Kıbrıs

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in “iç ve dış politika konuları için kuracağını açıkladığı “Millî Savunma Konse

Abone Ol

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in “iç ve dış politika konuları için kuracağını açıkladığı “Millî Savunma Konseyi” (MSK) hakkında siyasi parti başkanlarına, görüşlerini iletmek üzere MSK ile ilgili 4 sayfalık belge gönderdiği, siyasi partilerden “MSK kurulmasına dair ciddi çekinceler” belirtildiği bildirildi.

Fileleftheros’un haberine göre siyasi partiler, kuruluş çalışmalarının başladığı kaydedilen MSK’nın hukuki çerçevesi, Anayasaya uygunluğu ve oynayacağı rolle ilgili ciddi sorunlara işaret ederken Güney Kıbrıs’ın, MSK’sı olan diğer ülkelerden farklı özelliklerinin ve Kıbrıs sorununun dikkate alınması gereğinin altını çizdi.

DİSİ güvenlik ve savunma gibi önemli konularının Anayasa’da netleştirildiğine vurgu yaparak, MSK’nın danışmanlık görevine sahip olması gerektiğini, yürütme yetkisi olmaması ve Rum Yönetimi Başkanı’nın yetkilerinde komplikasyona neden olmaması gerektiğine vurgu yaptı. Siyasi bir mesele olan Kıbrıs sorununun tartışıldığı ve karar alındığı organın Rum Ulusal Konseyi olduğunun altı çizilerek, MSK ile Ulusal Konsey arasındaki işbirliği şekli hakkında kaygı belirtti.

AKEL hükümetin Ulusal Konsey’in bugün sahip olduğu rolü aktaracak bir MSK kurmaya çalıştığını, MSK sadece danışmanlık değil icra yetkisine de sahip olacağı için Anayasa ile çatışabileceği görüşünü ortaya koydu.  MSK aracılığıyla bazı kişilere aşırı yetkiler verilmesinden de kaygı belirten AKEL, bazı kişilerin MSK’ya katılmasına da çekince koydu.

Gazete, Hristodulidis’in siyasi partilere gönderdiği 4 sayfalık metinden alıntıladığı bazı bilgileri aktardı.

Buna göre “genellikle danışmanlık, planlama ve koordinasyon yetkilerine sahip, zaman zaman da  Anayasal sistem uyarınca kendi yetkisindeki konularda karar alma yetkisine sahip olacak bir devlet birimi olarak çalışacak. Millî savunma konseyinin yetki alanları genelde güvenlik, savunma, dış politika ve toplamında, stratejik planlamadır. Savunma, iç ve dış güvenlik, istihbarat (intellegence) ve dış politika alanlarından üst düzey devlet yetkililerinden oluşur. Kıbrıs’ın güvenlik sorununu da teşkil eden millî davaya dair en üst siyasi istişare organı olan ulusal konseyin yeterli ve doğru bilgiye, daha da Kıbrıs sorunu ve ilgili konularda ve de müzakere prosedüründe bilgili ve ispatlı değerlendirmelere ihtiyacı var. Devlet başkanı, MSK başkanı olarak Ulusal Konsey’e, Kıbrıs sorununun gidişatı ve perspektifine göre milli güvenlik, savunma, dış politika konularında bilgi verecek, ulusal konsey de bu bilgilerle daha iyi istişare edip devlet başkanına danışmanlık yapacak.”

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }