Taşkent Doğa Parkı, Bafra Turizm Bölgesi’nde bulunan Lagün'deki alg (su yosunu) oluşumlarıyla ilgili açıklamada bulunarak, ötrofikasyonu takiben ciddi alg artışı sudaki oksijen miktarını tüketerek toplu balık ölümlerine sebep olduğu bildirdi.
Bu olayın geçtiğimiz yıllarda Bafra lagününde de yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu yıl yaşanan ötrofikasyon oluşumunu takiben Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi olaya gereken duyarlılığı göstermiş, Çevre Koruma Dairesi ve DoğaPark uzmanlarının görüşlerine birebir uyarak ilk günden itibaren göstermelik/popüler değil hem kısa hem orta ve uzun vadede doğru sonuçlara yönelik adımlara atılmış, çalışmalar gerçekleştirmiştir” denildi.
Açıklamada ayrıca, “En son 6 Temmuz 2023'de DoğaPark tarafından lagün içerisinden birçok noktadan örnekleme yapılmış ve gerçekleştirilen testlerde beklenenin dışında herhangi bir olumsuzluk görülmemiştir” ifadelerine yer verildi.
Taşkent Doğa Parkı, söz konusu olayla ilgili sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu.
Açıklama şu şekilde:
“DoğaPark uzman ekipleri 2017 yılından itibaren Bafra Turizm Bölgesinde Belediye Halk Plajı ile Kaya Artemis Hotel arasında bulunan yaklaşık 14,000(14bin) m2 yüzölçümü bulunan lagünde gözlemler ve ara ara su analizleri gerçekleştirmektedirler.
Daha öncelerde de basına yansıdığı şekilde bu lagünde ara ara ciddi alg (su yosunu) görülmekte ve zaman zaman toplu balık ölümleri de gerçekleşmektedir.
Lagündeki alg oranının yaz aylarında ciddi oranda artışının tetiklenmesi lagündeki su sıcaklığının ani olarak artması ve lagünün durağan suyunun ve içerisindeki besin oranlarının bu artışa müsait bir ortam oluşturmasıdır. Bu duruma teknik terimle ötrofikasyon denmektedir.
Ötrofikasyon'u takiben ciddi alg artışı sudaki oksijen miktarını tüketerek toplu balık ölümlerine sebep olduğu bilinmektedir. Bu olay geçtiğimiz yıllarda Bafra lagününde de yaşanmıştır.
Şunun bilinmesi gerekir ki ötrofikasyon çoğu zaman bir kirlilik göstergesi değildir, fakat hemen her zaman ekosistem içerisinde bazı dengelerin bozulduğunun önemli bir göstergesidir.
Bu yüzden olaya reaktif yaklaşarak örneğin tüm lagünü klorlayarak 'tertemiz, şeffaf bir su birikintisi elde etmek' gibi 'çözümler' tüm lagün ekosistemine geri dönülemez zararlar verebileceği için asla tavsiye edilmez. Önemli olan olayın kaynağını belirleyerek uzun dönem kalıcı bir çözüm elde etmek ve bozulan dengeleri yeniden oluşturmaktır.
Bu yıl yaşanan ötrofikasyon oluşumunu takiben Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi olaya gereken duyarlılığı göstermiş, Çevre Koruma Dairesi ve DoğaPark uzmanlarının görüşlerine birebir uyarak ilk günden itibaren göstermelik/popüler değil hem kısa hem orta ve uzun vadede doğru sonuçlara yönelik adımlara atılmış, çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Çevre Koruma Dairesi de sadece lagün içerisindeki değil, tüm Bafra Turizm Bölgesi genelinde lagünün su kalitesine etki edebilecek dışsal faktörleri incelemiş ve oluşabilmesi muhtemel olumsuzlukların tamamen ortadan kaldırılması için bölgedeki tüm oteller ve ve orada bulunan arıtma tesisi ile titizlikle çalışmış ve çalışmaktadır.
DoğaPark ise lagündeki ekosistem dengesinin bozulmasına sebep olan etkenleri inceleyerek, su ve zemin kalite ölçümleri yaparak ve yeniden sağlıklı bir yapıya getirilmesi için yapılması gereken çalışmalar ve alınması gereken önlemler konusunda çalışmalarını yürütmekte ve her aşamada bilgileri tüm paydaşlar ile paylaşmaktadır.
Şu an itibarı ile lagünde yoğun miktarda oluşan algların su içerisindeki oksijen miktarını tüketerek balık ölümlerine sebep olmaması için kısa vadede doğru uygulama olarak Belediye tarafından mekanik olarak toplanmaktadır.
DoğaPark da oradaki tuzlu suya ve su değerlerine ve zeminde biriken turtulanmayı minimuma indirecek ve bunları parçalayacak uygun bakteri takviyesi ve kötü kokuya sebep olması muhtemel anaerobik organizmaların oluşumunu engelleyici oksijenleme sistemi üzerinde çalışmalarını yürütmektedir.
En son 6 Temmuz 2023'de DoğaPark tarafından lagün içerisinden birçok noktadan örnekleme yapılmış ve gerçekleştirilen testlerde beklenenin dışında herhangi bir olumsuzluk görülmemiştir.
Buradaki tüm paydaşların ortak amacı su kalitesini ve değerlerini optimumda tutarak ani ve kontrolsüz ötrofikasyonun önüne geçmek ve lagün içerisinde olması gereken/arzulanan ekosistemi yaratmak ve korumaktır.
Bu olayda doğru, bilimsel ve sistematik yaklaşımlarından dolayı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Dairesi, Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi ve diğer tüm paydaşlara teşekkür ederiz”.