Özel Haber

Sabit kamera cezalarından toplanması gereken para 100 milyon TL’yi aştı

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, trafiğe ayrılan tek bütçenin sabit kameralardan toplanan para olduğunu ancak 1 buçuk yıldır ihaleye çıkılmadığı için cezaların dağıtılamadığını belirtti

Abone Ol

Eniz ORAKCIOĞLU

   Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sabit kamera cezalarından toplanan paranın yol güvenliği için harcanması gerektiğinin yasal zorunluluk olduğunu ancak sistemin böyle çalışmadığını söyledi.

   Avcı, “Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı Yasası”nda bu maddenin yer aldığını, ilgili maddenin değiştirilerek öncelikle trafik maddesinin eklendiğini belirtti.

   İta amirinin ise İçişleri Bakanlığı’ndan Maliye Bakanlığı’na verildiğini ifade eden Avcı, Maliye Bakanlığı’nın parayı topladıktan sonra istediği kadarını Ulaştırma Bakanlığı’na yol güvenliği için verdiğini, kısacası mevcut kaynağın da yok edildiğini vurguladı

   Avcı, sabit kamera cezalarından toplanması gereken paranın 100 milyon TL’yi aştığını vurgulayarak, 1 buçuk yıla yakın süredir ihaleye çıkılmadığı için cezaların dağıtılamadığına dikkat çekti.

   Avcı, hükümetin “param yok” diyerek, 100 milyon TL’yi de toplamadığına işaret etti.

“Seyrüseferden toplanan para yollara harcanmalı”

   Araç Kayıt Dairesi’ne ödenen seyrüsefer ve muayene harçlarının ise Maliye Bakanlığı’na ödendiğini ve bakanlığın toplanan parayı istediği yere kullanabildiğini söyleyen Avcı, toplanan paranın nereye kullanılacağıyla ilgili bir yasa olmadığın belirtti.

   Avcı, muayene paralarının toplandığına ama muayene için gerekli aletlerin bile alınmadığına vurgu yaparak, bazı şeyleri yapmak için para olduğunu ama gereken yerlere para harcanmadığını söyledi.

   Bunun yanında seyrüsefer parasının arabanın ağırlığına göre alındığına işaret eden Avcı, ağır araçtan daha çok para alınmasının sebebinin yolu yıpratma olasılığının daha fazla olmasından kaynaklandığını kaydetti.

   Birçok ülkede arabaların gücüne göre paranın arttığını, ülkemizde ise ağırlığına göre fiyat biçildiğini söyleyen Avcı, bunun sebebinin yolun yıpranma parası olduğunu, bu paranın da mantık olarak yollara harcanması gerektiğini ifade etti.

   Avcı, yasanın bu anlamda güncellenmediğini hatırlatarak, bu nedenle seyrüsefer ve muayeneden toplanan paranın da Maliye Bakanlığı’na gittiğini kaydetti.

“Ehliyet yenilemesi ile ilgili tüzük 5 yıldan beri bekliyor”

   Avcı, gelişmiş ülkelerde ve Avrupa Birliği kurallarına göre normal salon araç kullananlar fotoğraflarının yenilenmesi maksadı ile sağlık kontrolünden de geçerek 10 yılda bir ehliyet değiştirdiğini söyleyerek, profesyonel sürücülerin (taksici, kamyon ve büyük iş araçları kullananlar) ise 5 yılda bir ehliyet değiştirme zorunluluğu olduğunu ifade etti.

   Ülkemizdeki gibi 2, 3 veya 5 yılda bir ehliyet değiştirme kuralı olmadığına vurgu yapan Avcı, bizde de ehliyet yenileme ile ilgili bir tüzüğün hazırlandığını ama 5 yıldan beri bekletildiğini kaydetti.

   Avcı, Türkiye Cumhuriyet’ine yollarımızı yaptığı için teşekkür etti, hükümeti de yolların tamirine gereken önemi vermediğini, yasaların güncelliğini kaybettiğini söyledi.

   Avcı, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 1 yılda 24’den 47’ye çıkmasının trafiğe gerekli önemin verilmediğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }