Kıbrıs

Siber: Ülkede kadın siyasetçi profili zayıf

Abone Ol

Meclis Eski Başkanı ve eski Başbakan Dr. Sibel Siber, ülkede kadın siyasetçi profilinin zayıf olduğunu, daha çok güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Sibel Siber, Kanal T’de Çilem Dağıstanlı’nın hazırlayıp sunduğu Ülke Gündemi canlı yayına katılarak, gündemde öne çıkan konuları değerlendirdi. 
Siber, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, ülkede kadın siyasetçi profilinin zayıf olduğunu ve daha güçlendirilmesi gerektiğini savundu.
“Kadın siyasetçi az olduğu için kadın siyasetçinin yaptığı hatalar zaten az olduğu için negatif etki yaratıyor” diyen Siber, az sayıdaki kadın siyasetçilerin mutlaka başarılı olmak zorunda olduğunu vurguladı.
Siber, “Sadece kendileri için değil, rol model olarak diğer kadınlara örnek teşkil etmeleri ve siyaseti hayallerine yerleştirmeleri için bu başarı çok önemlidir” ifadelerine yer verdi. 
Devlet kurumlarına sirayet eden yolsuzluk haberlerine ilişkin ise Siber, devletin bir sosyal devlet olmaktan çıktığını belirterek, vatandaşın kendini güvende hissetmediğni dile getirdi.
Siber sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün kurumlardaki basına yansıyan adeta bir çürümüşlük hali söz konusu.. Bugün hangi devlet kurumuna el atılsa, bir olay var. Aklın hafızanın alamayacağı olaylar yaşanıyor. Güçlü bir sosyal devlet olmaktan çıktığını gösteriyor bu olaylar. Güçlü bir sosyal devletin en önemli özelliği, vatandaşın kendisini güvende hissetmesidir. Devlet dediğimiz olgu zaten bir bütündür. Devlet,  denetim ve karar alıcı mekanizmalarıyla bir bütünü temsil eder. Esas icraat makamı, denetim makamı halkın gözünde bu kadar yerlerde sürünür hale gelmişse ve hergün basına yansıyan haberler bu algı  bize gösteriyor ki, bu da devlet yapısının çürüdüğünü gösterir. Meclis’in en verimli çalıştığı dönemiydi
Bu da çok rahat bir şekilde kıyaslanabilir. Çıkan yasalar ve komitelerin çalışması, titiz bir şekilde hukuk komisyonu yasa önerisini Meclis’e getirdik ancak, söz konusu öneri yasalaşmadan, kadük kaldı.
Ama buna rağmen yine de çalışmalarımız olması gerektiği gibi değildi. Çünkü yasa yapıcılar dediğmiz milletvekilleri birçok  komitede görev alıyorlar. Hukuk bilgisi olmayan ; daha önce hiç yasa okumamış, yasanın nasıl yazılacağını bilmeyen milletvekilleri komitelerde yasa yapmaya çalışıyorlar.Ben Meclis Başkanı’ken neden bu komitelerde yasalar çıkmıyor neden bu kadar uzuyor? Sorusunu sorup yanıtlar aradım ve dedim ki   başka ülkelerin meclislerinde bu durum nasıl? Onlar çok daha hızlı yasamaçıkarıyorlar? Çünkü o yasa çalışmalarında ben de bulundum Çok değerli yasama  uzmanlarımız ve insan kaynakları uzmanlarımız  var ve görevlerini layıkıyla yapıyorlar. Ama birkaç yasama uzmanının birçok komitede milletvekilleriyle birlikte otururarak vekillerin murad ettiği siyasete uygun yasaları geçirmek için orada ter dökülüyor. Sorun varsa, çözümü de vardır. Önce sorunun tespitini yaparsınız, sonra da çözümüyle ilglili arayışa girersiniz. Ve biz bu arayışı yaptığımız zaman bu yasayı hazırlayanın bir hukuk uzmanlarından oluşan bir teknik hukuk komisyonu olduğunu ve siyasetçinin murad ettiği yasayı bu hukuk komisyonunun hazırlayıp, milletvekillerinden oluşan komiteye sunduğnu  ve bu şekilde yasaların hızlıca geçtiğini öğrendik. Ve ne yaptık? Oturduk, benim yasa önerim olarak  hukuk komisyonu yasa önerisini Meclis’e getirdik. Konuşuldu, tartışıldı. Böyle bir komisyonun gerekli olduğuna  dair oy birliğiyle karar verildi. Bu komisyonun oluşması için meclis komitesine gitti, yasasının hazırlanması için … ondan sonra erken seçim geldi ve iş orada bitti. Bir daha da gündeme gelmedi. Soru şu: eğer bu hukuk komitesi kurulması gerekli idiyse, neden oy birliğiyle kabul edildi?  Niye  komiteye gönderildi ve niye yeniden gündeme gelmedi?
 

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }