Yeşil Barış Hareketi (YBH) 9 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü kapsamında bir bildiri yayımladı.

YBH tarafından yapılan bildiride kuşların ekolojik denge içerisindeki önemini vurgulanarak, kuş ölümlerine yol açan bazı kimyasalların yasaklanması konusunda çağrıda bulunuldu.

YBH, dünyadaki kuş türlerinin yaklaşık yüzde 12’sinin insan faaliyetleri nedeniyle yok olduğunu, önümüzdeki yıllar içerisinde de 669 ile 738 kuş türünün neslinin tükenerek yok olma riski taşıdığı bildirildi.

2024 temasının "Böcekler" olduğu bildirilen bildiride, kuşların göç sırasında yol boyunca böcek aradıkları ve kuşlar için enerji kaynağı olan böceklerin popülasyonunda yaşanacak kaybın kuşların hayatta kalmasını tehdit edeceği belirtildi.

Yeşil Barış Hareketi tarafından yapılan bildirinin tamamı şöyle:

"Doğanın ayrılmaz bir parçası olan kuşların zorlu göç yolculuklarına dikkat çekmek, karşılaştıkları tehditlere karşı duyarlılığı artırmak ve kuş türlerini tanımak için 2006 yılından bu yana her yıl 9 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü olarak belirlenmiştir.

Göçmen kuşlar için Avrupa ve Afrika arasında köprü görevi gören adamız, her yıl ilkbahar ve sonbaharda zorlu yolculuklarına tanıklık ettiği çok sayıda kuşun 'mola noktası' durumundadır. Her yıl on binlerce kuş, üreme ve kışlama alanları arasında uzun bir göç yolculuğu gerçekleştiriyor. Doğanın döngüselliğinin bir göstergesi olan bu göç hareketi, her yıl ilkbahar ve sonbahar boyunca gerçekleşiyor. Adamız üzerinden geçen göçmen kuşlar, zorlu yolculukları sırasında güç toplamak için bazen Mesarya’da, bazen Mehmetçik’in ya da Mağusa’nın sazlıklarında, bazen, adamızın kuzeyinde veya güneyinde farklı yerlerindeki sulak alanlarda durup dinlenmektedirler. Olumsuz hava koşulları onları etkilese de, elektrik tellerine çarparak yaşamlarını yitirseler de, zehirlenseler de, avlansalar da göç etmeye devam ediyorlar.

Bu ilkbahar, 9 Mayıs gününün amacı, kuşların zorlu göç yolculuklarına dikkat çekerek, onların karşılaştıkları tehditlere karşı duyarlı olmak, birlikte yaşadığımız kuş türlerini tanımak ve anlamaktır. Doğal dengelerin ayrılmaz bir parçası olan kuşlar, bizleri doğanın döngüselliğini fark etmeye, biz insanların yarattığı sorunları anlamaya ve çözümler üretmeye çağırıyor. Kırlara çıkmasak da, balkonlarımızdan ve bahçelerimizden birçok göçmen kuşu fark edebilir ve göç yolculuklarına tanık olabiliriz. 09 Mayıs dünyayı bir de kuşların gözünden görebilmek ve karşı karşıya oldukları tehditleri anlayabilmek içindir. Çünkü göç yollarında ve vardıkları durak noktalarında, bu döngüyü neredeyse durma noktasına getirecek denli önemde kesintilere sebep olacak güçlükler ve tehditler söz konusudur. Dünyada büyük bir ekolojik yıkım yaşanırken, akarsular, göller, sulak alanlar her geçen gün azalmaya ve kuruma başlaması göçmen kuşların yaşam döngüsünü yok etmektedir.

Bu yıl 2024 teması "Böcekler". Böcekler, göçmen kuşlar için uzun yolculuklarında temel enerji kaynağıdır ve aynı zamanda kuşların göç zamanlarının, süresinin ve başarısının önemli bir faktörüdür. Kuşlar göç sırasında yol boyunca böcek ararlar.

Fakat böcek popülasyonunun kaybı, kuşların hayatta kalmasını tehdit eder durumdadır. Yoğun tarım, kentleşme gibi nedenlerle dönüştürülen tarım alanları ve doğal alanlar böcek popülasyonunun azalmasına neden olur. Tarımda faaliyetlerinde kullanılan pestisitler ve herbisitler, kuşların yiyebileceği böceklere büyük zararlar vermektedir. Enerji ve protein açısından zengin böceklerin yok olması veya azalması kuşların göçünü ve üremelerini olumsuz etkiler. Bunun sonucunda da kuşların bağışıklıklarının azalması, üremenin azalması ve ölüm oranlarının artmasına sebep olmaktadır.

Yeni araştırmalar, dünyadaki kuş türlerinin yaklaşık yüzde 12’sinin insan faaliyetleri nedeniyle yok olduğunu ortaya koydu; bu, önceki tahminlerin iki katıdır. Geride bıraktığımız 120.000 yıldan bu yana yaklaşık 1430 kuş türünün yok olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın önümüzdeki birkaç yüzyıl içinde 669 ila 738 kuş türünü kaybetmesi riski de çok olası görünüyor. Bunun en temel nedeni ise azalan besin kaynakları ve ormansızlaşma nedeniyle artan insan baskısıyla karşı karşıya olmaları. Bu noktada bugün için önemli kuş alanları başta olmak üzere endemizmin yüksek olduğu yerlerde yaşayan topluluklarla iş birliği içinde olmak ve öncelikle türlerin yaşam alanlarını kaybetmesini önlemek, kuş yok oluşlarının önüne geçmek için en önemli adımlardır.

2024 Dünya Göçmen Kuşlar Günü bu konuda alınması gereken önlemleri vurgulamak gerekir! En başta RANDOP, KNOCK OUT ve ikamesi olan ilaçlar ve bunların satışı durdurulmalı, tarım krediler verilirken bu konunun üzerine gidilmeli ve baskı oluşturulmalıdır. Bu bağlamda, gerek ülkemizde, gerekse dünyada, hem kendi yaşamımızı hem de gelecek nesillerin yaşama hakkını sürdürebilmeleri için tek tek her birey bu sorumluluğu paylaşıp, yönetimler üzerinde de baskı oluşturarak, bir an önce kuşların ve diğer canlıların yaşam alanlarını tahrip edip zehirlemeyi durdurmalı, bugüne kadar yarattığımız tahribatları düzeltmek için kollarımızı sıvamalıyız."

Editör: Yasemin Canbaz