Ülkemizde şu anda faaliyette bulunan dört kadın kooperatifi var… Bu kooperatiflerde el işlerinden tutun da, mor patates, reçeller, tarhana gibi ürünler üretilip, satılıyor.
BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği Teşkilatlandırma ve Tescil Şube Amiri Hediye Soyer ile Eğitim İstatistik ve Araştırma Şube Amiri Münüre Kenanoğlu Ruh kooperatiflerin çalışması hakkında bilgi verdi.
Kooperatif şirketler mukayyidinin her ilçede kadın kooperatifi kurulması yönünde öngörüsü olduğundan söz eden yetkililer, ancak şu anda yeni bir talep olmadığını söyledi.
Soyer: 4 tane kadın kooperatifi var
Teşkilatlandırma ve Tescil Şube Amiri Hediye Soyer, 2021’den beri kadın kooperatifleri kuruluşu ile ilgili güzel taleplerle karşılaştıklarını, şu anda da 4 kadın kooperatifi olduğunu ifade etti. Bunlardan 2’sinin 2021’de ve diğerlerinin de 2023’de kurulduğunu belirten Soyer, kadın kooperatiflerinin kooperatifçilik sektörüne çok hızlı bir giriş yaptığını ifade etti.
Hediye Soyer, kadın kooperatiflerinin çok güzel işler çıkardığını belirterek bundan memnun olduklarını söyledi.
“Amaç kadınların ekonomiye katılımını sağlamak”
Soyer, kadın kooperatiflerinin esas kuruluş amacının özellikle kırsal kesimde ekonomi dışında kalan kadınların ekonomiye katılması olduğunu belirtti.
Bu noktada kadınlara ciddi destek sağladıklarından söz eden Soyer, “Evinde, köyünden çıkmadan ekonomiye dahil oluyorlar. Bu anlamda da kadın kooperatiflerimiz güzel işler çıkarıyor” dedi.
“Ürün yelpazesi içerisinde yerel ürünler var”
Hediye Soyer, ürün yelpazesi içerisinde kadınların ürettiği yerel ürünlerin daha çok yer aldığını belirterek bunlar içerisinde el sanatları, yaş meyve ve sebzelerin yer aldığını söyledi.
Kadın kooperatifleri vasıtası ile geleneksel lezzetlerin ve kültürel değerlerin daha ön plana çıktığını ifade eden Soyer, 26-29 Aralık tarihlerinde de Türkiye’de gerçekleştirilen 5’inci kooperatifler fuarına mukayyitlikle birlikte kadın kooperatiflerinin de davet aldığını söyledi. Soyer, bunun üzerine 4 kadın kooperatifinin de oraya giderek stant açtığını, ürünlerini sergileme şansı elde ettiklerini belirtti.
Hediye Soyer, bunun ülkemiz adına da kooperatifçilik sektörü adına da çok güzel bir adım olduğunu söyledi ve “büyük kazanım” yorumu yaptı.
Soyer, 4-KA-KOOP’un faaliyet sahasının daha çok Lefke bölgesi olduğunu söyleyerek, “Ürünleri daha çok bölgeye özgü yerel yaş meyve, sebze, el sanatları, macunlar, reçellerdir. Çok güzel destekler alıyorlar. En son Çukurova Ajansın desteği ile kurutma makinesi aldılar. Şu anda kurutulmuş meyveler piyasaya çıkmaya hazırlanıyor” dedi.
Bir diğer kooperatif Gİ-KA-KOOP’un ise ada çapında faaliyet gösterdiğini kaydeden Soyer, herkesin Gİ-KA-KOOP istasyonunu ziyaret etmesi gerektiğini belirtti. Orada buram buram Kıbrıs kokan ürünler olduğunu söyleyen Hediye Soyer, orasının bir turisttik destinasyon merkezi olduğunu kaydetti.
Soyer, Ada Koop’un ise daha çok Mağusa bölgesinde faaliyet gösterdiğini ve onlarda da daha çok Kıbrıs’a özgü ürünler olduğunu belirtti.
Soyer, Girne’de de faaliyet gösteren Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi olduğunu söyledi ve bu kooperatiflerin de daha çok gastronomi ağırlık olduğunu kaydetti.
“Mukayyidimizin her ilçede kadın kooperatifi olması ile ilgili öngörüsü var”
Soyer, şu anda yeni kadın kooperatifi kurulmasıyla ilgili yeni bir talep olmadığını söyleyerek, talepler geldiğinde değerlendirileceğini belirtti.
Hediye Soyer, “Mukayyidimizin tüm ilçelere kadın kooperatifi olması ile iğli bir öngörüsü vardır. Gelecek olan talepleri değerlendiririz” dedi.
Kenanoğlu: Ürünler Türkiye’de yoğun ilgi gördü
Eğitim İstatistik ve Araştırma Şube Amiri Münüre Kenanoğlu Ruh, kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünlerin Türkiye’de yoğun ilgi gördüğünü ancak oraya sınırlı sayıda ürün götürdüklerini kaydetti.
Ruh, kadın kooperatifi temsilcilerinin orada bazı bağlantılar kurma şansı da yakaladığını ifade ederek gerekli işbirliklerinin yapılması durumunda üretilen ürünlerin oradaki marketlere aktarılma şansı da olabileceğini belirtti.