Özel Haber

Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır, üretim maliyetlerini karşılayamayan üreticilerin ya üretimlerini azalttığını ya da tamamen üretimden koptuklarını belirtti

Abone Ol

   KKTC Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır, seracılıkta son 2 yılda üretim maliyetlerinin 5 kat arttığını, bu nedenle üreticilerin zor duruma düştüklerinden üretimlerini azalttıklarını ya da üretimden tamamen koptuklarını söyledi.

  Bayır, üreticilerin günümüzde çok sayıda naylon ve olukları çürüyen seralarının gerekli tamiratlarını gerçekleştiremediklerini ifade etti.

   Devletin üretici maliyetlerini gözden geçirip, destek vermesi gerektiğine vurgu yapan Bayır, “Bu KDV olur, gübre, ilaç ve diğer ihtiyaçlar olur sübvansiye uygulanmalıdır. Maliyet düşerse üretim artacaktır. Üretim artınca vatandaş da düşük fiyatlı sebze tüketebilecektir” dedi.

Bayır: Üretim maliyeti
arttı, seralar çürüdü!

  BAĞIMSIZ Gazete'ye konuşan KKTC Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır, KKTC geneli 259 üyesiyle seracıların örgütlü olduğunu söyledi. Seracıların 2021 ve 2022 yılı olmak üzere son iki yılda maliyetlerinin 5 kat arttığını kaydeden Bayır, üreticinin üretmesi için olmazsa olmazı olan fide, ilaç ve gübre fiyatının döviz üzerinden hesaplanması nedeniyle zor duruma düştüklerini kaydetti. 

  Üretim maliyetlerinin artmasının, üretimi zorlaştırdığını dolayısıyla üretim maliyetlerini karşılayamayan üreticilerin ya üretimlerini azalttığını ya da tamamen üretimden koptuklarını anlatan Bayır, günümüzde çok sayıda naylon ve olukları çürüyen seralarının gerekli tamiratlarını gerçekleştiremeyen seracılar olduğunu dile getirdi.

  Bayır, seracı sayısının azalmasının birlik başkanı olarak kendisini çok üzdüğünü, birlik olarak kendilerinin devletle birlikte üreticinin elinden tutup, yeniden üretime kazandırma gibi görev ve zorunlulukları olduğuna işaret etti.

   "Zor durumdaki üreticimizin elinden tutmazsak sera üretimi günden güne azalacak, sebze vatandaşa daha pahalı ulaşacak. Biz üretimden kopmak istemiyoruz. Bu nedenle devlet desteği bize şart olmuştur" diye konuşan Bayır, hem geçmiş Tarım Bakanları hem de şimdiki Tarım Bakanı ile sürekli istişare içinde olduklarını, onların da canı gönülden çalışma yaptıklarını gördüklerini ve imkanları doğrultusunda gerekeni yapacaklarını inandıklarını söyledi.

"Rum tarafına domates ithali
olursa fiyat yeniden artabilir"

    Veli Bayır, sebze fiyatlarının talep üzerine ayarlandığını ifade ederek eğer sebzenin fiyatı yüksekse üretimin az olmasından kaynaklandığını, fiyat düşükse üretimin yeterli olduğunun göstergesi olduğunu anlattı. Bayır, bu nedenle üretimin fazla olmasının çok önemli olduğunu işaret etti.

  Günümüzde manav reyonlarındaki domatesin ya açıkta üretilen domates ya da Türkiye'den ithal getirilen domates olduğunu kaydeden Bayır, tüketicinin aradığında bulabilmesi için son olarak 110 ton daha domates ithaline onay verdiklerini açıkladı.

   Manav reyonlarında domatesin 60 TL civarında olduğunu, bunun da Türkiye'den domates gelmesi nedeniyle olduğunu söyleyen Bayır, Türkiye'de domatesin ucuz olduğunu ancak ithalinin maliyet taşıdığını savundu. Veli Bayır, ithal sebzenin vatandaşa daha ucuza ulaşması için hükümet yetkililerinin tüccarlara destek vermeye, gümrük ve vergide destek verilmesi halinde fiyatların düşeceğini iddia etti.

   Sera sebzelerinin Ekim sonu, Kasım ve Aralık aylarında çıkacağını ve fiyatlarının bir miktar düşmesini beklediklerini söyleyen Veli Bayır, “Ancak Rum tarafına domates ithali olursa ve üretim de düşük kalırsa fiyatlarda bir miktar yükselme yaşanabilir" dedi. Bayır, bu nedenle olmazsa olmazın üretimin artırılması olduğunun altını çizdi.

“Maliyet düşerse, üretim artar,
üretim artınca fiyatlar düşer”

  KKTC Seracılar Birliği Başkanı Bayır, üretimin yeterli olmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak konuşmasına şöyle devam etti:

  “Bu nedenle devlet üretici maliyetlerini gözden geçirip, gereken desteği vermelidir. Bu KDV olur, gübre, ilaç ve diğer ihtiyaçlar olur sübvansiye uygulanmalıdır. Maliyet düşerse üretim artacaktır. Üretim artınca vatandaş da düşük fiyatlı sebze tüketebilecektir.”

   Veli Bayır, daha önce de gündeme getirdiklerin bitki uzmanı konusunun da önemli olduğuna vurgu yaptı ve kendilerine üretimlerinde destek olan Ziraat Mühendislerinin yanında bağımsız bitki uzmanı da gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }