Dünya

Rusya kararını Türkiye, Ukrayna ve BM'ye bildirdi

Abone Ol

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Anlaşma bugün itibarıyla artık yoktur" dedi. Peskov, mevcut şartlarda anlaşmaya katılımlarını durdurduklarını, gerekli koşullar sağlanırsa anlaşmaya geri döneceklerini söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Rusya kararını Türkiye, Ukrayna ve BM'ye bildirdi.

Ukrayna ise Rusya'nın çekilmesine rağmen anlaşma kapsamında ihracatı sürdürmeye hazır olduğunu açıkladı. 

Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında son gemi, Pazar günü Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan ayrılmıştı. 

Rusya, kararına gerekçe olarak, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmamasını gösteriyor.

Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği gibi en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor.

BM'e göre ise anlaşmanın küresel gıda fiyatlarının yüzde 20 azalmasını sağlayarak en yoksul ülkelere yardımcı olmuştu.

Anlaşma geçen yıl üç kez uzatılmış, Rusya Kırım'da filosuna düzenlenen saldırının ardından Ekim ayında kısa süreliğine anlaşmaya katılımını askıya almıştı.

Erdoğan: Dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Körfez ülkelerine ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin temennisinin anlaşmanın devam etmesi olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Diplomatik gayretlerimizi yoğunlaştırdık. Bugün yapılan açıklamaya rağmen dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Ben de seyahatten döner dönmez Sayın Putin ile görüşeceğim. Kendisiyle Ağustos ayında Türkiye'de bir araya geldiğimizde tüm bu hususları konuşacağız" dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca Rus tahıl ve gübresinin sevkinin önünün açılması için nasıl hareket edilmesi gerektiğini de istişare edeceğiz...Temenni ediyorum ki bir mesafe alırız ve aralık vermeden yolumuza devam ederiz. Belki Ağustos ayını beklemeden Sayın Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek adımlarımızı atarız."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin kendi gıda ihracatı ve diğer önemli düzenlemelerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik sözlerin tutulmadığını söylemiş ve anlaşmadan çekilebileceklerinin sinyalini vermişti.

Rusya aynı zamanda, tarımsal ödemeleri yapan Rosselkhozbank’ın küresel Swift sistemine yeniden bağlanmasını istiyor.

Avrupa Birliği ise Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından yaptırım uygulanan Rus bankalarını yeniden sisteme sokmayı düşünmediğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Cuma günü Putin ile telefon görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, anlaşmanın yeniden uzatılacağına inandığını söylemişti. 

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }