yükleme ve boşaltma işlerinin daha ileri teknoloji ürünü donanımlarla yapılması gerektiğinin altını çizen Deniz, konteyner indirme-bindirmeleri için gelişmiş vinçlere, muayeneler için skanerlere ihtiyaç olduğunu bildirdi.

   Deniz, tüm bunların temin edilmesi durumunda günümüzde yetersiz gördüğümüz mekanların daha iyi kullanılabilir duruma geleceğini kaydetti.

"Limanın turizm potansiyeli araştırılması gerekiyor"

   Limanda mekânsal altyapı yetersizliklerinin giderilmesi; konteynerler için park alanı, tırlar için park alanı ile gümrük ve tahliye alanlarının oluşturulmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Deniz, konuşmasına şöyle devam etti:

   "Mümkün olabilecek en kısa sürede, ek mesai çalışma düzeni yeniden düzenlenerek, çalışma saatlerinin limanın ilgili tüm kurumlarıyla eş güdüm halinde tam gün hizmet verecek şekilde hizmet vermesi sağlanmalıdır. Kısa – orta vadede Liman’da vardiya çalışma sistemine geçilmelidir".

   Turgay Deniz, Gazimağusa ve çevresinin çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Kentin kendisi, Barnabas Manastırı ve Müzesi, Salamis Harabeleri gibi yerler ziyaretçiler bakımından büyük bir cazibe oluşturabileceğini kaydeden Deniz, limanın turizm açısından değerlendirilmesi konusuyla ilgili olarak kesin bir şey söylemek için gerekli çalışma ve araştırmalar yapılması, ihtiyaçlara ve potansiyellere ve bakılması gerektiğini, bu aşamada net bir şey söylemenin zor olduğunu bildirdi.

"Devlet bütünlüklü çerçevede çare üretmeli"

   Özelleştirme konusu ile ilgili soruya yanıt veren Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, dünyadaki uygulamalara bakıldığında, özelleştirmelerin, bu tür faaliyetlerin etkinlik kazanması bakımından önemli araçlar olduğunu aktardı.

   Kamu kaynağı kullanılmadan, özel sektörün dinamizminden faydalanılarak, yatırım ihtiyaçlarının yerli sermayenin de katılımı ve katkılarıyla kamu özel iş birliği kapsamında “yap, işlet, devret” modeli gibi uygulamalar olduğunu anlatan Deniz, "Bizim için önemli olan ihtiyaç olan yatırımların yapılması, altyapının yenilenmesi, finansman temini ve limanın etkin ve verimli çalışmasını temin edecek bir yönetim modelinin kurgulanması" dedi.

   Ayrıca, Limanlarda halen uzun yıllardır faaliyette olan firmalar olduğunu, devletin bütünlüklü bir çerçevede şimdiden bir çare üretmesi gerektiğinin altını çizen Deniz, içinde bulunduğumuz ekonomik ve siyasi koşullarda en iyi modeli geliştirmek için konuya çeşitli açılardan bakmak ve en iyi sistemi kurmak gerektiğinin altını çizdi.

"Kıbrıs Türk sermayesinin gelişmesine büyük önem veriyoruz"

   Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın yabancı sermaye karşıtı bir tutum sergileyen bir örgüt olmadığını, buna karşın, Kıbrıs Türk sermayesinin gelişmesine, yerel kapasitemizin kendi olanaklarımız ile artırılmasına da büyük önem verdiğinin altını çizdi.

   Limanların özelleştirilmesi ile ilgili kapsamlı bir fizibilite çalışması yapılması ve ihtiyaçların belirlenmesi gerektiğini söyleyen Deniz, odamız limanlarda mevcut durum nedir, yatırım ihtiyaçları nelerdir, fiziki şartlar nasıl geliştirilebililir, yönetim modeli nasıl kurgulanmalı gibi konuları kapsayacak şekilde bir rapor hazırlanması için çalışma yapılması kararlılığı bulunduğunu söyledi ve "Çalışalım, görelim" diyerek sözlerine son verdi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }