Ahmet KARAGÖZLÜ
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, her geçen gün artan girdi maliyetlerinin sanayicileri olumsuz etkilediğini söyledi.
Kamacıoğlu, sanayi sektöründeki en önemli maliyet unsurunun enerji giderleri ve hammadde fiyatları olduğunu belirterek bu alanlardaki her artışın sanayicinin en az 2-3 aylık üretim kârını götürdüğüne dikkat çekti.
BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kamacıoğlu, ülkemizde 22 ana başlıkta 27 farklı sektörde üretim yapıldığına dikkat çekerek sektörel bazda bakıldığında yerel üretimin dışa bağımlılığı azalttığını vurguladı.
“Dışa bağımlılığı azaltmak için firma sayısı artmalı”
Ali Kamacıoğlu, dışa bağımlılığı daha da azaltmak için firma sayısının daha çok olması gerektiğini kaydetti.
Sanayi Odası’na kayıtlı 886 üye olduğunu belirten Kamacıoğlu, dışa bağımlılığın daha az olması için bu sayının yapan en az 2 bin olması gerektiğini dile getirdi.
“Hammadde nakliyeleri çok pahalı”
Türkiye dışından alınan hammaddelerin ülkeye direkt olarak getirilemediğini belirten Ali Kamacıoğlu, KKTC’ye uygulanan ambargolar nedeniyle hammadde nakliyelerinin çok pahalı olduğunu vurguladı.
Kamacıoğlu, Türkiye dışından alınan hammaddelerin Mersin Limanı üzerinden KKTC’ye gönderildiğini, bu nedenle liman masraflarının da hammadde fiyatlarına eklenmek zorunda kaldığını söyledi.
“Güney Kıbrıs üzerinden satış yapmak mümkün değil”
Güney Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya ürün satışının çok mümkün olmadığını dile getiren Kamacıoğlu, “Bu yol çok açık değil. Çünkü Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney Kıbrıs’a satılan ürün miktarı fazla olduğu zaman bu ürünleri almamak için bir sürü sorun çıkarıyorlar” diye konuştu.
Ali Kamacıoğlu, Avrupa Birliği heyetinin, Yeşil Hat Tüzüğü’nün geliştirilmesi için yardımcı olmaya çalıştığını, ancak Rumların yarattığı sorunları aşamadığını belirtti.
“Fuarlarla ilgili ödenek sıkıntısı var”
Kamacıoğlu, fuarlarla ilgili ciddi bir ödenek sıkıntısı olduğunu belirterek oda bütçesinin yüzde 30’unun fuarlara harcandığını söyledi.
Fuarlara katılımın KKTC’deki firmaların önünü açtığına dikkat çeken Kamacıoğlu, fuarlara katılan firmaların hem rakiplerinin üretimlerini görme şansı yakalayarak kendilerini geliştirdiğini, hem de ürünlerini farklı pazarlarda satma imkanına eriştiğini belirtti.
“Biz yıllardır ‘Avrupa pazarı’ diyoruz ama Avrupa’ya çok fazla odaklanmamalıyız” diyen Kamacıoğlu, İngiltere dışında Avrupa’ya satışın zor olduğunu söyledi.
“Türki cumhuriyetlere yöneldik”
Kamacıoğlu, Avrupa dışında yeni pazarların bulunması gerektiğini belirterek dünyada KKTC pazarına çok daha uygun bir sürü ülke olduğunu kaydetti.
Türki cumhuriyetlerde çok ciddi pazar payı olduğunu söyleyen Kamacıoğlu, şu anda bu cumhuriyetlere yöneldiklerini ifade etti.
Kamacıoğlu, Türki cumhuriyetlerde her sektörün çeşitli ürün satabileceği geniş bir pazarın bulunduğunu, bunun dışında Pazar potansiyeli açısından Arap yarımadası ile Afrika’ya da yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.
“Sadece Avrupa’ya yoğunlaşırsak hüsrana uğrarız”
“Sadece Avrupa’ya yoğunlaşırsak hüsrana uğrarız” diyen Kamacıoğlu, Türki cumhuriyetleri konusunda Azerbaycan’la birlikte o bölgelerdeki ticaret ve sanayi odalarıyla sürekli temas halinde olduklarını belirtti.
Ali Kamacıoğlu, Türki cumhuriyetlere yönelik en büyük destekçilerinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Afrika’yla ilgili ise KKTC Ankara Büyükelçiliği olduğunu söyledi.
Kamacıoğlu, KKTC Ankara Büyükelçiliği’nin aralık ayı içerisinde Afrika büyükelçilerinin de katılacağı bir organizasyon düzenleyerek kendilerini buluşturacağını ifade etti.
Fotoğraflar / Uğur KAPTANOĞLU