Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitimin sadece dört duvar arasında yapılan bir bilimsel faaliyet olmadığını, eğitimin ortamının, ışığının, çevre düzenlemesinin de önemli olduğunu, sadece sınıf içerisinde bir sandalyede oturmakla eğitim olamayacağını vurguladı
Katıldığı bir TV programında konuşan Maviş, Yenierenköy Lisesi’ne ait konteyner sınıfların çamur içinde kalmasını değerlendirdi, "Filistin’de savaş var, okullar hastaneler yıkılıyor, kayıplara içimiz yanıyor, bizde ise normal koşullarda konteyner sınıflar çamur içinde, öğrencilere bu ortam reva görülmemeliydi" dedi.
Yenierenköy Lisesi'nin binalarının kullanılamayacağının bilindiğini söyleyen Maviş, yaz aylarında konteynerleri yerleştirirken çevresinin de bordür taşlarıyla düzenlenmesi gerektiğini söylediklerini ve birkaç okulda da bunun örneği olduğunu söyledi.
Maviş, okulların açılmasının üstünden bir ay geçtiğini, yağmurların geleceğinin bilindiğini de söyleyerek, "Bu çocuklar o çamurlara basıp sınıflara nasıl girecekler?" diye sordu.
Maviş, görüntülere bakıldığında bu sınıflara ulaşılamadığının ortada olduğunu söyledi.
“Eğitim Bakanı bu ortamda eğitim yapacağımızı iddia ediyorsa buyursun kendi gitsin, Bakanlığını taşısın”
Maviş, "Eğitim Bakanı bu ortamda eğitim yapılabileceğini iddia ediyorsa buyursun kendi gitsin, Bakanlığını konteyner sınıflara taşısın, bürokratlar da burada çalışsın bakalım oluyor mu olmuyor mu" dedi
İmkanlar sınırlı olsa da var olan imkanların önceliklerin ihtiyaçlara göre belirlenmediğini hatırlatan Maviş, 124 okuldaki 345 binanın güçlendirme istediğini ve bunların en az 20 tanesinin de öncelikli durumda olduğunu belirtti.
"Bu sınıflardan, bu görüntülerden utanıyorum"
Maviş, Yenierenköy Lisesi'nin de bunlardan biri olduğuna dikkat çekerek, lisenin baştan yapılması gerektiğini ve ciddi bir maliyetinin söz konusu olduğunu, buradaki binaların; kot farkları olan bu bölgede ciddi bir betonarme ve çeliğin kullanılmasıyla yeniden inşa edilmesi gerektiğini anlattı.
Yaz tatili dönemi boyunca alt yapının neden hazırlanmadığını soran Maviş, "Altına beton dökmekle sorunlar çözülür mü? Çocuklar dışarı çıkınca nerede oynayacaklar, nasıl geçip gidecekler? Bu sınıflardan, bu görüntülerden utanıyorum" dedi.
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, geçtiğimiz hafta Alasya İlkokulu’nun içerisinde kanalizasyonun patladığını, nedenin ise oradan geçen Mağusa kanalizasyon hatlarından biri olduğunu, okulu kanalizasyon sularının bastığını ve bir buçuk gün kokudan eğitim yapılamadığını açıkladı.
Maviş, eğitimin sadece dört duvar arasında yapılan bir bilimsel faaliyet olmadığını, eğitimin ortamının, ışığının, çevre düzenlemesinin de önemli olduğunu belirterek, sadece sınıf içerisinde bir sandalyede oturmakla eğitim olamayacağını, bunun verimlilik ve sürdürülebilirlikle ilgili birçok unsurunun da söz konusu olduğunu söyledi.
“Öğretmenler, sendikalar inisiyatif alıyor Bakanlık bu işin neresinde?"
Yağmurların devam edeceğini ve önemli olanın bir an önce kalıcı çözüm bulmak olduğunu söyleyen Maviş, çözüm bulunabilecek kaynağın da var olduğunu, fonda hatırı sayılır bir kaynağın biriktiğini, 17 okulun şartnamelerini de komiteye gittiklerinde görebildiklerini ancak 17 okulun sadece 5’i için ihaleye çıkıldığını belirtti.
Maviş, "Eğitim Bakanı'nın kendi seçim bölgesi olan Karpaz'daki okullarda, ilk yağmurlarda ortaya çıkan görüntüler nedeniyle öğretmen mi suçlu, yönetim mi suçlu, sendika mı suçlu?" diye sordu.
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, hep söyledikleri gibi öğretmenlerin ve sendikaların inisiyatif aldığını vurgulayarak, "Bakanlık bu işin neresinde? Görüyoruz ki Bakanlık bu işin bir yerinde yok" dedi.
Maviş, hep iş işten geçtikten sonra bir şeyler yapılmaya çalışıldığını söyleyerek, Eğitim Bakanı'nın beton düştüğü zaman "sıva düştü" dediğini, bina çatlaklarını gösteren fotoğraflarla ilgili de "kullanılmayan yerlerin fotoğrafları gösterildi" iddiasında bulunduğunu hatırlattı.
Maviş, "Siyasetin her yere bir cevabı var ama siyasetin duruşu yok" diyerek, "Sayın Bakanın bu görüntülere ne cevap vereceğini merak ediyorum" ifadelerini kullandı.