Verilen kiloyu korumak için öneriler

Abone Ol

“Ya verdiğim kiloları geri alırsam...”

"Kilolarımı verdim o zaman eski yaşatıma geri dönebilirim..."

"Kilomu verdim o zaman 3 ay tatilde istediğim herşeyi yiyebilirim..."
“Tatilde kendime hakim olamıyorum...”
“Açık büfe yemekler iştahımı açıyor...”

            ...Gibi sorular özellikle yaz mevsiminde hep aklımızı karıştırmaktadır. İstediğiniz kiloya ulaştıktan sonraki basamak, verilen kiloların korunmasıdır. Araştırmalara göre, ne yazık ki kilo verenlerin %80'i verdikleri kiloları koruyamamakta, yeniden eski kilolarına hatta daha fazlasına ulaşmaktadırlar. Bunun başlıca sebebi kilo koruma yöntemini yeteri kadar öğrenememektir ve kilo verme aşamasında yaşam tarzına uygun beslenmeyip, ya çok hızlı kilo verdiren düşük kalorili diyetler yapılmaktadır ya da kilo verdikten sonra yaşam tarzı haline getirmeyip, nasıl olsa kilolarımı verdim artık eski yaşamıma geri dönebilirim mantığıyla yaklaşılmaktadır.

            Özellikle yaz mevsimine hazırlık için uzun süren diyetlerle formda kalmayı başardınız. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil planları yapıldı ve tüm kış yapılan diyetlerin en güzel sonucunu bikini ve mayonuzu giydiğinizde aldınız. Uzun sürede verdiğiniz kiloları kısa bir tatil sürecinde ve yaşam tarzı haline getiremeyip geri almaktan korkuyorsanız sizler için önerilerde bulunacağım.

           

ÖNCELİKLE YAZ TATİLİNDE 1-2 HAFTALIK TATİLLER KİLO ALDIRMAZ

            Kilo alma korkusu ile tatili kendinize zehir etmenizin doğru olmadığını bilmeniz gerekir. 1 kg yağ alabilmek için gün boyunca ekstradan 7700 kal enerji alınması gerekmektedir. Verdiğiniz kiloları 1 hafta içinde almanız pek de kolay değildir ancak temkinli olmakta fayda vardır. Tartıda kilonuzda küçük bir artış görmeniz mümkündür fakat o kilo sadece diyetinizin dışına çıktığınız için vücudunuzun su toplamasıdır. Diyetinize tekrar başladığınızda hemen eski halinize döneceğinizi unutmamalısınız ancak çok hızlı kilo verdiyseniz, kilo almanız kaçınılmazdır.

DOĞRU ALIŞVERİŞ YAPINIZ

            Yemek planlarınızı önceden oluşturun ve hafta sonu alışverişe çıkarken, yemek planınızı oluşturmuş olarak yola çıkınız. İçinde bulunduğunuz duruma göre, çok yoğun çalışıyorsanız ara öğünleriniz için taze veya kuru meyveler, meyveli yoğurtlar, çiğ&tuzsuz kuruyemişler, tam tahıllı krakerler gibi sağlıklı besin seçeneklerini önceden hazırlayınız.

 

PORSİYONLARINIZI YARI YARIYA AZALTINIZ

            Öncelikle ana öğünlerde tükettiğiniz besinleri yarı yarıya indiriniz. Böylece çok büyük porsiyonlar yemek yerine daha fazla çeşitten yarım porsiyonlar yiyerek aldığınız besinleri çeşitlendirmek ve midenizin dolduğunu hissetmek sizi mutlu edecektir. Yemekler ve tatlılar servis edilirken daha küçük tabaklar kullanınız. En küçük boydaki kaseleri kullanarak bir kez servis alıp, ikinci servisten uzak durmaya gayret ediniz. Özellikle tatlıların tadımlık olarak alınız asla bir porsiyonu tek başınıza tüketmeyiniz.

O BARDAK ASLA BOŞ OLMAYACAK! TABİKİ SUYLA DOLU OLACAK

            Özellikle yaz mevsiminde günde en az 8-10 bardak (2,5-3 litre) su içmelisiniz. Bir su şişesi edinmeli ve sürekli olarak onu yanınızda taşımalısınız. Su tüketiminizi gün içinde unutuyorsanız, alarmlar kurarak su içiminizi hatırlayabilirsiniz, bu şekilde günde rahatlıkla en az 8 bardağı tamamlayabilirsiniz. Su, hem sağlığınızın hem de kilo koruma, zayıflama diyetlerinin en temelidir.

FAST- FOOD YİYECEKLERDEN OLABİLDİĞİNCE UZAK DURMAYA ÇALIŞINIZ

            Fast-food tercih edecekseniz en az zararlısı ev yapımı hamburger  ya da yarım pidede döner tercih etmenizdir. Tabiki sossuz, mayonezsiz ve ketçapsız tüketmeye, bol yeşillikli ve sossuz salata almaya, yanında içececek olarak da ayranla tamamlamalısınız.

SPORA ASLA BAHANE OLMAMALI

            Çok yorgunum, uyumaya ihtiyacım var, çalışmak zorundayım, yemek yapmam gerek, çocuklarım var onlara bakmam gerek, hava çok sıcak gibi cümleleri söylemek kolay, egzersiz yapmak zahmetlidir. Kendinizi kandırmamalı, arkadaşlarınızla veya ailenizle spor merkezlerine ya da açık havada yürüyüş yaparak kalp atışlarınızı 120 mg/dl'nin üzerine çıkararak daha fazla kalori harcayın, bir gün önce ya da gün içerisinde alacağınız fazla kalorileri dengeleyin ve eğlenceli dakikalar geçiriniz. Günde en az 40 dk yürüyüş yapmalısınız.

ASLA MUTFAKTA OTURMAYINIZ

            Eğer kendinizi tutamıyorsanız, mutfakda oturmayınız. Özellikle gece atıştırmalarından kaçınmak istiyorsanız, mutfağın kapısını yemekten sonra kapatmalı ve mutfağa kesinlikle uğramamalısınız. Unutmayın, bir lokma, arkasından yeni lokmaları getirecek ve kaloriler havada uçuşacaktır.

            Son olarak eğer fazla kilonuz varsa mutlaka bir diyetisyene gitmeniz ve  kendinize uygun bireysel beslenme programıyla birlikte spor hocası / fizyoterapistle hazırlanan spor programınızla sağlıklı kilo verme sürecine başlamalısınız. Unutmayın hızlı verilen kilolar, yaşam tarzınız haline gelmeyeceği için hızla kilolar geri dönecektir. Bu nedenle ayda 4 kilo vermeniz verilen kiloların kalıcı olmasına neden olacaktır. Kilo verme sürecinde yaşam tarzı olmazsa olmazdır!

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }