Kıbrıs

TDP Milletvekili Adayı Reynar, çocukların ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıya bırakıldığını söyledi

Abone Ol

   Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Adayı Kıdemli Eski Yargıç Tacan Reynar, “Fasıl 157 Çocuk Suçları Yasası”nda hala “kırbaç” cezası” bulunduğuna dikkat çekti.

   1 Haziran Dünya Çocuk Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Reynar, “kırbaç” cezasının Kıbrıs Türk siyasetinin boynundaki utanç madalyası olduğunu söyledi; Meclis’e girdiğinde çalışma yapacağı ilk konulardan birisin bu olacağını belirtti.
   Reynar mesajında, öncelikle Türkiye’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde cinayete kurban giden “Melekler Takımı”nı andı, ailelere sabır diledi.
   Kıbrıs’ın kuzeyinde çocuk hakları konusunda ilerleme kaydedilmesi şöyle dursun, gerileme yaşandığını, başta eğitim hakkı ve fırsat eşitliği olmak üzere çocukların ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıya bırakıldığını belirtti.
   “’Fasıl 157 Çocuk Suçları Yasası’nda hala “kırbaç” cezası olduğunu biliyor musunuz?
   Sömürge döneminden kalma Ceza Yasası altındaki “Fasıl 157 Çocuk Suçları Yasası”nda hala “kırbaç” cezası” olduğunu, bunun bir utanç vesikası olarak yasada yer almaya devam ettiğini, Meclis’teki partilerin bunu değiştirmek için hiçbir adım atmadığını kaydetti.
   Reynar, “Bu utanç Kıbrıs Türk siyasetinin boynunda asılıdır. Çocuklara bırakın iyi bir gelecek vermeyi, yaşam ve sağlık hakkının bile tam olarak sağlanmadığı böylesi bir ortamda, bir de onlara modern, çağdaş bir eğitim yerine gerici ve yasal olmayan kurslara mahkûm ederek en büyük kötülük yapılıyor” dedi.
   Çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğunun ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesinin Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillendiğine dikkat çeken Reynar, 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi”ne işaret etti.
   Sözleşmede “Eğitim Hakkı”, “İnsani Şartlarda Yaşam Hakkı”, “İstismar ve İhmalden Korunma Hakkı” ve “Ekonomik Sömürüden Korunma Hakkı (çocuk işçiler)” gibi birçok önemli madde bulunduğunu söyleyen Reynar, çocukların şu günlerde hükümet ve Bakanlık tarafından eğitim hakkından mahrum bırakıldığını, ülkede çocuk iş cinayetlerinin yaşandığını, istismara açık alanlara müdahale edilmediğini vurguladı.
   Reynar, Çocuk Suçları Yasası’nın baştan sona revize edilmesi gerektiğini ve Meclis’e girdiğinde ele alacağı ilk konulardan birinin de bu olduğunu belirtti
   Reynar, “Sözde değil, pratikte çocukları koruyan, onlara haklarını teslim eden, layık oldukları sağlık, eğitim ve yaşam hakkını sunan bir yasa ve politika için çalışacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Çünkü biz biliyoruz ki; iyi çocuklar yetiştirmek, bir toplumun gelecek için yapabileceği en büyük yatırımdır” dedi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }