Ekonomist Prof. Dr. Hasan Güngör, Kanal T ekranlarında Nazar Erişkin'in sunduğu "Güne Dair" programına katıldı. Prof. Dr. Hasan Güngör, KKTC'deki kamu hizmetlerinin giderek yetersizleştiğine vurgu yaparak sosyal devlet anlayışının sorgulanması gerektiğini belirtti.
Güngör, 30 yıl önceki kamu anlayışı ile günümüzdekini kıyaslayarak, gelişmiş bir kamu hizmetinde diplomasi, yargı ve milli savunma dışındaki hizmetlerin özelleştirilebileceğini söyledi. "Biz ne kadar sosyal devlet olmak istiyoruz? Hangi hizmetleri ücretsiz sunabiliriz?" sorularını gündeme getiren Güngör, özel hastanelerin sıradan polikliniklere dönüştüğünü, sosyal güvenlik sisteminin özel hastane masraflarını karşıladığı durumda vatandaşların devlet hastanesine gitme gereksinimi duymadığını ifade etti.
KKTC’nin sosyal devlet olup olmadığından emin olmadığını belirten Güngör, devletin çoğu zaman hizmet sunma sorumluluğunu vatandaşın omzuna yıktığını dile getirdi. Elektrik ve eğitim hizmetlerinde devletin yetersiz kaldığını vurgulayan Güngör, özel okulların yüksek maliyetleri nedeniyle erişilebilirliğinin zorlaştığını söyledi. "Özel okullardaki fiyat artışları asgari ücretin kat kat fazlası. Özel okullar erişilebilirlikten uzaklaşıyor" diyen Güngör, konteyner sınıfların eğitimin geldiği yeri gözler önüne serdiğini ifade etti.
"DEVLET SIKIŞTIĞINDA VATANDAŞA YÜK BİNİYOR"
Güngör, sağlık sektöründe de benzer bir durumun olduğunu belirterek, devletin sağlık hizmetlerinde yetersiz kaldığında vatandaşa "Başının çaresine bak" mesajı verdiğini söyledi.
"BÜTÇEDE YENİ BİR ŞEY YOK, KAMU HİZMETLERİNİN STANDARDI DÜŞÜYOR"
Bütçe konusuna da değinen Güngör, kamu bütçesinin büyük bir kısmının personel giderlerine ayrıldığını ve bu bütçede kendisini şaşırtan bir yenilik olmadığını dile getirdi. "Bu bütçenin içinde hayat pahalılığı ödeneğinin ikiye indirilmesi kabul edilemez. Bütçenin yüzde 80-85’i personel giderleri. Kamu hizmetlerinin standartları giderek düşüyor ve son yıllarda kamu hizmetleri halkın hayatına dokunmuyor" şeklinde konuştu.