Sadece Bir Taşıt Değil, Bir Yaşam Biçimi "VW Camper"

Abone Ol

Volkswagen Transporter'ın ilk taslağı 72 yıl önce ortaya çıktı ve tarih yazdı. Bazen protesto aracı, bazen tatil aracı bazen de tekerlekli ev oldu. 60'larda hippi kültürünün ve özgürlüğün simgesiydi. Sempatik tasarımıyla çok sevildi, karavan da oldu, okul minibüsü, dolmuş ya da köfteci de. Volkswagen'in bir döneme damgasını vurmuş efsanevi modeli Almanya’nın faşist lideri Adolf Hitler’in Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin ‘halk için otomobil’ sloganından yola çıkarak Alman Otomotiv Birliği’ne kurdurduğu otomobil firması Volkswagen’in tasarladığı ikinci araba olan T2 ilk kez 1947’de üretildi. Daha sonra ‘vosvos’ diye nam salacak ilk araba dört kişilik bir binek otosuydu. T2 ise, kalabalık aileler ve küçük işyerleri için ideal bir ‘minibüs’.

İlk günden itibaren çok az değişen tasarımı ile tam bir klasik. Önündeki büyük Volkswagen amblemi, yuvarlak farları, yumuşak hatları; alameti farikası. Canlı yeşil, mavi renkleri tercih sebebi, tabii gökkuşağına boyanmış halleri en sevileni.  Volkswagen'in Hollandalı ithalatçısı Ben Pon, 1946 yılında Wolfsburg'daki Volkswagen fabrikasını gezerken karşılaştığı, birkaç Volkswagen çalışanının ağır parçaları bir üretim binasından diğerine taşımakta kullanmak amacıyla Beetle'dan esinlenerek geliştirdiği Plattenwagen adlı araçtan ilham alarak; motoru arkada yer alan, önden çekişli ve kutu şeklinde gövdesi olan bir araç taslağı çizdi. Volkswagen minibüs bugün 'kült' araç haline geldi.

Volkswagen Transporter Serüveni; İlk Nesil [T1] (1950-1967) 

Ben Pon, 9 Aralık 1936 yılında Hollanda'nın Amersfoort eyaletinde doğmuştur. Bir dönem şarap tüccarlığı yapan Pon aynı zamanda 1972 Olimpiyatlarına katılmış bir sporcudur. Otomobillere duyduğu büyük ilgiden ötürü motor yarışlarında da adını duyuran Pon, 1962 Formula 1 Almanya Grand Prix'inde yarışmıştır. Fazla sürmeyen motor yarışçılık kariyerinin hemen ardından Ben Pon tekrar eski işi olan şarap tüccarlığına dönmüştür.
Ben Pon'un babası Volkswagen Beetle'ın Amerika'daki ithalatçısıdır. Bundan etkilenmiş olan Ben Pon babasının izinden giderek Volkswagen otomobilleri üzerine çalışmaya başlamıştır. Volkswagen Tip 2 adlı projesi ile çalışmalarına başlayan Pon, kısa sürede çalışmalarını tamamlamış ve efsaneleşen Tip 2'nin yaratıcısı olmuştur. Volkswagen’in sevilen modellerinden biri olan Volkswagen Type 2 (T2), 1967 sonrası tanıtım çalışmaları yapıldı. 1979’a kadar Almanya’da Kombi ve Panelvan olarak, 1970’ten 1994’e kadar ise Mekisa’da üretilmiştir. Volkswagen yetkililerinden bilgi ve onay alınmadan, Volkwagen mühendislerince üretimine başlanan Volkswagen Type ‘den bir arazi aracı üretmek için çalışıldı. İlk deneme ise 1975-76 yıllarında kırmızı-beyaz bir T2b ile Sahara Çölünde gerçekleştirildi.1971 öncesi üretilmiş olan modeller T2a (Early Bay), 1971 sonrası üretilmiş olanlar ise T2b (late Bay) olarak adlandırılmaktadır.

Volkswagen Type 2’de öncelikli görsel düzenlemelere gidildi

İkinci nesil olan Type 2’lerde ön camdaki ikiye bölünmüşlük kaldırılarak ön cam tek parça hâline getirilmiş, araç birinci nesle kıyasla daha büyük ve daha ağır olmuştu.

Volkswagen T2b, üç yıl süresinde kademeli olarak değişiklikler göstermiş, ilk modellerde kapı altına uzanan tampon kapı açıkken basamak olarak kullanılabilirken, daha sonra geliştirilen modelde ise basamak olan kısım tamamen kaldırılmış ve tampon kısaltılmıştır. Asıl önemli değişiklik ise ön fren diskleri ve jantlar üzerine yerleştirilen havalandırma kanalları ile gerçekleştirildi.

Aracın motor sistemi ile ilgili iyileştirmeler yapıldı

Başlangıçta Type 1’lerde kullanılan 1600 cc’lik motor tercih edilmişken yapılan değişiklerle motor 1700 cc olarak değiştirildi. Amerika ve Kanada’da standart hale gelen 1700 cc’lik motor için Avrupa’da 1600 cc’lik seçeneği sunulmaya devam edildi.1700 cc’lik motorlar ile aynı zamanda otomatik motor seçeneği de ilk defa sunuldu. Her iki motor da 1,7 L hacimli olup; manuel şanzıman için 49 kW (67 PS; 66 bhp) DIN, otomatik şanzıman için ise 46 kW (63 PS; 62 bhp) DIN gücündeydi. 1978’de ise ilk kez elektronik ateşleme sistemi Tip 2’lerde kullanıldı. Günümüzde hala tercih edilen Volkswagen T2 yapılan restorasyonlar ile oldukça kullanışlı birer karavan görünümüne sahip oluyor. Özellikle genlerin ilgilisi çeken T2 minibüs, düğün vb özel günlerde de fotoğraf çekimi için tercih edilen bir araç haline geldi. Yeniden üretimi haberlerine rağmen Volkswagen T2 ikinci el modelleri hala rağbet görmekte.

Üçüncü Nesil [T3] (1979-1990) ; 

1979 Mayıs'ında, Hannover'deki fabrikada, Tip 2'nin üçüncü nesil modellerinin üretimine geçildi. Bu nesille birlikte önceki iki neslin aksine aracın dış kısmındaki yuvarlatılmış hatlardan daha keskin hatlara geçiş yapıldı. Camlar ile bagaj kapısının boyutları büyütüldü.1981 Şubat'ında, Golf'te kullanılan 1,6 L (1.588 cc) hacimli 37 kW (52 bhp) DIN gücündeki su soğutmalı dizel motor içeren sürümlerin üretimine geçildi.

Dördüncü Nesil [T4] (1990-2003) ;

Ağustos 1990'da dördüncü neslin üretimine başlanırken, modele Transporter adı verilmişti. Bu nesilde, standart olarak kullanılan su soğutmalı motor ilk kez aracın ön kısmına alınmıştı Önceki nesle göre aracın burun kısmı uzatılmış, ön farlar dikdörtgensel şekilde tasarlanmıştı. Van, kamyonet ve campervan olmak üzere üç farklı gövde tipinde sürümleri üretilen dördüncü nesilde farklı kapasite ve güçlerde benzinli ve dizel motorlar kullanılmıştı. Not: Zamanında Vardı Gerçekten süper bir ticariydi İyi kaçardı. Sonuç Olarak Dünyanın en sevilen minibüs modellerinden olan VW T2’nin üretimi, ilk olarak 1950’li yıllarda Almanya’da başlamıştı. 1970 yılında ise Almanya’daki yeni güvenlik standartları sebebiyle minibüsün üretimi Brezilya’da devam etmiş. Burada 2013 yılına kadar üretilen aracın Brezilya’nın 2014 yılında ABS ve çoklu hava yastığı zorunluluğu içeren güvenli standartlarına uymadığı gerekçesiyle üretimi son bulmuş oldu. 

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }