Özel Haber

Curcioğlu, kedi ve köpek mamalarının lüks tüketim malzemesi sınıfından çıkarılması gerektiğini belirtti:

Abone Ol

   Kedi ve köpek mamalarındaki fiyat artışı hem hayvan sahiplerini, hem de sokak hayvanlarına bakan hayvan severler ile dernekleri ekonomik açıdan zorluyor.

   Kedi ve köpek mamalarının lüks tüketim malzemesi olarak sınıflandırılması, fiyatlarına yüzde 16 KDV ve stopaj eklenmesine neden oluyor. Bu oran nedeniyle mama fiyatları katlandıkça katlanıyor.

   Altın Patiler Derneği Asbaşkanı Ülkü Curcioğlu, Bakanlar Kurulu kararları arasında yer alan kedi ve köpek mamalarındaki KDV oranının geçici süreliğine sıfırlanmasının mama fiyatlarının düşmesi için yeterli olmadığını vurguladı. Curcioğlu, ülkemizde kedi köpek mamalarının lüks tüketim malzemesi sınıfından çıkmasını ve gerekli düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Curcioğlu: Sokaktaki canlarını besleyemez hale geldik

   Altın Patiler Derneği Asbaşkanı Ülkü Curcioğlu, kedi ve köpek mamalarına son dönemde yapılan zamlar, yüksek KDV oranı, fon ve alınan diğer vergiler nedeniyle artık gerek hayvan sahiplerinin gerekse derneklerin maddi zorluklar yaşadığını ifade etti.

   “Sokaktaki canları besleyemez hale geldik” diyen Curcioğlu, ülkemizde kedi ve köpek mamalarının lüks tüketim malzemesi sınıfından çıkmasını ve gerekli düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

  Curcioğlu, mamalardaki KDV oranının geçici değil kalıcı bir şekilde hayvan yemi gibi sınıflandırılmasını ve değiştirilmesini talep ettiklerini söyleyerek, mama bağışlarının zaten minimum seviyede ve inanılmaz az olduğunu, bu durumun bağışlara da etki ettiğini belirtti.

  Curcioğlu, yetişemedikleri çok fazla yer ve çok fazla can olduğuna işaret ederek, kendi köpeğini bile beslemekte zorlanan insanlar olduğuna vurgu yaptı. İnsanlar bu kadar zordayken bağış yapamadıklarına dikkat çeken Curcioğlu, kendi imkanlarının da bir yere kadar yeterli olabildiğinin altını çizdi.

   “Bağışlarımız oldukça az” şeklinde konuşan Curcioğlu, besledikleri can sayısını göze alınarak bakılırsa bağışların inanılmaz yetersiz olduğunu vurguladı.

   Curcioğlu, bu durumun kendilerini zora soktuğunu ve oldukça üzdüğünü ifade ederek, yollarını bekleyen yüzlerce can dostu olduğunu belirtti.

 

“Terk etmeler arttı”

   Döviz kuru, vergiler ve artan enflasyonun beslemeleri ciddi şekilde etkilediğine işaret eden Curcioğlu, mama fiyatlarına bu vergilere ek olarak marketlerin kâr marjının da eklendiğini belirtti.

   Curcioğlu, bazı marketlerin ortalama fiyatının kat kat üstünde satış yaptığına dikkat çekerek, çoğu yerlerde 25 TL olan konserve mama fiyatlarının başka marketlerde 55 TL’ye kadar çıktığını söyledi.

   Fiyatların denetlenmediğini ifade eden Curcioğlu, artan fiyatlar sebebiyle insanların mama alamaz duruma geldiğine ve terk etmelerin arttığına işaret etti. “Barınaklar doldu taştı” diyen Curcioğlu, “Ülke çapında, barınaklar terk edilen evcil hayvanlarda artış çok acık bir şekilde görülmektedir. Artan girdi ve içerik maliyetlerinin tatbiki farkındayız. Bu yüzden en önemli talebimiz mamanın lüks değil ihtiyaç olduğunu göz önünde bulundurarak, "yem" olarak sınıflandırılması ve daimi olarak yüzde 16 yerine 5 vergi alınmasıdır”

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }