Genel

“Yabani türleri koruyalım doğada tahribat yapmayalım”

Bugün, 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü… Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu'ndan Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzm. Dr. Kuyucu, biyolojik çeşitliliğin korunması için herkesin yapabilecekleri olduğunu vurguladı

Abone Ol

Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu'ndan Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzm. Dr. Asuman Korukoğlu Kuyucu, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü'nün her yıl 22 Mayıs’ta kutlandığını belirterek biyolojik çeşitliliğin korunması için herkesin yapabilecekleri olduğuna vurgu yaptı.

    En basit şekilde, bahçelerimizdeki yabani türleri koruyup; doğada gezerken ve piknik yaparken tahribat yapmamaya, kirletmemeye dikkat etmemiz gerektiğine dikkat çeken Kuyucu, tüm bunlara istinaden her yıl Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü için bir tema belirlendiğini, bu yılın temasının ise "Planın Bir Parçası Ol" olarak belirlendiğini aktardı.

“Günün amacı insanları harekete geçirmek”

   Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu'ndan Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzm. Dr. Asuman Korukoğlu Kuyucu, günün amacının; biyolojik çeşitliliğin önemi, korunması gerektiği ve karşı karşıya olduğu insan kaynaklı tehlikelerle ilgili farkındalık yaratarak insanları harekete geçirmek olduğunu söyledi. Kuyucu, 22 Mayıs 1992 tarihinde Dünya Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edildiğini ve her yıl 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü olarak kutlandığını anımsattı.

   Kuyucu, bu sözleşmenin; biyolojik çeşitliliğin gelecek nesillerin yararına korunmasını ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını hedef alan sözleşme olduğunu kaydetti.

   Her yıl Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü için bir tema belirlendiğini, bu yılın temasının "Planın Bir Parçası Ol" olarak belirlendiğini ifade eden Kuyucu, Aralık 2022'de Montreal Kuming’ de imzalanan Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 15. Taraflar Konferansı’nın metininde, 'refahı için ekosistem hizmetlerinden yararlanmak isteyen insanlığın;  doğanın haklarını da dikkate alınması gerektiği' vurgulandığını belirtti.

    Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzm. Dr. Asuman Korukoğlu Kuyucu, 2050 yılı için amaçlanan küresel hedeflerin; tehdit altında olduğu bilinen türlerin insan kaynaklı yok oluşunun durdurulması ve 2050 yılına kadar tüm türlerin yok olma oranı ve riskinin on kat azaltılması, yerli ve yabani türlerin bolluğunun sağlıklı ve dirençli seviyelere yükseltilmesi, yabani ve evcil türlerin popülasyonları içindeki genetik çeşitliliğin korunması, bu türlerin uyum sağlama potansiyellerinin muhafaza edilmesi şeklinde olduğunu söyledi.

“Biyolojik çeşitliliğin korunması için hepimizin yapabilecekleri var”

   Kuyucu, bu amaçlara ulaşmak için; İletişim, Eğitim, Farkındalık ve Benimseme olması gerektiğini, böylece insanlığın; biyolojik çeşitliliğin arttırılarak korunması için; yaşam tarzında değişiklik sağlanabileceğine vurgu yapılmakta olduğunu kaydetti.

   Çerçevenin öngördüğü hedeflere Ekosistem Yaklaşımı’yla belirlenen eylemlerle ulaşılacağına dikkat çeken Kuyucu, şu şekilde konuşmasını tamamladı:

   "Bu yıl; UNEP;  Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesini destekleyerek; biyolojik çeşitliliğin arttırılarak; genetik kaynaklarının korunarak; sürdürülebilir kullanım için belirlenen hedeflere ulaşılmasında; paydaşları planın parçası olmaya çağırıyor.

   Biyolojik çeşitliliğin korunması için; hepimizin yapabileceği bir şey vardır. En basit şekilde bahçelerimizdeki yabani türleri koruyup; doğada gezerken ve piknik yaparken, tahribat yapmamaya, kirletmemeye karar vererek başlayabiliriz".

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }