Kıbrıs

Özersay, siyasi partilere af getirilmesine yönelik kararla ilgili somut önerilerde bulundu

Abone Ol

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, geçtiğimiz hafta meclisten oybirliğiyle geçen "siyasi partilere af getirilmesiyle" ilgili karara yönelik açıklama yaptı.

Özersay, siyasi partilerin oybirliğiyle yasa geçirip kendileri açısından yarattıkları muafiyet için, bazı somut örnekler paylaştı. Özersay’ın paylaşımı şu şekilde:

“Siyasi partilerin oybirliği ile yasa geçirip kendileri açısından yarattıkları muafiyete bazı somut örnekler üzerinden bakalım: 1-Demokrat Parti (DP) Aralık 2016’ta yaptığı 10. Olağan Kurultayına ilişkin olarak geçmiş dönemi de kapsayacak şekilde yapılacak olan Yüksek Mahkemenin mali denetimi ve Sayıştay’ın incelemesinde ve makbuzlara ilişkin kurallarda yasadan MUAF olacaktır. Yani yasanın yürürlüğe girdiği Kasım 2015’den Aralık 2016’ya kadar geçen bir yıllık dönem için bu yasaya göre denetlenmeyecektir. 2- CTP Kasım 2016’da yapılan 26. Olağan kurultayına ilişkin olarak geçmiş dönemi de kapsayacak şekilde yapılacak olan Yüksek Mahkemenin mali denetimi ve Sayıştay’ın incelemesinde ve makbuzlara ilişkin kurallarda yasadan MUAF olacaktır. Yani yasanın yürürlüğe girdiği Kasım 2015’den Kasım 2016’ya kadar geçen bir yıllık dönem için bu yasaya göre denetlenmeyecektir. 3- UBP’nin Ekim 2015’te yapılan Kurultayı’nın Kasım’da tamamlanması ve ikinci turu esas alınacaksa o tarihten öncesine dair hesapları bu yasaya göre denetlenmeyecek ANCAK “4 Kasım 2015 tarihinden sonra gerçekleştirdikleri ilk genel kongreleri” ibaresi esas alınırsa Ekim 2018 Kongresine kadar geçen dönem için bir muafiyet yaratılmış olur. Bu durumda yasanın yürürlüğe girdiği Kasım 2015’den Ekim 2018’e kadar geçen üç yıllık dönem için bu yasaya göre denetlenmeyecektir. “Siyasal Partiler Yasası 4 Kasım 2015’te yürürlüğe girdiğinde önceki döneme ait harcamaların da yeni yasaya göre denetlenmesi, gelir gider ve makbuzların tutulması eski yasaya göre yapıldığı için sıkıntı yaratacağı gerekçesiyle yasa değiştirildi” deniliyor. Bunun bir an için doğru olduğu kabul edilse dahi sorulması gereken soru şudur: Madem dert buydu neden 4 Kasım 2015 ertesindeki bir yılı aşan süreleri de bu denetim muafiyeti kapsamına aldınız? Gerçekten niyetiniz oysaydı neden kendinize bu kıyağı geçtiniz? Üstelik Meclis Genel Kurulu bu yasa değişikliğini henüz görüşüp oylamadan önce biz Halkın Partisi olarak bu yanlışa ve birilerine denetimden muaf olma kıyağı geçilmiş olacağına dikkat çeken bir açıklama yaptık. Ancak önceden uyarmış olmamıza rağmen bu yasa değişikliğini bu haliyle ve hükümet-muhalefet oybirliği ile geçirdiler. Neden? Bazı kesimler sanki bu muafiyet tüm siyasi partilere dönükmüş gibi bir algı yaratmaya çalışıyor, oysa bu muafiyet Halkın Partisi’ni, YDP’yi ve Bağımsızlık Yolu’nu kapsamamaktadır. Çünkü yasadaki muafiyet maddesi sadece 4 Kasım 2015 ÖNCESİNDE kurulan siyasi partiler için geçerlidir. Halkın Partisi yeni yasaya göre hesapları denetlenmiş olan ilk siyasi partidir. Çağdaş bir ülkede hesap verebilirlik esas olmalıdır ancak ülkeyi yönetmeye talip olan siyasi partilerin bazı dönemlere dair harcamaları ve gelirleriyle ilgili olarak hesap vermek istememesi kabul edilebilir bir şey değildir”.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }