Eğitim

LAÜ öğrencileri uluslararası mimarlık yarışmasında onur ödülü almaya hak kazandı

Abone Ol

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi öğrencileri Alanya Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen, Uluslararası mimarlık yarışması olan International Aesthetic Design Competition IADC2024 yarışmasında Onur Ödülü almaya hak kazandı.

  İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 4. sınıf öğrencilerinden Burak Kerim İşler ve Nianka Kouakou Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Selen Abbasoğlu Ermiyagil ile birlikte katıldıkları yarışmada A-2: Mimari Tasarımda Kültürel Estetik kategorisinde Onur Ödülü almaya hak kazanarak LAÜ’yü en iyi şekilde temsil ettiler.

Projede çalışma mekanı olarak Saçaklı Ev seçildi

  Öğretim Üyesi Abbasoğlu, yarışma hakkında bilgiler vererek, şunları kaydetti; Uluslararası Mimarlık Yarışması olan  “Daha İyi Bir Dünya İçin Estetik Tasarım Fikirleri" geliştirmek amacı ile kurgulanmış yarışmada katılımcılardan, mimari tasarım ve kentsel planlamada estetik çözümler üretmeleri beklenmekteydi. Dört farklı kategoride düzenlenen yarışma kapsamında A-2: Mimari Tasarımda Kültürel Estetik kategorisinde yarışmaya başvuru yapan fakültemiz, geliştirilen Serene (Galinios) projesi ile, Kıbrıs'ın son bölünmüş başkenti olan Lefkoşa'nın Surlariçi mahallesinde konumlanan çok amaçlı bir mekân düşüncesiyle çalışma mekânı olarak, eski Osmanlı döneminde inşa edilmiş, Lefkoşa kentinin simgelerinden biri haline gelen ve günümüzde sergi mekânı olarak kullanılan Saçaklı Ev seçilmiştir. Bu mekân, Kıbrıs'ın kuzey ve güneyini, dünyanın geri kalanıyla birleştirerek Kıbrıs'ın gelenek ve kültürünün inanılmaz zenginliğini paylaşmak amacıyla tasarlanmıştır. İnsanların Kıbrıs'a özgü geleneksel yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarması, Kıbrıs müziği ve sanatını öğrenmesi ve adanın kimliği ile ilgili atölye çalışmalarına katılabileceği bir mekândır. Mekân kullanıcılarının, sanatsal zenginliği keşfederek, zamanın gerisine taşıyan, sürükleyici deneyimler elde etmesi, Kıbrıs'ın kültürel mirasını görme şansı olacaktır.

   Konsept olarak projenin çıkış noktası, mevcut binada sıkça görülen kırlangıçlardan oluşmuştur. Onlar umut ve barışın sembolüdür ve geçmişte olduğu gibi günümüzde de oradadırlar ve gelecekte de burada olmaya devam edeceklerdir. Mekân tasarımında geçmişe saygı ve koruma, bugüne hizmet etmesi ve gelecekte yaşamaya devam etmesi düşüncesiyle ilerlenmiştir. Barış kavramı da tasarımda önemli yer almıştır, çünkü bu mekânın amacı, kültürü öğrenme ve paylaşma yoluyla derin bir bağ ve bağlantı hissi yaratmak için insanları birleştirmektir. Bu nedenle proje adı, barışçıl ve huzurlu anlamına gelen "serene" kelimesinden ve Kıbrıs'ı bir ada olarak dünyanın geri kalanıyla birleştirmeye atıfta bulunan Yunanca çevirisi "Galinios" kelimesinden türetilmiştir. Mekân, adanın kültürel mirasını paylaşmak amacıyla, Kıbrıs'ın güney ve kuzey kısımlarını dünyanın geri kalanıyla birleştirmeyi hedeflemektedir. Bunu, otantik Kıbrıs mutfağı, kahve, sergiler, performanslar ve halı dokuma, çömlek yapımı ve resim gibi adanın yerel zanaatlarına ilişkin atölye çalışmaları ile gerçekleştirecektir. Topluma olumlu bir etki yapmayı ve topluma değer katmayı ve mekânsal, kültürel sürekliliği sağlamayı amaçlamaktadır.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }