İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, Lefkoşa’da BM kontrolündeki Ledra Palace Otel karşısında yer alan Dayanışma Evi önünde, Kıbrıslı Türk ve Rum örgütlerin katılımıyla, yeni kapıları açılması, geçişlerin kolaylaştırılması, adanın birleştirilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin arttırılması talebiyle eylem düzenledi.
“Yeni Yollar Açıyoruz-Kıbrıs’ı Birleştiriyoruz” sloganıyla düzenlenen eylemde Akıncılar (Luricina)/Athienu ile Erenköy’ün (Kokkina) yanı sıra diğer bölgelerde de yayalar ve araçlar için yeni geçiş noktalarının açılması talep edildi.
Kıbrıslı Türk örgütler dün saat 09.45’te Lokmacı kapısında, Rum örgütler ise Ledra Caddesi’nde toplandı. Her iki toplumdan örgütler saat 10.30’da Dayanışma Evi’nde buluşmak üzere ayrı ayrı yürüyüş gerçekleştirdi.
Eyleme Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirliler, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, iki taraftan bazı siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri ile örgüt temsilcileri de katıldı.
Pankartlar açıldı, barış şarkıları söylendi
Dayanışma Evi’nde birleşen örgütlerin eyleminde Barış İçin İki Toplumlu Koro’dan Lena Melanidou, barış şarkıları söyledi, pankartlar açıldı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletilmek üzere BM temsilcisine İki Toplumlu Barış İnisiyatifi temsilcisi tarafından mektup takdim edildi.
İnisiyatif adına mektubu teslim eden Christos Efthymiou, mektupta, inisiyatifin yeni kapıların açılması konusunda hazırladığı ortak basın açıklaması, açıklamaya destek veren 110 örgütün ismi ve adada bir çözüm bulunması için müzakere masasının toplanması talebi bulunduğunu belirtti.
Etkinlikte Ahmet Derya ve Andrei Deimetreu inisiyatif adında sunuculuk yaptı. Konuşmalarda, ana hedefin “sürdürülebilir bir gelecek için tek yolun, Kıbrıs sorunun siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli ve iki toplumlu federal bir çerçevede çözüm olduğu” belirtildi.
Etkinlikte yeni geçiş noktası açılması talep edilen, aynı bölgenin iki köyü, Akıncılar (Luricina) ve Güney Kıbrıs’tan Athienu (Kiracıköy) köylerinden İsmail Özyol ve Dimitrios Kouzapas da konuşma yaptı.
Özyol: Geçiş kapısı açılmasının büyük katkısı olacak
İsmail Özyol konuşmasında, 1974 öncesi Akıncılar’ın 4 bin nüfuslu, tam teşekküllü ortaokulu olan merkezi bir yerleşim yeri olduğunu, ancak bugün nüfusunun 300 civarında olduğunu ve ilkokulunda 5 öğrenci bulunduğunu belirtti.
Bölgenin tek can simidinin bir geçiş noktası açılması olduğuna inandıklarını belirten Özyol, geçiş kapısının sadece iki köye değil bütün adaya büyük katkısı olacağını belirtti.
Kouzapas: Bölgedeki gelişim kısıtlı kaldı
Athienu köyünden Dimitris Kouzapas da, pek çok yılını iş ve eğitim amaçlı Avrupa’nın pek çok ülkesinde geçirdiğini, Akıncılar ile Athienu’nun bulunduğu bölgedeki kadar anlamsız bir durum görmediğini belirtti.
Athienu’da yaşamın bölgede sıkışmış olmasından dolayı pahalı olduğunu, Lefkoşa’ya arabayla yolculuk mesafesi 10 dakikaya düşürülebilecekken bugünkü durumdan dolayı 40 dakika aldığını kaydeden Kouzapas, ulaşımdaki zorluklardan dolayı bölgedeki gelişimin de kısıtlı kaldığını, Akıncılar köyünde durumun da kötü olduğunu ileri sürdü.