Kıbrıs

Örgütler İskele'de eylem yaptı...

Abone Ol

Ahmet İLKTAÇ

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, “Doğamıza Sahip Çık” sloganıyla İskele Long Beach’te bu sabah bir eylem düzenledi. Eyleme birçok sivil toplum örgütü ve vatandaş katılarak destek verdi. Katılımcılar, bölgede çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla alkışlarla protesto gerçekleştirdi.

Eylemde “Ya Doğa Korunacak Ya Yaşam Sonlanacak”, “Biz Doğayı Korursak Doğa da Bizi Korur” ve “Çevreye Saygı İnsana Saygıdır” gibi pankartlar açıldı. Etkinliğe Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekilleri Fide Kürşat, Sami Özuslu ve Ürün Solyalı da katıldı.

"İnşaatların Gölgesinde, Konteyner Sınıflara Mecburuz"

Çevre Platformu adına Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel bir basın açıklaması yaparak, çevre sorunlarının geldiği noktayı eleştirdi. Tel, "Ne acıdır ki ihtişamlı devam eden inşaatların gölgesinde duruyoruz. Bu inşaatlara rağmen, haftaya açılacak okullardan çocuklarımızı konteyner sınıflara sokacağız. Belediye deniz festivali yaptı ama aynı belediye temiz denize ulaşım için bir şey yapmıyor" dedi.

"Planlı Gelişim Şart"

Feriha Tel, daha sonra ortak basın açıklamasını okudu. 2015 yılında belirlenen Ülkesel Fizik Planı'nda “Koruyarak gelişen, üreterek büyüyen, dünya ile bütünleşen, yenilikçi, insanların yaşamakta, iş yapmaktan mutlu olduğu bir Kuzey Kıbrıs” vizyonunun ortaya konduğunu hatırlatan Tel, günümüzde bu vizyondan uzaklaşıldığını belirtti. “Kuzey Kıbrıs’ın gerçekleri talan ederek 'vahşi bir biçimde gelişim', üreticinin üretimden koparılarak dışa bağımlılığın artırılması, bilimden uzaklaşılması, insanımızın ise yoksullaşması, mutsuz ve güvensiz hissetmesidir,” diyerek, çevre tahribatına ve plansız yapılaşmaya dikkat çekti.

Tel, hükümetin ve yerel yönetimlerin yanlış tutumları, popülist siyaset ve rant sistemi nedeniyle ülkenin çevre felaketiyle karşı karşıya bırakıldığını ifade etti. Ayrıca, denetimsiz ve kaçak yapıların, altyapı eksikliklerinin ve atık su yönetimindeki sorunların halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

"Çözüm İçin Planlı Gelişim Şart"

Feriha Tel, çevre sorunlarının çözümü için planlı gelişimin şart olduğunu vurgulayarak, denizler, tarım toprakları ve diğer doğal kaynakların korunması gerektiğini ifade etti. Çevre Platformu olarak bu sürece katkı sunmaya hazır olduklarını belirtti.

"Talepler ve Öneriler"

Eylemde, kanalizasyon altyapısı ve arıtma tesislerinin kurulumu için birliklerle çalışma başlatılması, mevcut atık suların kontrol altına alınması ve deniz suyu kirliliğiyle ilgili kriz masası oluşturulması gibi talepler dile getirildi. Ayrıca, denetimsiz yapılaşmanın kontrol altına alınması ve atık su yönetiminin planlanmasında şeffaf bir süreç izlenmesi gerektiği belirtildi.

Çevre Platformu, siyasi iradenin çevre sorunlarını ciddiye almadığını ancak bu gereksinimlerin ülkenin yetişmiş insan kaynakları tarafından hayata geçirileceğini vurguladı.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }