Mağusa Suriçi’nde bulunan İngiliz Dönemi’nde eski Rum mektebi daha sonra Mahkemeler binası ve son olarak Kıbrıs, Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) ofisi olarak kullanılan tarihi bina, yıllardır atıl durumda, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Binanın yeniden topluma kazandırılmasını isteyen sivil toplum örgütleri, binanın esas sahibi olan Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve davet ediyor.
Sivil toplum örgütleri, binanın gerekli tadilatının yapılmasını ve Gazimağusa Belediyesi aracılığıyla sosyal yaşamına yeniden kazandırılmasını talep ettiler.
Atai: Bina yıllardır atıl
Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkanı Serdar Atai, İngiliz dönemine ait bahse konu eski Rum mektebinin, Rumlar’ın Mağusa Suriçi’ni terk ettikleri tarih olan 1958’e kadar İlkokul olarak kullanıldığını, sonrasında da Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi döneminde Mahkemeler binası olarak hizmet verdiğini söyledi.
İlgili binanın sonrasında Kız Meslek Lisesi ve uzun yıllar da Halk Kütüphanesi olarak kullanımına devam edildiğini, en son olarak da Kıbrıs, Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu’na (KIBATEK) kiralandığını kaydeden Atai, bildikleri kadarıyla binanın Eğitim Bakanlığı’nın envanterinde yer aldığını, uzun dönem KIBATEK’e kiralandığını ifade etti.
Serdar Atai, maalesef yıllardır konuyu gündemde tutmalarına ve defalarca buranın atıl ve bakımsız kaldığını yüksek sesle kamuoyunda dile getirmelerine rağmen hiçbir adım atılmadığından yakındı.
“Mağusa’nın hizmetine kazandırılmalı!”
Bu noktada Eğitim Bakanlığı’na “KIBATEK bu yerin kirasını düzenli ödüyor mu? Eğer ödüyorsa da, senelerce orayı boş ve bakımsız tutarak harabeye dönmesine seyirci kalmak, o binanın geçmişine ve Mağusa’ya hakaret etmek değil midir ?” diye soran Atai, günümüzde Mağusa’da pek çok Derneğin ve son olarak kurulan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin de Bina veya Ofis ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.
“Çok iyi biliyoruz ki; resmi ofise sahip olmakta güçlük çeken sivil toplum örgütlerinin gelişimleri ve etkili birer oyuncuya dönüşümleri, arzulanan düzeyde olamıyor” diyen Atai, bu nedenle ilgili binanın bir an evvel Eğitim Bakanlığı tarafından gerekirse bir Protokol imzalanarak Gazimağusa Belediyesi’ne devrini, bakım ve onarımının yapılarak, güncel kira bedelleri karşılığında toplum yararına hizmet sunan, birden fazla kullanıcıya ev sahipliği yapabilecek ortak bir kullanım alanına çevrilmesini ve Mağusa sosyal yaşamına yeniden kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Bozkurt: Tamir etmeye gücümüz yetmedi
Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan KIBATEK Onursal Başkanı İsmail Bozkurt, KIBATEK’in genel başkanlığından ayrıldığını söyleyerek sözlerine başladı.
Söz konusu binanın çok kötü durumda olduğunu, KIBATEK’in binayı tamir etme durumu olmadığını ifade eden Bozkurt, binanın tamiratının yapılması için çeşitli kurumlara talepte bulunduklarını ancak olumlu cevap alamadıklarını kaydetti.
Binanın idamesi için geçmişte DAÜ ile de protokol imzaladıklarını ancak, bu anlaşmanın sadece kâğıt üzerinde kaldığını anlatan Bozkurt, binayı son olarak Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin talep ettiğini, ancak binanın son halini görmeleri üzerine konunun ileriye taşınmadığını kaydetti.
İsmail Bozkurt, binanın esas sahibinin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da Gazimağusa Belediyesi ile binanın idamesi konusunda görüştüğünü, belediyenin binayı yeniden topluma kazandırma çabası olduğunu dile getirdi.
Binanın bugüne kadar tamirine hiçbir kurumun destek vermediğini yineleyen Bozkurt sözlerine şu şekilde son verdi:
“Bu ihmal değildir. Bina çöktü. Arka kısmı çok kötü durumdadır. KIBATEK bunla başa çıkamazdı. Bu bina UBP hükümetleri tarafından peşkeş çekilmek de istendi. Bizden alınıp, meyhane yapılmaya çalışıldı. Ama direndik”.