Sağlık

YAYGIN GÖZ HASTALIKLARI NELERDİR?

Abone Ol

   Dünyaya açılan kapımız gözlerimizde genetik nedenler, enfeksiyon gibi çevresel etkenler ya da yaşlanmaya bağlı olarak sorunlar oluşabiliyor.
   Miyop, astigmat ya da hipermetrop gibi görme kusurları kolayca tedavi edilebilirken, diğer hastalıklar için göz doktorunuzun yakın takibinde olmanız şart.
   Pek çoğumuz herhangi bir rahatsızlıkla karşılaşmadığımız sürece göz sağlığımızı korumak için doktora gitmiyoruz. Oysa gözlerimizde oluşabilecek pek çok hastalık, daha başlangıç aşamasında teşhis edilerek tedavi edilebiliyor.

YAYGIN GÖZ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?


   Göz hastalıklarının erken teşhisi için; gözlerinizde kuruluk, kaşınma, şişme, buğulanma, kanlanma, göz ağrısı, ışık çakması, ışığa karşı hassasiyet gibi bulgular, ailenizde retina hastalıkları, katarakt, glokom, keratokonus gibi hastalıklar, gözünüze etki edecek diyabet, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa, daha önce göz ameliyatı geçirdiyseniz, gözünüze çarpma, batma, yaralanma gibi travmalar aldıysanız, erken dönemde göz doktorunuza başvurmayı ve düzenli göz kontrolü yaptırmayı ihmal etmeyin!
  


   YAŞA BAĞLI GÖRÜLEN GÖZ HASTALIKLARI


   Yaşa bağlı retina dejenerasyonu
   Katarakt (lensin şeffaflığını kaybetmesi)
   Diyabete bağlı göz hastalıkları - Şeker hastalığının göze vurması (diyabetik retinopati)
   Glokom (Göz tansiyonu)
   Sarı nokta hastalığı (gözün net görmemizi sağlayan kısmının bozulması)


   DOĞUŞTAN GELİŞEBİLEN GÖZ HASTALIKLARI


   Şaşılık
   Renk Körlüğü
   Görme Tembelliği


 ENFEKSİYON, İLTİHAP, ALERJİ GİBİ DURUMLARDA OLUŞAN GÖZ HASTALIKLARI
  

   Arpacık
   Üveit
   Konjonktivit
   Kirpik dibi iltihabı (blefarit)

ŞEKER HASTALIĞI VE YÜKSEK TANSİYONUN GÖRME KAYBINA SEBEP OLABİLECEĞİNİ BELİRTEN GÖZ HASTALIKLARI UZMANI OP. DR. ALİ AŞAĞIDAĞ, GÖZ SAĞLIĞINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER PEK ÇOK CİDDİ HASTALIĞA İŞARET EDEBİLECEĞİNİ DE SÖYLEDİ. (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA)


   GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLERE BAĞLI HASTALIKLAR


   Behçet hastalığı
   Göz kapağı sorunları
   Keratokonus (korneanın öne doğru sivrileşerek görmeyi bozması)


ÖNEMLLİ GÖZ MUAYENELERİ


   Gözlerinizde hiçbir sorun ya da belirti yoksa bile düzenli göz doktoru muayenesine gitmeniz çok önemli:
   Rutin göz kontrolleri sayesinde ileride onarımı mümkün olmayan retina ve görme siniri gibi göz hasarları henüz ortaya çıkmadan önlenebiliyor.


   HANGİ SIKLIKTA VE NE ZAMAN GÖZ DOKTORUNA GİTMELİ?


   İlk göz muayenesinin bebek 6 aylıkken yapılması, doğumsal bazı hastalıkların (doğumsal katarakt, kornea hastalıkları gibi) erken tanısını sağlıyor.
   Hiçbir göz hastalığı olmayan sağlıklı kişiler 50 yaşına kadar 2 yılda bir, 50 yaşından sonra da yılda bir kez göz muayenesinden geçmeye özen göstermeliler.
   Herhangi bir göz problemi olan kişilerde ise o hastalığın gerektirdiği periyotlarda muayenelerin tekrarlanması da büyük önem taşıyor.
  

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }