Bangladeş'teki bilim insanları, dünyanın en büyük iki yılan türü arasında daha önce görülmemiş bir olayda, yaklaşık 3 metre uzunluğundaki bir Burma pitonunun, bir ağlı pitonu canlı canlı yuttuğunu belgeledi.  

Çitagong'daki Akiz Vahşi Yaşam çiftliğindeki vahşi yaşam araştırmacıları, Burma pitonunun diğer yılanı sıkı bir şekilde sardığını ve kuyruğundan başlayarak yuttuğunu gözlemledi.

Yakın zamanda Reptiles ve Amphibians isimli akademik dergide yayımlanan rapor, pitonun avını tamamen yiyip bitirmesinin yaklaşık iki saat sürdüğünü bildirdi.

Olay, Ekim 2020'de gerçekleşti.

Piton Fransa

Bilim insanları, ağlı pitonun Burma pitonunu sıkıştırarak kendini savunmaya çalıştığını ama zapt edildikten sonra tutuşunu gevşettiğini belirtti.

Bu davranış, bilim insanlarının kafasını karıştırdı çünkü vahşi yaşam çiftliğinde her iki yılan için de daha iyi beslenme seçenekleri vardı.

Bir pitonun diğerini yemesine yol açanın bir alan tartışması olduğundan şüpheleniyorlar.

Bangladeş'te piton türü olarak yalnızca Burma pitonu ve ağlı piton bulunuyor ve her ikisi de Birleşmiş Milletler'in nesli tükenme tehdidi altında olan türlerden oluşan Kırmızı Listesi'nde yer alıyor.

Burma pitonu yaklaşık 5 metreye kadar uzayabiliyor ve Bangladeş'te görülüyor. Dünyanın en uzun pitonu olan ağlı pitonsa yaklaşık 7 metreye kadar uzayabiliyor ve doğudaki Sylhet'le Çitagong bölgelerinde görülebiliyor.

Hindistan ve Myanmar arasındaki sınır bölgesi, iki piton da dahil olmak üzere pek çok türe ev sahipliği yapan bir biyoçeşitlilik merkezi.

Bu bölge, yılanlar için potansiyel av olan kertenkelelere, kemirgenlere, maymunlara, küçük etoburlara, geyiklere ve yaban domuzlarına da ev sahipliği yapıyor.

Genç Pitonlar

Güney Asya ve Güneydoğu Asya'ya özgü olan iki piton, çoğunlukla ormanlık bölgelerde ve nadiren bahçe ve çiftliklerde görülüyor.

Akiz Vahşi Yaşam Çiftliği'nde yaşayan tavukları sayan bilim insanları hiçbirinin yılanlar tarafından yenmediğini tespit etti.

Bilim insanları, bu gözlemlere dayanarak nadir olayın büyük ihtimalle bir alan kavgası yüzünden yaşandığını tahmin ediyor.

Araştırmacılar "Bildiğimiz kadarıyla bu gözlemle M. reticulatus'un P. bivittatus tarafından avlanması ilk kez kayda geçiyor" dedi.

Editör: Erol Kanlıada