Temmuz ortasından bu yana Avrupa'da yeni varyantların ortaya çıkmasıyla Covid-19 enfeksiyonlarında artış görülüyor.
Covid-19'un yeniden gündeme gelmesi, salgının henüz bitmediğinin bir işareti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) ağustos ayı sonunda yayınladığı verilere göre Avrupa Birliği içinde Covid-19 enfeksiyonlarında artış var.
Analiz edilen 21 ülkenin 16'sında, özellikle 80 yaş ve üzeri kişiler arasında vaka oranlarında artış gözlendi.
"Avrupa'nın belirli bölgelerinde bulaşının arttığına dair işaretler var." diyen DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge euronews'e yaptığı açıklamada, 20 Ağustos 2023 itibarıyla Covid-19 vakalarının sayısının bir önceki 28 güne kıyasla yüzde 11 arttığını söyledi.
ISGlobal ve ICREA'da epidemiyolog ve araştırmacı olan Quique Bassat'a göre, son birkaç aydır birçok Avrupa ülkesinde virüsün yayılmasında bir artış gözleniyor.
Quique Bassat, "Örneğin İspanya'da, Covid-19 ile bağlantılı olarak bulaşılarda önemli bir artış ve hastaneye yatışlarda bir yükseliş gördük. Bu durum, öncekilere kıyasla daha bulaşıcı olan yeni varyantların ortaya çıkmasıyla bağlantılı" diyor.
Epidemiyolog ayrıca "her hafta (ya da daha sık; editörün notu), öncekilerden daha tehlikeli ve hatta daha bulaşıcı görünen yeni bir alt varyant ortaya çıkıyor gibi görünüyor" diye ekledi.
Kış ayları için risk var mı?
Yaz mevsimini yavaş yavaş geride bıraktığımız şu günlerde uzmanlar, bu kış yeni bir Covid-19 dalgası olasılığına dikkat çekiyor.
Bu endişe, solunum yolu enfeksiyonlarının soğuk aylarda çoğalma eğiliminde olduğu önceki yıllardaki deneyimlerden kaynaklanıyor.
Quique Bassat, "Önceki kışlardan edindiğimiz tecrübelere göre, soğuklar her bastırdığında, çocuklarda influenza ve solunum sinsityal virüsü gibi geleneksel virüsler de dahil olmak üzere yeni solunum virüsleri ortaya çıkıyor ve bunların hepsi kış mevsiminde yayılma eğilimi gösteriyor" diyor.
Bassat, bu virüslere Covid-19'un yükü de eklendiğinde, sağlık sisteminin ciddi bir baskı altına gireceğini ve uzmanların da bundan endişe duyduğunu dile getiriyor.
Bu riski azaltmak için uzmanlar, Covid-19 ve gribe karşı aşılanmayı şiddetle savunurken, ihtiyati tedbirlerin sürdürülmesinin önemini vurguluyor.
Dünya Sağlık Örgütü euronews'e yaptığı açıklamada, "Covid-19, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların gelişmesi muhtemel olduğundan, sonbahar ve kış aylarında olası bir artışa hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi.
Aşılamanın 'hala en iyi korunma yolu' olduğunu belirten DSÖ yetkilileri, "Risk altındaki gruplar için Covid-19 ve grip aşılarının birlikte uygulanması da dahil olmak üzere, uygun olanları aşılamaya teşvik ediyoruz." diyor.
DSÖ yetkilisi, Covid-19 riskleri konusunda paranoyaya kapılmadan, sayduyulu bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirtti.
AB ne yapıyor?
Avrupa Komisyonu, BionTech-Pfizer'in COVID-19 aşısının yeni XBB.1 (Pirola) alt varyantını hedef alacak şekilde uyarlanmasına onay verdi.
AB yürütme organı tarafından yapılan resmi açıklamada, "Aşı yetişkinler, çocuklar ve 6 aydan büyük bebekler için ruhsatlandırıldı. Bu aşı, hastalıkla mücadelede yeni bir kilometre taşıdır" denildi.
Comirnaty adı altında pazarlanan aşının güncel versiyonunun, mevcut ve yeni ortaya çıkan varyantlara karşı "bağışıklık kapsamını artırması" da bekleniyor.
AB'nin Covid-19'a karşı taahhüdü bununla sınırlı değil.
Avrupa Komisyonu'nun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, "Koordinasyon ve birlikte çalışma, güçlü bir Avrupa Sağlık Birliği'nin temelidir" diyor.
Kyriakides, pandeminin başlangıcından bu yana üye devletlerle birlikte çalışarak COVID 19'un nasıl izlenmesi gerektiği, sekanslama ihtiyacı, sürveyans ihtiyacı ve aşılama stratejileri konusunda kılavuzlar sağladıklarını belirtiyor.
Olası yeni bir pandemi dalgasına karşı hazırlıklı olmak için birçok Avrupa ülkesi yeni önlemler alıyor.
Örneğin Birleşik Krallık, ağustos ayı sonunda Covid-19 aşı kampanyasının başlangıç tarihini 11 Eylül'e çekme niyetini açıkladı.
Fransa'da yeni Covid-19 aşı kampanyasının 17 Ekim'de başlaması planlanıyor.