Özel Haber

“70 geçici işçi istihdamı için 700 kişiye söz verildi”

Abone Ol

   Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, hükümetin 70 geçici işçi istihdam yetkisi aldığını 43’ünün işe başladığını, geriye kalana da “seçimden sonra” denildiğini iddia etti.

   Bengihan, 70 kişilik istihdam için oy getirecek 700 kişiye de söz verildiğini iddia etti.

   Bengihan, birçok gencin hak etmesine rağmen kamuya giremediğini ancak bir başkasının torpille geçici işçi olarak işe girebildiğini görüp, partilere çıkar uğruna hizmet etmeye eğilim gösterdiğini söyledi.

    Bengihan, kamunun içerisinde yozlaşma yaşandığını ve kurumsal hafızanın kalmadığını savundu.

   BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın hazırlayıp sunduğu “Markaj” programına konuk olan KTAMS Başkanı Bengihan, açlık sınırının 14 bin 148 TL’ye yükseldiğini ifade ederek KKTC İstatistik Kurumu’nun Nisan 2023 Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre nisan ayında geçen yıla göre yüzde 67,34 oranında artış meydana geldiğini belirtti.

    Kamu çalışanlarının, dört gözle 6 aylık hayat pahalılığı ödeneğinin maaşlarına yansıtılmasını beklediğini belirten Bengihan, aynı uygulamanın asgari ücret maaşlarına da yansıtılması gerektiği kaydetti.

 

Bengihan: 43 geçici işçi istihdam edildi

   KTAMS Başkanı Güven Bengihan, hükümetin 70 geçici işçi istihdamı yetkisini aldığını ancak 43 istihdam yapılabildiğini belirterek, geriye kalan kişilere 25 Haziran’da gerçekleştirilecek ara seçimden sonrası için söz verildiğini kaydetti.

   70 kişilik istihdam için oy getirecek 700 kişiye söz verildiğini savunan Bengihan, YDP’nin istihdam edeceği sözünü verdiği 2 kişinin daha karar çıkmadan gönüllü olarak ve kayıt dışı bir şekilde 3-4 ay çalıştığını, bu konuda açıklama yaptıklarını hatırlattı. Bengihan, bu açıklamaya rağmen yasal yönden hiçbir adım atılmadığını söyledi.

“Kamu, siyasetçiler yüzünden yozlaştırıldı”

   Bengihan, hükümetin Kamu Hizmetleri Komisyonu tarafından gerçekleştirilen sınavların ardından kendi istediği kişileri kamuya sokabilmek için sınavdan sonra yasada değişiklik yaptığını anlatarak, kadro sayısını artırma yolunu seçtiğini açıkladı.

   Geçmiş dönemlerde yasaya aykırı bir şekilde yapılan istihdamları mahkemeye taşıdıklarını anımsatan Bengihan, siyasetçilerin toplumu buna alıştırdığını vurguladı.

   Bengihan, birçok gencin hak etmesine rağmen kamuya girememesine rağmen bir başkasının torpille geçici işçi olarak girebildiğini görüp partilere çıkar uğruna hizmet etmeye eğilim gösterdiğini bildirdi.

    Kamunun içerisinde yozlaşma yaşandığını ve kurumsal hafızanın kalmadığını savunan Bengihan, devleti yöneten hükümetin kadrolaşmaya başladığını, bu devleti kendi malı gibi gördüğünü, kendini eleştirenleri de Rumcu, Federasyoncu olmakla suçladığını kaydetti.

“Ülkenin en zengin kişileri vergilerden muaf”

   Bengihan, bazı uzman kişilerin sürekli zarar gösterme konusunda uzman olduğunu belirterek, ülkenin en zengin kişilerinin, geçici işçinin yıllık ödediği vergiden daha az ödeyebildiğini kaydetti.

   Bu kişilerin Teşvik Yasası bağlamında gümrük ve elektrik gibi vergilerden muaf olduğunu dile getiren Bengihan, bu şekilde herkesin zengin olabileceğini ifade etti.

   Bengihan, Ticaret Odası ile Sanayi Odası’nın kayıt dışı sürecin kendi üyeleri ve ülkede yaşanan ekonomiyi baltalayan tüm süreçlerle ilgili açık düzenlemeler yapması gerektiğine işaret etti.

“Hayat pahalılığı ödeneği asgari

 ücret maaşlarına da yansıtılmalı”

    Bengihan, hayat pahalılığı ödeneğinin yasalara göre 6 aylık olarak temmuz maaşlarına yansıması gerektiğini belirterek, bakanın 4 ayda bir hayat pahalılığı verilmesine yönelik düzenleme yapılmasını açıkladığını bildirdi.

   Hayatın enflasyon karşısında pahalı olması ve alım gücünün gerilemesiyle 6 ayın çok uzun süre olduğunun anlaşıldığını dile getiren Bengihan, Ekonomi Bakanı Amcaoğlu’na “Bunu yaptırabilirsen, sana teşekkür de ederim ve Ekonomi Bakanı halkı kurtarıcı yönde bir iyileştirme yapıyor, 4 aya çekiyor derim” şeklinde konuştuğunu söyledi.

   Bengihan, hayat pahalılığı ödeneğinin asgari ücretlilerin de maaşına yansıtılması gerektiğini dile getirerek, bunun için bir yasal düzenleme yapılmasının önem arz ettiğini ifade etti.

“Açlık sınırı 14 bin 148 TL”

 

   Hayat pahalılığı ödeneğinin yansıtılması veya asgari ücretin artırılmasıyla hayat pahalılığının artacağının söylendiğine dikkat çeken Bengihan, özellikle restoranlarda tüm alınan ürünlere 25 TL zam yapıldığını, piyasadaki birçok temel ürünün fiyatının arttığını, asgari ücret artmadan zam yapıldığını, asgari ücret arttıktan sonra tekrar zam yapıldığını ve yüzde 300 kâr yapıldığını savundu.

    Bengihan, serbest piyasa ekonomisi adı altında halkın açlığa ve yoksulluğa terk edildiğini belirterek, hükümetin de bunu seyrettiğini vurguladı.

   Açlık sınırının şu an 14 bin 148 TL olduğunu dile getiren Bengihan, bunun 4 kişilik ailenin temel gıda ürünlerini yansıttığını, bunun içinde evin diğer ihtiyaçlarının yer almadığını ifade etti.

   Bengihan, bir vatandaşın yanına geldiğine, 18 senedir bir şirkette çalıştığını ama işe yeni başlayan kişiyle aynı maaşı aldığını söylediğine işaret ederek, sistemin hep patronları koruduğunu anlattı.

   Bengihan, yasalarla devleti idare edenlerin halkı ve emekçileri koruması gerektiğini belirterek, yasalarda bu yönde bir düzenleme yapılmazsa halka kimin sahip çıkacağını sordu.

   Halkın hükümetin kendisine değer verdiğini, kendisini koruduğunu hissetmek istediğini dile getiren Bengihan, devletin halk için olduğunu, halkını sömüren bir hükümet varsa halkın gereken cevabı vermesi gerektiğini ifade etti.

   Bengihan, 2015’teki tüketim alışkanlığıyla şu anki tüketim alışkanlığının değişmesine rağmen hayat pahalılığının 2015’teki tüketim alışkanlığına göre belirlendiğini söyleyerek, güncel olmadığını, bu nedenle gerçekçi olmadığını vurguladı.

“Kamu çalışanları şiddete uğruyor… güvenlik yok”

  

   Cengiz Topel Hastanesi ve bölgedeki daireleri ziyaret ettiklerini belirten Bengihan, çalışanların görüşlerini aldıklarını kaydetti.

   KTAMS’ın şiddet yasasının çıkarılmasıyla ilgili bir yasa önerisi hazırladığını dile getiren Bengihan, kamudaki birçok personele saldırı olduğunu ifade etti.

   Bengihan, Turizm Bakanlığı’ndaki çalışanlara dışarıdan birilerinin sorun yarattığına işaret ederek, şiddet içeren, çatışmacı, ötekileştiren, saygı duymayan bir kültürün ülkeye yerleşmeye başladığını, bunun normalleştirilmeye çalışıldığını söyledi.

   Bu konuda büyük bir tehlikenin söz konusu olduğuna dikkat çeken Bengihan, yakın zamanda buna yönelik bir eylem yapacaklarını duyurdu. Bengihan, bu sorunun temelinde ülkeye girişin çok kolay olmasının yattığını söyleyerek, şiddet olayların giderek artacağı öngörüsünde bulundu.

   Bengihan, “Her isteyen istediğini şiddet ve tehditle yapacaksa, artık birileri üzerinde silah taşımaya başlayacak. Ne olmayacak, olamaz dediysek oluyor” dedi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }