KTOEÖS Başkanı Elmalı, Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun “çadırda eğitim bu ülkenin gerçeği” sözüne sert tepki göstererek, “Bir yandan çadıra mahkum bir anlayış, diğer yandan online eğitimle sosyallikten uzak, ekran bağımlığının arttığı bir pozisyonda eğitim anlayışı” dedi
“Ortada çok ciddi bilinmezlik var”
Başbakan Ünal Üstel’in maaşlardan kesinti yapılmasını öngören yasa tasarısının yürürlüğe girmesiyle elde edilecek gelirin eğitim ve sağlık alanında harcanacağı sözüne de değinen Elmalı, yol haritası belirlenmeden yapılan açıklamaların güvensizliğe neden olduğunu dile getirdi.
Elmalı, ülkede yaklaşık bir buçuk aydır ‘maaş kesintisi’ konusunun konuşulduğunu ancak yapılması planlanan kesintilerle hangi okulların elden geçirileceğinin bilinmediğini ifade ederek, ortada çok ciddi bir ‘bilinmezliğin’ olduğunu vurguladı.
Elmalı, yaklaşık bir buçuk ay önce sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla yol haritası belirlenmesi için talepte bulunduklarını ancak günün sonunda bu talebin dikkate alınmadığını belirtti.
“Okulların durumuna ilişkin fizibilite çalışması yapılmalı”
Bütçe konusunda netleşmesi gereken birçok soru işaretinin bulunduğunu dile getiren Elmalı, her şeyden önce okulların durumuna ilişkin fizibilite çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.
Okullardaki sıkıntılara yönelik ileri tetkiklerin ortaya konması gerektiğine dikkat çeken Elmalı, hangi okulların yıkılacağı ve hangilerinin güçlendirileceğinin belirlenmesinin önemine işaret etti.
Elmalı, bu işlemler için ihtiyaç duyulan bütçenin de netleşmesi gerektiğini söyledi.
Namık Kemal Lisesi’nde (NKL) çadırda eğitimin devam ettiğini belirten Elmalı, öğrencilerin “bir boş bir dolu” şeklinde dönüşümlü olarak okula gittiğini ifade etti.
“Eğitimdeki sorunların farkında
olamayan bir Eğitim Bakanı’mız var”
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun “çadırda eğitim bu ülkenin gerçeği” dediğine işaret eden Elmalı, şöyle devam etti:
“Nazım Bey, bu ülkede 40 yılda 32 sene iktidar olan partinin mensubudur. Yani bu sorunların yaşanmasının müsebbibi kendi mensup olduğu siyasi partidir.
Eğer bu toplumun gerçeği çadırsa, bu gerçeği yaratan kendileridir. Onları yaptıkları yanlışlıklara karşı uyardığımızda bizi görmezden geldiler.
Yaz mevsimi boyunca Nazım Bey kendisiyle uğraştığımızı, ‘okulların durumunun o kadar da kötü olmadığını’ söylemişti. Biz okulların durumuyla ilgili onlarca basın açıklaması yaptık; fotoğraflarla kamuoyuyla paylaştık. Ama Nazım Bey, ‘Sendikalar okulun arka tarafını çekiyorlar, gündemi saptırmaya çalışıyorlar’ demişti.
Halbuki gelinen noktada esas gündemin bu olması gerektiği ortaya çıkmıştır. Eğitimdeki sıkıntıların ne kadar ciddi bir boyutta olduğunun farkında olmayan bir Eğitim Bakanı’mız var.”
“Aileler kaygılı ve tedirgin”
Cumhuriyet Lisesi’ndeki çadırları su basmasının ardından eğitimde ‘online’ sisteme geçildiğini belirten Elmalı, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi’nde ise eğitimin üçe bölünmüş durumda olduğunu söyledi.
Elmalı, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi’ndeki öğrencilerin bir kısmının okulun sağlam kalan bölümünde, başka bir kısmının DAÜ’de ve bir diğer kısmının da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi’nde eğitim aldığını belirtti.
Sadece bu iki okulda değil, birçok okulda ailelerin kaygılı ve tedirgin olduğunu ifade eden Elmalı, “İleri tetkikler çıkana kadar kimsenin içi rahat etmeyecek” dedi.
“Nazım Beye karşı güvensizlik artıyor”
Elmalı, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyleyerek “Nazım Bey 15-20 gün önce NKL’yi ziyaret ettiğinde karot örneği alınacağını ve sağlamlığına bakılacağını söylemişti. Ancak böyle bir işlemin yapılmadığını öğrenmiş bulunmaktayız. Dolaysıyla söylenenlerin de yapılmayışı ve kamuoyunun bunu görüyor olması Nazım Beye karşı ailelerin güvensizliğini daha da artırıyor” dedi.
“Çocuklar Orta Çağ zihniyetinde eğitim görüyor”
Ozan Elmalı, pandemi sürecinde öğrencilerin yaşadığı ders kayıplarının çadırda eğitimle daha da arttığını belirterek sadece NKL’de değil, Cumhuriyet Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi ve Karakol İlkokulu’nda öğrenim gören öğrencilerin de çok büyük ders kayıplarının olduğunu kaydetti.
Bu süreçte öğrencilerin seyreltilmiş bir şekilde okula gitmesinin çağdaş eğitim anlayışına aykırı olduğunu ifade eden Elmalı, “Çocuklar Orta Çağ zihniyetinde eğitim görüyor” dedi.
Bir yandan çadıra mahkum bir anlayış, diğer yandan online eğitimle sosyallikten uzak, ekran bağımlığının arttığı bir pozisyonda eğitim anlayışının olduğunu belirten Elmalı, “Aileler aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık misali çok büyük bir sıkıntı, belirsizlik ve kayıpla karşı karşıya” diye konuştu.
Elmalı, bu koşullarda eğitimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinden bahsetmenin hayal olduğunu belirterek, Nazım Çavuşoğlu ve hükümetin sınıfta kaldığını söyledi.
[caption id="attachment_42198" align="alignnone" width="518"] KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı[/caption]
Bunlar da ilginizi çekebilir