Kıbrıs

Tatar: Zonguldak ile aramızda derin bağlarımız var:

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü ile Zonguldaklıların arasında derin bir bağ bulunduğunu belirtti.

Tatar, Zonguldak’ta basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türkü için Zonguldak’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli şehirlerinden birisi olduğunu söyledi.

Temaslarda bulunmak amacıyla Zonguldak’ta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kumsal Katliamı veya Banyo Katliamı” olarak adlandırılan 24 Aralık 1963 tarihinde Tabip Binbaşı Mustafa Necmi İlhan’ın çocuklarıyla beraber öldürülen eşi Mürüvet İlhan’ın Zonguldaklı olduğunu belirterek, kendilerini rahmetle andı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Elazığlı olan ancak Zonguldak’ta görev yapan Mustafa Necmi İlhan’ın acı haberi aldığında ‘Vatan sağ olsun’ şeklinde bir açıklama yaptığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı talimatını veren dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı merhum Bülent Ecevit’in de Zonguldak milletvekili olduğunu vurguladı.

Zonguldak’ta 500’den fazla Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Mehmetçik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Zonguldak ziyaretinde bir kısmı ile görüşme fırsatı bulduğunu kaydetti.

Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki şehitleri rahmetle anan ve gazilere minnetlerini sunan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü ile Zonguldaklıların arasında derin bir bağ bulunduğunu aktardı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversitelerinde öğrenim gören Zonguldaklıların bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının Lefke Avrupa Üniversitesi’nden mezun olduğunu hatırlattı.

Zonguldak’tan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne askerlik ve ticaret yapmak için gelenlerin yanı sıra evlenmek için gelip yerleşenler olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, iki halk arasındaki münasebetlerin geliştiğine dikkat çekti.

Şahsı ve Kıbrıs Türkü adına Zonguldak halkına saygı ve sevgilerini ileten Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Zonguldaklı kardeşlerimizi ülkemizde görmek istiyoruz. Ekonomik, kültürel ve sosyal bağların güçlenmesi en büyük temennimizdir. Enerji ve madencilik alanlarında marina ve denize yönelik faaliyetlerde Zonguldaklıların tecrübeleri vardır. Doğu Akdeniz’deki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile tecrübelerini paylaşmaları bizim için kazanımdır. İletişim çağında, gönül bağlarımızın, kültürel birliğimizin ve devletimizin güçlenmesi için yapılacak çalışmalar önemlidir” dedi.


Tatar, Zonguldak’ta iş insanları ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Zonguldak’ta iş insanları ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar burada yaptığı konuşmada, Banyo Katliamı ve Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Zonguldak ile Kıbrıs Türkü arasında derin ve önemli bağlar bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta Türk varlığının 1571 yılından beridir devam ettiğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu ifade etti.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’tan çekilmesinin ardından Kıbrıs Türkü’nün yıllarca özgürlük ve varoluş mücadelesi verdiğini anlatan Tatar, Kıbrıs Barış Harekatıyla Mehmetçiklerin adaya gelmesi ve Mücahitlerle buluşmasıyla Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuştuğunu vurguladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne alınmasının ardından federasyon temelinde varılacak antlaşmayla serbest dolaşım, yerleşim ve ticaret faaliyetlerinin gerçekleştirileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, AB içinde yer almayan Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlük hakları ve askeri varlığının ortadan kalkacağına dikkat çekti.

Bu oyuna karşı gelmek için yeni bir milli siyaset belirlediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyidiyle müzakerelere başlanacağını ve iki devletin işbirliğine dayalı bir çözüm modelini istediklerini kaydetti.

Kıbrıs Türkü’nün 60 yıldır kendi yönetimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yoluna devam ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, müktesep hakları, uluslararası antlaşmalardan ve tarihten kaynaklanan hakların yanında Türkiye’nin garantörlüğü ve söz sahibi olması vesilesiyle iki devletin işbirliğine dayalı bir çözüm siyaseti belirlediklerini kaydetti.

Yeni siyasetle ilgili Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye hükümeti ve muhalefetine verilen destekten dolayı teşekkür eden Tatar, “Artık milli siyaset iki devletten geçmektedir. Aksi takdirde Kıbrıs’ta Türklüğün geleceği tehlikeye girer. Bu siyasetin, Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar tarafından benimsenmesi önemlidir. 18 Temmuz 2024’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde federasyon defterlerinin kapanması ve iki devletin işbirliğine dayalı bir çözüm siyaseti yürütülmesine yönelik oy birliğiyle alınan karar, milat niteliğindedir” dedi.

Yıllarca federasyon temelinde çözüm modeli üzerinde müzakereler yapıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar ancak müzakerelerde sonuç alınamadığını ve artık geleceğe bakılması gerektiğini kaydetti.

Türk tarafının iyi niyetine karşılık Rum tarafının antlaşmayı ret ettiğine dikkat çeken Tatar, Rum Dışişleri eski Bakanı Rolandis’in Rum tarafının 15 kez antlaşmayı ret ettiğini açıkladığını hatırlattı.

Rum tarafının, Türkiye’nin Kıbrıs meselesinden vazgeçeceğini, Adadan çekileceğini, Kıbrıs Türkü’nü yalnız bırakacağını ve ENOSİS’i gerçekleştireceğine inandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin hiçbir zaman Kıbrıs’tan vazgeçmediğini ve vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Tatar, Kıbrıs Gazileri ile de bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Gazileri’ni de ziyaret etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tatar burada yaptığı konuşmada, Zonguldak Gazileri ile birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Zonguldak’ın Kıbrıs Türkü için büyük anlam taşıdığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, 23 Aralık 1963’te gerçekleştirilen Banyo Katliamı’nda Tabip Binbaşı Necmi İlhan’ın, çocuklarıyla birlikte öldürülen eşi Mürüvet İlhan’ın Zonguldaklı olduğunu aktardı.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı emrini veren dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı merhum Bülent Ecevit’in de Zonguldak milletvekili olduğunu anlatan Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlük hakkı ile Kıbrıs’a müdahale ettiğini ve tarihi bir karar alındığını vurguladı.

Zonguldak’taki Mehmetçikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 5’inci Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmekten onur duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Sizlerle hasret gideriyorum, kucaklaşıyorum ve size teşekkür etmeye geldim.” dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı üzerinden 50 yıl geçtiğini dile getiren Tatar, “Ağabeylerim olarak beni kucaklamanız benim için büyük bir şeref ve onurdur. Şehit olma pahasına harekata katılmanız, fedakarlık ve kahramanlık göstermeniz önemlidir. Size minnetlerimi sunuyorum ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı. 

Beşparmaklar’da Yunanistan’ın desteğiyle silahlanan Rumlar’a karşı Kıbrıs’ta görev yapan Mücahitlerin de mücadelesiyle karadan, havadan ve denizden çıkarma yapılarak başarı sağlandığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın dünyanın birçok yerinde harp okullarında ders olarak okutulduğunu söyledi.

Mehmetçikler ile Mücahitlerin birlikte destan yazdığına işaret eden Cumhurbaşkanı, Mücahitlerin Rum Yunan ikilisine karşı örgütlendiğini ve yıllarca Mehmetçiklerle kucaklaşmanın planını yaptığını kaydetti.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünde bulunulduğunu belirten Tatar, “Bu milli tarihi unutmayız ve unutturmayacağız. Kolay başarı yakalamadık.” dedi. 

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }