Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) ödüllü sanatçı akademisyenlerinin eserlerinden oluşan “Güzel Sanatlar Haziran Sergisi”, Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından açıldı.
İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açılışı yapılan sergiden önce düzenlenen törenle, Yakın Doğu Üniversitesi Bilim Ödülleri de sahiplerini buldu.
Bu yıl üçüncü kez verilen Dr. Suat Günsel Onur Ödülü Altın Madalyası’nın sahibi ise Prof. Dr. Hüseyin Özdeşer oldu.
Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin sanatçı akademisyenleri ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçıları tarafından özel olarak hazırlanan eserlerden oluşan “Güzel Sanatlar Haziran Sergisi”, Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı.
Sergi öncesinde düzenlenen Yakın Doğu Üniversitesi Bilim Ödülleri Törenin’de ödül alan pek çok akademisyenin de katıldığı açılışta Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç birer konuşma yaptı.
24 Temmuz’a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacak “Güzel Sanatlar Haziran Sergisi”; resim, heykel, seramik ve baskı resim oluşan 50 eseri bir araya getirdi.
Töre: Sanatın bu gücü, toplumsal barış ve hoşgörü için de büyük bir anlam taşıyor
Yakın Doğu Üniversitesi’nde birçok sergi açılışı ve etkinliğe katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre konuşmasına, sanatın ve sanatçının toplumsal hayattaki önemine değinerek başladı.
Zorlu Töre, “Güzel sanatlar, insan ruhunu güzelleştiriyor, farklı bakış açıları kazandırıyor ve bizleri hümanist bir düşünceye yönlendiriyor. Sanatın bu gücü, toplumsal barış ve hoşgörü için de büyük bir anlam taşıyor. Yakın Doğu Üniversitesi, kültür ve sanat yönünden çok zengin bir üniversite olarak, bu önemli misyonu başarıyla yerine getiriyor” dedi.
“Birçok ülkenin bilim insanları burada öğretim görevlisi olarak görev yapıyor. Bu da üniversitemizin uluslararası düzeydeki başarısını ve zengin kültürel çeşitliliğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullanan Meclis Başkanı Töre, “Bu akademik ve kültürel çeşitlilik, öğrencilerimize ve sanatçılarımıza ilham vererek, onların yaratıcılıklarını en üst düzeye çıkarmalarına olanak tanıyor” dedi.
Sergi açılışında emeği geçen herkese teşekkür eden Töre, “Güzel Sanatlar Haziran Sergisi; sanatın birleştirici ve dönüştürücü gücünü gözler önüne seriyor. Tüm bu eserler, sadece estetik güzellikleriyle değil, aynı zamanda taşıdıkları derin anlamlar ve güçlü mesajlarla da bizleri etkiliyor” dedi.
Şanlıdağ: Gerçek anlamıyla, adada kıtalı gibi yaşıyoruz
YDÜ’nün yoğun ve etkinliklerle dolu bir hafta geçirdiğini belirten Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Bu hafta, içerisinde bulunduğumuz kongre merkezimiz, dünyanın en önemli eğitim teknolojileri konferansı ICALT 2024’e ev sahipliği yaptı. Kapanışı bugün yapılan ve dört gün süren bu konferans, 14 ülkeden bilim insanını Yakın Doğu Üniversitesi’nde buluşturdu. Ardından, Yakın Doğu Üniversitesi Bilim Ödülleri ve Dr. Suat Günsel Onur Ödülü Altın Madalyası’nın sahiplerini bulduğu ödül törenimizi gerçekleştirdik. Şimdi de ‘Güzel Sanatlar Haziran Sergi’mizi açıyoruz” dedi.
İlerlemenin ve gelişmenin önünde hiçbirşeyin duramayacağını belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “İnsan doğası, sınırlarla çevrili bir dünyada bile sonsuz bir keşif arzusuyla doludur. Ancak, ada hayatı sunduğu güvenli limanlar ve dayattığı çevrelenmişlik hissi ile kimi zaman bu keşif arzusunun önüne geçebilir. İnsanı harekete geçmeyi olduğundan çok daha zor gösteren bir illüzyona çekebilir. Gururla söylemek istiyorum ki; üniversitemizde böyle bir ruh halinin asla izi yoktur” ifadelerini kullandı.
“Kampüsümüzden yükselen bilimsel ve sanatsal üretimin kutlanabileceği daha güzel bir gün düşünemiyorum” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Kurucu Rektörümüz Dr. Suat İrfan Günsel’in de işaret ettiği gibi, gerçek anlamıyla, adada kıtalı gibi yaşıyoruz. Bizlere bugünü yaşatan bütün yol arkadaşlarıma huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
Aygenç: Bilim ve felsefe gibi, sanat da bilgi kaynağıdır ve yeni fikirlere ışık tutar
Sanat eserinin heyecan verici olmasının, sanatçının onu nasıl biçimlendirdiğine bağlı olduğunu ifade eden Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç, “Sanatçı, yeteneğini ortaya koyarken işe öylesine yoğunlaşır ki nefesi kesilir; bazen uçan bir sinekten rahatsız olur, bazen de yanı başında top patlasa umursamaz. Eserinin karşısında yalnızdır ve sanatın kendine özgü sorunlarıyla başbaşadır” dedi.
Eserin tamamlanıp tamamlanmadığına karar verme aşamasının karmaşık bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. Erdal Aygenç, “Eski dönem resimleri için bunun cevabı basittir; çünkü bu resimlerin başlangıcı ve sonu bellidir. Ancak, modern ve günümüz eserlerine baktığımızda durum biraz daha karmaşık hale geliyor. Örneğin, Bedri Rahmi Eyüboğlu şöyle demiş: ‘Ben renk peşindeyim, benim resimlerim hiç bitmiyor. Biten bir şeyler oluyor; ama çoğu zaman resim değil, boya bitiyor, terebentin bitiyor, çalışma sevinci bitiyor, en kötüsü ömür bitiyor’ ifadelerini kullandı.
“462’inci sergimizi oluşturan eserlerin yaratıcıları sanatçı arkadaşlarımı kutluyorum” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Erdal Aygenç, “Bilim ve felsefe gibi, sanat da bilgi kaynağıdır ve yeni fikirlere ışık tutar. Yeni, aydınlık fikirlerle dolu bir sergi deneyimi diliyorum” dedi.