Özel Haber

Okullarda fiziksel altyapı güçlendirilmeli...

KTÖS tarafından hazırlanan iki ayrı anketin sonucuna göre, okullarda haftada iki gün öğleden sonraları verilen eğitim hiç de verimli değil... Raporlara göre öğrenciler “sağlıklı” yiyecek tüketmekten mahrum kalıyor, okul içinde “adaletsiz” yeme sistemi oluşuyor...

Abone Ol

Ahmet KARAGÖZLÜ

   Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) tarafından hazırlanan “Öğleden Sonra İki Gün Eğitimin Değerlendirilmesi, İhtiyaç Analizi ve İyi Örnekler” ile “Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmenlik Mesleğine ve Öğretmen Haklarına Karşı Tutumu” başlıklı iki ayrı anketin sonuç raporu açıklandı.

   KKTC’de İlköğretim Dairesi’ne bağlı 73 ilkokulda gerçekleştirilen “Öğleden Sonra İki Gün Eğitimin Değerlendirilmesi, İhtiyaç Analizi ve İyi Örnekler” anketine göre, okullarda haftada iki gün öğleden sonraları verilen eğitim hiç de verimli değil.

   Ankete katılanların yüzde 63’ü, okullarda öğle araları için taşımacılık sorunu yaşanmadığını, isteyen öğrencinin öğle arasında evine gidebildiğini söyledi.

   Ancak katılımcıların yüzde 43’ü çeşitli nedenlerden dolayı öğle aralarında okulda kalan öğrencilerin bulunduğuna dikkat çekti.

Öğrenciler, “sağlıklı” yiyecek tüketmekten mahrum kalıyor

   Raporda bir diğer dikkat çekici unsur ise okullarda yemekhane olmadığı için evlerine gidemeyen öğrencilerin “sağlıklı” yiyecekler tüketmekten mahrum kalması…  

   Rapora göre öğle aralarında evlerine gidemeyen öğrenciler, marketten alınan sağlıksız yiyecekleri yemek zorunda kalıyor, bu da çocukların beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor.

Okul içinde “adaletsiz” yeme sistemi oluşuyor

   Ankete katılanların yüzde 53’ü öğleden sonra iki gün eğitsel etkinlik verilen sistemde öğrencilerde beslenme sorunu yaşandığını gözlemledi.

   Öğrencilerin evlerinden getirdiği yiyecekler arasındaki farklılıklar, okul içinde adaletsiz bir yeme sisteminin oluşmasına neden oluyor.

Öğleden sonra verilen eğitim “verimsiz”

   Katılımcılıların büyük bir çoğunluğu açık ara farkla, yani yüzde 90 oranında, öğleden sonra iki gün eğitim verilen sistemin bu haliyle verimsiz olduğunu düşünüyor.

   Ayrıca katılımcıların yüzde 89’u ise bu sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyor. Anket sonucuna göre, sistemin sürdürülebilir olması için fiziksel altyapıdan teknolojiye kadar her alanın güçlendirilmesi gerekiyor.    

Bakanlık öğretmenlerin yasal haklarına destek vermiyor

   Öte yandan KTÖS tarafından hazırlanan “Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmenlik Mesleğine ve Öğretmen Haklarına Karşı Tutumu” anketine katılan eğitimcilerin yüzde 56’sı, Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin mesleki gelişimine katkıda bulunmadığını düşünüyor.

   Katılımcıların yüzde 96’sı ise bakanlığın öğretmenlerin yasal hakları ve mesleki özerklik konusunda yeterli destek vermediği görüşünde…

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }