Özel Haber

"Tarımsal anlamda bu yıl Güzelyurt’a suyun verilecek"

Abone Ol

   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Türkiye’den getirilen suyun ülkede nasıl dağıtılacağı ile ilgili bilgi verdi.

    Oğuz, Türkiye’den gelen suyla ilgili Güzelyurt’a bağlantının yapıldığını ifade ederek, geriye sadece vananın açılmasının kaldığını kaydetti. Bununla ilgili işletme ihalesine çıktığını söyleyen Oğuz, tarımsal anlamda bu yıl Güzelyurt’a suyun verileceğini belirtti.

   Oğuz ayrıca Türkiye’den getirilen suyun Mesarya’ya ulaşması için de takvimini başladığını söyleyerek, kamulaştırma yapıldığını, ihaleye çıkıldığını ve şirketin buraya geldiğini ifade etti.

   Geriye bürokratik engellerin aşılmasının kaldığını kaydeden Oğuz, bunun içinde gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.

“44 kilometrenin 22 kilometresi için kamulaştırma çalışması yapıldı”

   Dursun Oğuz, Mesarya içinse 44 kilometrenin 22 kilometresi için kamulaştırma çalışması yapıldığını ifade ederek, bunu İçişleri Bakanlığı, Tapu Dairesi ve Su İşleri Dairesi’nin takip ettiğini ifade etti.

   Diğer güzergahla da ilgili olarak firma ile konuştuklarını ifade eden Oğuz, “güzergahın geçeceği yerdeki kamulaştırmalar ve şehir merkezi içerisindeki yapılaşma sorundur. Bizim amacımız KKTC’de bürokrasi de engel yaratmadan projenin tamamlanmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti bizden bunu bekliyor. Çünkü proje hazır, ihaleye de çıkıldı, şirket belli, borular geldi ama biz burada bürokratik engellerle uğraşıyoruz” dedi.

   Sorunları aşarak belirlenen sürede bu projenin gerçekleşmesini istediklerini kaydeden Dursun Oğuz, Anadolu suyunun KKTC’ye gelmesinin yeterli olmadığını, içeride dağıtımı ile ilgili sorunların çözülüp, mutlaka tarımsal faaliyette hayata geçmesi gerektiğini ifade etti.  

   Oğuz, “Güzelyurt’ta narenciye öne çıkıyor. Ancak Mesarya’da kuru ziraattan, sulu ziraata geçilebilir. Bu seracılık ve tarımsal sanayi olabilir” dedi.

 

“Mevcut göletlerde temizlik çalışmaları devam ediyor”

 

   Mevcut göletlerde temizlik anlamında çalışmaların devam ettiğini söyleyen Dursun Oğuz, yeni gölet gereken yerler için de çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

   Oğuz, bir damla yağmur suyunun denize akıtılmaması gerektiğini söyleyen bakan Oğuz, bununla ilgili de yapılabilecek olanlar olduğunu belirtti.

   İçme kullanma suyu açısından da 250 km için ihaleye çıkıldığını kaydeden Oğuz, orada da kamulaştırma ile ilgili çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

   Oğuz, bu yıl Türkiye’den gelen sudan 39 milyon metreküp içme kullanma suyu kullanıldığını belirterek, projenin tamamlanmasının ardından içme kullanma suyunun 45-46 milyon metre küpe çıkacağını tahmin ettiğini belirtti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }