Mars eskiden de bugünkü gibi çorak bir arazi olmadığına yönelik kanıtlara bir yenisi eklendi.
Yeni araştırmada Kızıl Gezegen'de bir zamanlar mevsim geçişlerinin olduğu ve bunun da yaşama olanak tanıyabileceği ortaya kondu.
Independent Türkçe'nin haberine göre gezegen yüzeyindeki Gale Krateri'ni inceleyen araştırmacılar, ıslak ve kuru hava koşullarının milyarlarca yıl önce birbiri ardına tekrarlandığını tespit etti.
NASA'nın Mars'taki uzay aracı Curiosity, kraterde yaklaşık 3,6 ila 3,8 milyar yıllık altıgen desenler buldu.
Kalsiyum ve magnezyum tuzları açısından zengin olan fosiller, belirli minerallerin hem ıslak hem de kuru dönemlerden geçtiğini gösterdi.
Fransa'daki Paul Sabatier Üniversitesi'nden jeokimyacı William Rapin liderliğindeki ekip, hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan makalede şu ifadelere yer verdi:
Düzenli yoğunlukta tekrarlanan ıslak ve kuru döngüler nedeniyle taze çamurda oluşan çatlakların meydana getirdiği çokgenleri gözlemledik.
Ekip ayrıca, "Bulgularımız Mars'ın ilk zamanlar sürekli, döngüsel ve muhtemelen mevsimsel bir iklime işaret ediyor" diye yazdı.
Desenli kayaçların kalınlığı, Mars'ta bu mevsim geçişlerinin uzun bir süre, binlerce veya belki de milyonlarca yıl sürdüğüne işaret ediyor.
Bu da bir zamanlar Mars'ta en azından mikroskobik ölçüde canlıların yaşaması için uygun koşulları sağlamış olabilir.
Henüz Mars'ta yaşam olduğuna dair herhangi bir kanıt elde edilemedi. Ancak NASA'nın Perseverance aracı gezegen toprağından örnekler topladı.
Bu örnekler Dünya'ya getirilip incelendiğinde gezegende yaşam olup olmadığına dair çok önemli ipuçları sunabilir.