Kıbrıs

Üçlü kararnamelerle yapılan atamalarda, cezai soruşturma ve disiplin kavuşturması da ciddi sıkıntı

Abone Ol

Üçlü kararnamelerle yapılan atamaların yarattığı sorunlar bir bir ortaya çıkıyor.

Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Yasası uyarınca; üst kademe yöneticisi görevden alındığında, atanmadan önceki görev yerine geri dönüyor.

Öte yandan, Kamu Görevlileri Yasası’na göre, bir kamu görevlisi hakkında cezai soruşturma varsa, aynı anda ilgili bakanlık tarafından disiplin kavuşturması da açılması gerekiyor. Disiplin kovuşturması hemen başlatılmazsa zaman aşımından dolayı disiplin kovuşturması açılamaz ve ilgili kişi kamu görevinden atılamaz.

Yasa gereği, hakkında cezai kovuşturma başlatılan bir kamu görevlisinin, görevinin başında durması kamu hizmeti açısından sakıncalı görülürse 6 ay görevden yarı maaşla uzaklaştırılabiliyor.

Yasada “Geçici olarak görevden çıkarma cezası”,  kamu görevlisinin kadrosu saklı kalmak koşuluyla, dört aydan sekiz aya kadar ve en çok yarı maaşına kadar maaş verilerek geçici süre ile görevinden çıkarılmasını anlatıyor.

Bu durumda “sahte diploma” soruşturması kapsamında tutuklanan ve teminatla serbest kalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü Meray Dürüst, yasa gereği Güzelyurt Kaymakamlığı’ndaki memuriyet görevine geri dönebilecek ancak hakkındaki cezai kovuşturmanın nasıl değerlendirileceği bilinmiyor.

Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Yasa

Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Yasa’ya göre, üçlü kararnameyle atanan bir kişi, görevden alındığında, eski çalıştığı yerdeki memuriyetine devam ediyor.

Yasaya göre, Amme Hizmeti Komisyonu tarafından üst kademe yöneticiliği mevkilerinden birine atanmış olan bir kamu görevlisi “Üçlü Kararname” ile görevinden alınabilir.  Ancak, böyle bir kamu görevlisine yasaların tanıdığı ücret, maaş, izin, emeklilik ve diğer sosyal güvenlik hakları saklı kalır.

Bu şekilde görevinden alınan bir kamu görevlisi bağlı bulunduğu bakanlıktaki müşavirlik veya ona denk görevlerde görevlendirilebilir. Devlet Başkanlığı ve Başbakanlıkta üst kademe yöneticiliği yaptığı bir sırada görevinden alınanlar Devlet Başkanlığı ve Başbakanlıktaki  müşavir veya ona denk görevlerde görevlendirilebilir. Ancak, bu şekilde görevinden alınan kamu görevlileri ilgili bakanların mutabakatı ile bir bakanlıktan diğerine aktarılmak sureti ile görevlendirilebilir.

Üst Kademe yöneticiliği görevine atanan kişilerin, görevden alınması halinde ise, müşavir statüsü kazanmazlar ve Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından üst kademe yöneticiliğine atanmadan önce bulundukları kadrolara, görevden alındıkları tarih itibarıyla geri döndürülürler. Atanmadan önceki kadrosunun dolu olması halinde ise bu kişiler, üst kademe yöneticisi atanmadan önce bulundukları kadrolara ilişkin mevzuata bakılmaksızın, bu bent kuralları uygulanır ve görevden alındıkları tarih itibarıyla, üst kademe yöneticisi atanmadan önceki kadrolarına Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından kadro fazlası olarak atanırlar.

Üst kademe yöneticisi atanmadan önceki kadrosu üst kademe yöneticisi sayılmayan diğer yöneticiler hizmet sınıfında bulunan ve bir kurumun, dairenin, şubenin veya birimin yöneticilik görevlerini yürüten bir kadro olması halinde Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından denk bir kadroya atanırlar.  Bunun mümkün olmaması halinde üst kademe yöneticiliğine atanmadan önce bulunduğu kadrosuna ilişkin mevzuata bakılmaksızın, bu bent kuralları uygulanır ve üst kademe yöneticiliğine atanmadan önce bulunduğu kadrosuna Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından kadro fazlası olarak atanırlar.

Bu madde kapsamında kişi, üst kademe yöneticiliği görevine atanmadan önce bulunduğu kadronun maaşını alır. Bu kişiye, üst kademe yöneticisi olarak görev yaptığı her hizmet yılına karşılık bir kademe ilerlemesi verilir. Bu madde kapsamındaki kamu görevlisinin, üst kademe yöneticisi olarak hizmette geçirdiği her süre, derece yükselmeleri ile sınıf değişikliklerinde dikkate alınır ve bu her süre için performans değerlendirme koşulu aranmaz.

Bu madde amaçları bakımından, “denk kadro”; aynı hizmet sınıfında bulunan aynı alt hizmet sınıflarını, aynı öğrenim koşulunu, aynı derece ve baremdeki aynı ve/veya benzer görevleri anlatır.

Kamu Görevlileri Yasası

Kamu Görevlileri Yasası’na göre,  geçici olarak görevden çıkarma cezası, kamu görevlisinin kadrosu saklı kalmak koşuluyla, dört aydan sekiz aya kadar ve en çok yarı maaşına kadar maaş verilerek geçici süre ile görevinden çıkarılması olarak tanımlanıyor.

   Yasadaki ilgili maddeler şöyle:

   “Görevden uzaklaştırma, hakkında disiplin soruşturması başlatılan veya cezai kovuşturma açılan kamu görevlilerinin, devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda, görevleri başında kalmalarında sakınca görülmesi halinde, kamu görevlisinin bağlı bulunduğu kurumun en üst amirinin veya yöneticisinin istemi üzerine ve Kamu Hizmeti Komisyonunun istemi yerinde bulan kararı ile geçici olarak görevden uzaklaştırmaları yönünde alınan geçici bir önlemdir.

   Ancak acil durumlarda, Kamu Hizmeti Komisyonuna bildirmek ve sorumluluk kendisinde olmak koşuluyla kamu görevlisi, bağlı bulunduğu kurumun en üst amirince görevden uzaklaştırılabilir.

   Görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri hakkında, görevden uzaklaştırmayı izleyen üç iş günü içinde kovuşturmaya başlanması koşuldur. Başlanmaması halinde görevli görevi başına döner. Kamu görevlisini görevden uzaklaştırdıktan sonra, hakkında derhal soruşturmayı başlatmayan, keyfi olarak veya garaz veya kini dolayısıyla bu tasarrufu yaptığı, kamu görevlisinin istemi üzerine yaptırılan soruşturma sonunda anlaşılan amirler, hukuki, mali ve cezai sorumluluğa bağlıdırlar.

   Görevinden geçici olarak uzaklaştırılan veya görevle ilgili herhangi bir suçtan dolayı tutuklanan kamu görevlilerinin aylıklarının yarısı ödenir ve bu Yasada öngörülen haklardan ve diğer çıkarlardan yararlanmaya devam eder. Geçici olarak görevden uzaklaştırılan kamu görevlilerinin beraatları halinde, görevden uzakta geçirdikleri süre hizmette geçirilmiş sayılır ve kademe ilerlemeleri devam ettirilerek barem içi artışları ve aylık kesinti tutarları geciktirilmeksizin verilir.

   Ancak bu Yasanın 100’ncü maddesinde öngörülen disiplin cezalarından bir veya daha fazlasıyla cezalandırılan veya haklarında yapılan ceza kovuşturması sonucunda yetkili bir mahkeme tarafından mahkûm edilen kamu görevlilerinin, görevden uzakta geçirdikleri süre hizmetten sayılmaz; bu süre kademe ilerlemelerinde dikkate alınmaz ve aylık kesinti tutarları verilmez.

   Mahkemenin altı aya kadar sonuçlanması halinde, ilgili kamu görevlisine tam maaşı verilir. Mahkûm olması halinde, tam maaş olarak görevden uzakta geçirdiği bu süre hizmetten sayılmaz ve kendisine verilen yarı maaş üstü ödemeler, ikramiyesinden indirilir.

   Görevden geçici olarak uzaklaştırma, bir disiplin kovuşturması gereğinden olduğu takdirde, en çok üç ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında karar verilmediği takdirde, kamu görevlisi görevine başlatılır. Görevden uzaklaştırma, bir ceza kovuşturması gereğinden olduğu takdirde, Kamu Hizmeti Komisyonu ilgili kamu görevlisinin durumunu her iki ayda bir inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve kamu görevlisinin bağlı bulunduğu kuruma ve kamu görevlisine bildirir.

   Soruşturma sonunda disiplin yönünden kamu görevliliğinden çıkarma veya cezai bir işlem uygulamasına gerek bulunmayan kamu görevlisi için alınmış olan görevden uzaklaştırma önlemi Kamu Hizmeti Komisyonunca derhal kaldırılır. Görevden uzaklaştırma önleminin kaldırılmaması halinde, kamu görevlisi, tazminat ve benzeri haklar için mahkemeye başvurur”.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }