Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, 3 ay önce sektörler bazında yapılan çalışmada, yeni açılan ve ilk üç yıl içerisinde kapılan işletmelerin oranının dünya ülkelerinde yüzde 40’ken Kuzey Kıbrıs’ta yüzde 60 olduğuna işaret etti.
Tulga, bunun çok ciddi bir oran olduğunu vurguladı. Tulga, kasapların büyük bir kısmının dükkânlarını kapatmakta olduğuna dikkat çekerek, geçmiş dönemlerde özellikle cumartesi günleri kasaplarda kuyruk oluşurken, artık bu durumun görülmesinin neredeyse imkansız olduğunu söyledi.
Tulga, yiyecek ve içecek sektöründe hizmet veren iş kollarının da büyük tehdit altında olduğunun altını çizdi.
“Esnafın yüzde 40’ı yatırımlarını yapamıyor”
Tulga, yaptıkları araştırmaya göre esnafın yüzde 40’ının sosyal sigorta yatırımlarını yapamadığını belirterek, bu rakamın yiyecek - içecek sektöründe yoğunlaştığını kaydetti.
Çok canlı gibi görünen inşaat sektöründe veya onunla ilgili olan meslek kollarında çalışan kişilerin durumunun da iyi olmadığını dile getiren Tulga, bu sektörlerde de aynı sorunun yaşandığını ifade etti.
Tulga, mobilyacılar, ağaç işleri, metal işleri, demirciler, kaynakçılar gibi inşaatla doğrudan alakalı olan meslek kollarında da çarkların dönemediğine işaret ederek, kayıt dışılığın da giderek artış göstermeye başladığını vurguladı.
Zora giren işletmelerin maliyetleri düşürmeye çalıştığına dikkat çeken Tulga, denetimlerin de istenilen noktada olmaması nedeniyle kayıt dışılığın artış göstermeye devam ettiğini anlattı. Tulga, inşaat sektörü gibi canlı meslek gruplarının yüzde 40’ının yatırımlarda sıkıntı yaşamasının büyük oran olduğuna işaret ederek, ülkede 127 bin kayıtlı sigortalının bulunduğunu ancak sigortalarını yatıranların sayısının 70 bin olduğunu ifade etti.
Denetimin ve kayıt dışılığın kontrol altında olmadığının görüldüğünü belirten Tulga, sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.