Kıbrıs

Toplu katliamlarda şehit olanlar Taşkent, Muratağa-Sandallar ve Atlılar’da anılacak

Abone Ol

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ikinci aşamasının 49. yıl dönümü dolayısıyla törenler düzenlenecek.

20 Temmuz 1974’te başlayan harekâtın 14, 15 ve 16 Ağustos’ta yapılan ikinci aşamasında özgürlüğe kavuşan Serdarlı, Gazimağusa ve Lefke’de kutlamalar yapılacak.

Toplu katliamlarda şehit olanlar Taşkent, Muratağa-Sandallar ve Atlılar’da anılacak. Lefke’de de şehitler için anma töreni yapılacak.

Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitleri pazartesi anılacak

Muratağa-Sandallar ve Atlılar şehitleri için yarın anma töreni düzenlenecek.

Milli Günleri Kutlama Merkez Komitesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Muratağa-Sandallar Şehitliği’ndeki tören, saat 18.00’de anıta çelenklerin sunulmasıyla başlayacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin sunulacak, ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklara göndere çekilecek.

Törende, sırasıyla Muratağa, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yapacak.

Tören, şiir okunması, şehitliğin gezilmesi ve kabir başında dua okunmasıyla tamamlanacak.

Atlılar Şehitliği’ndeki anma töreni ise saat 18.30’da Katliam Çukurunda yapılacak ve çelenklerin sunulmasıyla başlayacak.

Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından şehitliğin gezilmesi ve kabir başında dua okunmasıyla tören sona erecek.

Serdarlı’nın kurtuluşu  törenle kutlanacak

Serdarlı’nın kurtuluşunun 49’inci yıl dönümü kutlama töreni yarın saat 19.15’te Serdarlı Atatürk Büstü önünde yer alacak.

Törende, protokol sırasına göre çelenkler sunulacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından Geçitkale Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yapacak. Tören, şiir okuması, halk dansları gösterisi ve tören geçişi ile tamamlanacak.

Taşkent şehitleri

Taşkent Şehitleri  ise 15 Ağustos Salı günü anılacak.

Milli Günleri Kutlama Merkez Komitesi’nden verilen bilgiye göre, Taşkent Şehitliği'ndeki anma töreni, saat 09.00’da protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla başlayacak.

Törende saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek.

Törende, sırasıyla Taşkent şehitleri adına Taşkent Şehit Aileleri Komitesi Başkanı Erdinç Erdağlı, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yapacak. Tören, şehitliği ziyaret ile tamamlanacak.

Gazimağusa’nın kurtuluşu iki ayrı törenle kutlanacak

Gazimağusa’nın kurtuluşunun 49’uncu yıl dönümü 15 Ağustos Salı günü iki ayrı törenle kutlanacak.

Gazimağusa Kaymakamlığından verilen bilgiye göre, saat 18.00’de Zafer Anıtı önünde yer alacak ilk tören protokol sırasına göre çelenklerin konmasıyla başlayacak. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek.

Saat 18.25’te İsmet İnönü Bulvarı’nda yer alacak ikinci törende birliklerle, halkın bayramı kutlanacak. İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından 4. Piyade Alay Komutanlığından Piyade Üsteğmen Cem Karadağ, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yapacak. Tören, halk dansları gösterisi, müzik dinletisi ve tören geçişi ile tamamlanacak.

Lefke’nin kurtuluşu kutlanacak, şehitler anılacak

Lefke’nin kurtuluşunun 49. yıl dönümü törenlerle kutlanacak, şehitler anılacak.

Lefke Kaymakamlığı’ndan verilen bilgiye göre, 16 Ağustos Lefke Kurtuluş Töreni kapsamında, 16 Ağustos Çarşamba saat 18.00’de Lefke Kemal Özalper Şehitliği önünde şehitleri anma töreni yapılacak, saat 18.45’te de Lefke Atatürk Parkı önünde Lefke’nin kurtuluşunun 49. yıl dönümü kutlaması yer alacak.

Şehitleri anma töreninde, çelenkler anıta sunulacak, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek, şehitlik özel defteri imzalanacak ve dua okunacak.

Kurtuluş töreninde ise Atatürk anıtına çelenkler sunulacak, İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek, tören birlikleri denetlenip halkın bayramı kutlanacak, şiirler okunacak, halk dansları gösterisi yapılacak, konuşmalar ve resmi geçit yapılacak.

 Tatar: Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı, 20. Yüzyıl’ın en büyük savaş suçlarından biridir

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Muratağa, Sandallar ve Atlılar’daki katliamın 20’nci yüzyılın en büyük savaş suçlarından olduğunu belirtti.

Tatar, Mutlu Barış Harekâtının ikinci safhası ve Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamının yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Tatar yayımladığı mesajda, “20. Yüzyıl’ın en büyük savaş suçlarından biri olan Muratağa,  Sandallar ve Atlılar Katliamının yıldönümünde, faşist EOKA terör örgütü tarafından katledilen masum insanlarımızı büyük bir acı, rahmet ve özlemle anıyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk Halkı’nın uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan egemenlik hakları hiçe sayılarak, eşit kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin silah zoruyla salt bir Rum devletine dönüştürülmesinin ardından, ülke topraklarının yüzde 3’üne tekabül eden gettolarda yaşamaya mahkûm edildiğini kaydeden  Tatar, “Kıbrıs Türk Halkı, 11 yıl boyunca özgürlüğüne ve kimliğine sahip çıkmayı başarmış, dört gözle Türk askerinin adaya müdahalesini beklemiştir” dedi.

Anavatan Türkiye’nin, uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974 sabahı başlattığı Mutlu Barış Harekâtının ikinci safhasını 14 Ağustos günü gerçekleştirdiğine işaret eden Tatar, “Kıbrıs Türkü’nün yıllar boyu süren esaretini sona erdirmiş, Kıbrıs’ta sınırlar yeniden çizilerek halkımız özgürlüğe ulaşmıştır. Dönemin Türkiye Başbakanı, nam-ı diğer Karaoğlan, rahmetli Bülent Ecevit’in 20 Temmuz günü ifade ettiği gibi, Barış Harekâtı, sadece adadaki Türklere değil, Rumlara da barış ve huzur getirmiştir” dedi.

Kıbrıs Türk Halkı’nın esaretine son veren Barış Harekâtı esnasında, Faşist EOKA terör örgütü, birçok masum, silahsız yüzlerce sivil Kıbrıs Türkü’nü katlettiğini kaydeden Ersin Tatar, “Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirilen ve kundaktaki bebekten yaşlılara kadar yüzden fazla insanın Faşist EOKA terör örgütü tarafından katledilmesi; 20. Yüzyıl’da Srebrenitsa Katliamı’yla birlikte yaşanan en çarpıcı savaş suçlarından biridir. Yaşanan bu katliam, Kıbrıs Türkü’nün garanti ve güvenliği açısından Anavatan Türkiye’nin varlığının asla tartışma konusu olmayacağının tüm dünyaya tüm yalınlığıyla göstermiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar şöyle devam etti:

“Yaşanan acı tecrübeler, Resmi müzakerelere geçilebilmesi için  egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün kabul edilmesinin gerekliliğini her zaman bizlere hatırlatmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle tam bir uyum içerisinde sürdürdüğümüz yeni siyaset; başarısızlığı defaten kanıtlanmış ve tüketilmiş zeminin Kıbrıs Türk tarafı için geçerli olmadığının altını çizen, Kıbrıs’ın ve bölgenin yararına en gerçekçi yaklaşımdır ve bu siyasetten geri adım atmamız söz konusu olamaz.

Haziran ayı başında altını çizerek vurguladığımız teklifi bu acı yıldönümünde yinelemekte fayda görüyorum… Yıllardır bekletilen ve geçtiğimiz Ocak ayında sağlanan Atlılar toplu mezarının kazısının başlaması mutabakatı gecikmeli olarak başlamış ve 9 Ağustos 2023 tarihinde kayıplarımız bulmaya yönelik ilk kazma vurulmuştur.

Bilinen 37 kalıntının bulunmasına yönelik başlatılan çalışmaları ivedilikle sonuçlandırmak, insani olduğu kadar vicdani de bir sorumluluktur.

Bu çalışmaların sonuçlandırılması aynı zamanda Kıbrıs sorunun en insani yönü olan kayıplar konusunda büyük bir görevi yerine getiren Kayıp Şahıslar Komitesi’nin de çalışmalarına ivme kazandıracaktır

Bu duygu ve düşüncelerle, toplumsal varoluş yıllarında toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken, tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum”

Töre, Barış Harekatı'nın ikinci aşamasının yıldönümü nedeniyle mesajı yayımladı

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ikinci aşamasının 49’uncu yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı

Töre, mesajında şunları kaydetti:

“Atalarımızdan miras kalan bu topraklarda 452 yıldır yaşayan Kıbrıs Türk halkının varlığını sindiremeyerek Enosis'i gerçekleştirmek ve Kıbrıs Türk halkını yok etmek için Rumların katliamlar yaptığı bir dönemde, Cenevre Konferansı'nda tüm diplomatik girişim ve çabaları tüketen Türkiye, garantör devlet hukuku ve anlaşmalardan kaynaklanan tarihsel hak ve yükümlülükleriyle, 14 Ağustos 1974 tarihinde, 20 Temmuz 1974'te başlattığı Barış Harekatını, ikinci bir Barış Harekatıyla tamamlamıştır.

Türkiye’miz, Kıbrıs Türkü'nün yıllarca devam eden mücadelesine verdiği destekle adada, 2nci Barış Harekatıyla çizilen bu günkü hudutlarımız içinde barışla, özgürce ve güvenle yaşamamızı sağlamıştır.

Soykırım gibi insanlığın en büyük suçunu işleyen ve insanımızı, çocuk kadın  yaşlı genç demeden toplu çukurlara gömen zihniyeti ve bu zihniyete destek verenleri bu vesileyle bir kez daha kınıyoruz.

 Silahlanmaya günde 2 milyon dolar harcamaya devam eden bu zihniyetin karşısında dimdik durup güvenliğimizi sağlamayı sürdüren Anavatan Türkiye’ye,  Türk Silahlı Kuvvetlerine, tarihsel süreçte diplomasiyi önceliği yapmış, Uluslararası Kıbrıs Anlaşmalarının zeminini hazırlamış ve Kıbrıs Türkü'nün hak ve hukuku için çaba sarfetmiş herkese  teşekkürlerimi sunuyorum.

İkinci Barış Harekatını selamlıyor, dönemin Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı, tarihimize damga vurmuş liderlerimiz Dr. Fazıl Küçük'le Rauf R. Denktaş'ı, mücahitlerimizi ve ulusal davamız uğruna canlarını veren Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize sağlık dileklerimi iletiyorum.”

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }