Volkswagen denince kuşkusuz herkesin aklına halk arasındaki adı geliyor aklımıza. “Kablumbağa” veya “Vos Vos”. Kısaltılmış adı “VW”. Tasarımı, görselliği, kullanışı, hava soğutmalı susuz çalışma sistemiyle, önde değil de arkada olan makinesiyle, her şeyiyle farklı belkide otomobil dünyasında çığır açıp / kapatan bir marka.
En çok imal edilen otomobil olmasına rağmen her kesimden insana hitap edebilmeyi başaran bir marka.
İşte bugün bu markanın doğuşuna dokunacağım. Bir diktatörün emriyle (Adolf Hitler) “savaş” için tasarlanmasının emriyle başlayan serüvende tartışmasız bu muhteşem aracın tabiî ki yaratıcısı Ferdinand Porche’nin rolü çok büyük.
O kadar anlatacak çok şeyi var ki, tek sayıya sığdırmak imkânsız oldu benim için. Bu yüzden “Kablumbağa’nın” hikayesini birkaç sayıyla anlatmaya karar verdim. Savaş için yola çıkılan fakat barış için kullanılan bu en bilindik otomobilin hikayesine gelin bir göz atalım.
NAZİ’lerden “Halk Arabası” Girişimi
17 Ocak 1934’te, yeni Alman yönetimi Ferdinand Porsche’nin “Volkswagen” (halk otomobili) adını verdiği bir araç dizaynıyla tanıştı.
Almanya’da, 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NAZİ) tarafından Alman Otomotiv Birliği’ne Volkswagen AG firması kurduruldu.
Şirketin adı, “halkın arabası” anlamına gelmektedir. İlk Kaplumbağa’nın tasarım ve geliştirilmesi 1934 ve 1938 yılları arasında gerçekleştirildi ve toplam 4 yıl sürdü.
1938 yılında Volkswagen son halini almış oldu. Günümüze kadar 21.3 milyondan fazla otomobil üretildi.
1945 de 1.785 adet VW – Kaplumbağa üretilmişti. “Halk otomobili”, henüz tamamlanmamış fabrikada askeri araç olarak üretilmeye başlandı ve araca arka koltuklar eklendi.
Porsche’ye Volkswagen’ı askeri amaçlı bir araca çevirme görevi verildi.
Böylece “Kubelwagen”, askeri jip tipi araç oluşmuş oldu. Daha sonra “Kubelwagen” örnek alınarak yüzer gezer tip “Schwimmwagen” (yüzen otomobil) oluşturuldu.
Bu henüz tamamlanmamış fabrikada toplamda 50.788 “Kubelwagen”, 14.276“Schwimmwagen”, üretildi.
Savasın sonuna kadar da sadece 630 Beetle üretilmişti. “Servis ve Yedek Parça” departmanı Almanya çapında servis organizasyonunu kurmaya başladı.
1940’da 219 ana atölye, 842 ikincil atölye ve 1061 sözleşmeli atölye mevcuttu. Bunların çoğunluğunun savaş sonunda sözleşmelerini yenilemeleri şaşırtıcı bir gelişmeydi, çünkü bu dönemde araçların üretimine henüz başlanmamıştı.
14 Ekim’de, savaş sonrasındaki 10.000. Volkswagen üretim hattından çıktı. Dikkat çekici bir noktada, Savaş bittikten sonraki 2 haftada, geçmiş 7 senedeki toplam üretim kadar üretimin gerçekleştirilmesiydi.
Standart salon versiyonunun 5.000 Mark olarak belirlenen fiyatı aracın şahıslar tarafından alımını zorlaştırıyordu.1947′de Fabrika yönetimi, Hannover’deki ihracat fuarında yer alarak, Volkswagen’ı ihraç etmeye karar verdi. Devamında Dünya çapında elde edilen başarı göz önüne alınacak olursa, bu kararın ne kadar önemli olduğu görülür.
İlk ithalatçı ve dağıtımcı, 1947’de sözleşmeyi imzalayan Hollanda’daki Pon kardeşlerdi. Heinrich Nordhoff’un, Volkswagen fabrikasının yönetimini üstlenmesinden sonra 1948 Mayıs’ında, üretim hattından 25 000.Volkswagen çıktı.
Şirketin tescilli bürosu Berlin’den Wolfsburg’a taşındı. Bu da normale dönüşü tamamlayan son adım oldu. “Kaplumbaga”nın inanılmaz yükselişi başladı.
Volkswagen 1950′li yıllar
50’lere damgasını vuran Volkswagen Transporter oldu. Tıpkı kaplumbağa gibi, bu araç da eşsiz bir çıkış yaptı. Bu araç, Hollanda’lı ithalatçı Pon’a ait taslağın üzerinde geliştirilmiş bir modeldir.
Baz olarak, fabrikalardaki dahili tasıma için kullanılan “yassı araçlar” alındı.
VW Transporter hafif ticari araç pazarında kendi alanında yeni bir tip aracı temsil etti ve zamanla kendi pazarını oluşturdu.
“Tip 2” bir ticari aracın akla gelebilecek her türlü işlevine göre tasarlanmış olup, minibüs olarak da kullanılabilmekteydi. Yıl sonunda, günlük Transporter üretimi 60 adete çıkmıştı.
Devam eden senelerde bu araç, Beetle’ın “en iyi satan modeli” oldu. 23 Mart’ta, Volkswagen do Brasíl S.A. , São Bernardo do Campo’da kuruldu.
Böylece yabancı ülkede bulunan en önemli şube de kurulmuş oldu.
Baslangıçta, Volkswagen São Paulo’da Almanya’dan gelen parçaların montajı yapılıyordu.
Daha sonra Brezilya’daki para biriminin durumu, Volkswagen’ın aynı ülkede üretilen parçaları kullanmaya yönelmesine neden olmuştur. Bu ülkede yeterli teknoloji olmamasından dolayı, Volkswagen Almanya’daki tedarikçileri bu ülkede yatırım yapmaya teşvik ederek daha verimli bir ortak çalışma yapılmasını sağlamıştır.
Wolfsburg fabrikası 8.Aralık’ta 250 000. ziyaretçisini kabul etti. En son model, çift kişilik VW Karmann Ghia Cabriolet, Frankfurt Uluslararası Motor Fuarı’nda sergilendi. 28 Aralık’ta, 2.000.000.Volkswagen Wolfsburg’taki üretim hattını terk etti.
(devam edecek)…
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ
Volkswagen Kübelwagen (Türkçe anlamı: "kova araba"), II. Dünya Savaşı sırasında Alman askeri (Wehrmacht ve Waffen-SS) tarafından kullanılmak üzere Ferdinand Porsche tarafından tasarlanan, Volkswagen firması tarafından üretilen hafif askeri araç.
Büyük ölçüde Volkswagen Beetle baz alınarak geliştirilen prototipi Tip 62'den sonra asıl bilinen modeli Tip 82 geliştirildi. Aracın içindeki yolcuların düşmesini önleyen kova koltuklar nedeniyle araca kova araba anlamına gelen Kübelsitzwagen veya kısaca Kübelwagen denilmiştir.
Araç ilk test aşamasında kapısız yapılsa da, sonradan tasarımına kapılar da eklendi. Mercedes, Opel ve Tetra da Kübel(sitz)wagenler üretmektedir. Ana gövdesi, Berlin'de ABD sermayeli firma Ambi Budd tarafından üretilen aracın mekanik aksamı ve montajlaması Stadt des KdF-Wagens'ta (1945'ten sonra Wolfsburgoldu) yapıldı. Almanlar'daki Kübelwagen'e karşılık, Müttefikler hafif araç olarak Jeep ve GAZ-67'yi kullandılar.