Ekonomi

KOOPBANK, Uluslararası Kooperatifler Günü’nü kutluyor…

Koopbank Genel Müdürü Kemal Ataman, kooperatifçiliğin yükselen bir değer olduğuna dikkat çekti

Abone Ol

   Kooperatif Merkez Bankası (Koopbank) 101’nci Uluslararası Kooperatifler Gününü (CoopsDay) kutluyor.

   Her yıl temmuz ayının ilk cumartesi gününe denk gelen Uluslararası Kooperatifler Günü, bu yıl 1 Temmuz tarihinde, “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kooperatifler” (Cooperatives For Sustainable Development) teması ile kutlanacak.
   2015 yılında Birleşmiş Milletler Üye Devletleri tarafından kabul edilen 2030 planı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” doğrultusunda yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barış gibi konularda hedefe ulaşmasında Kooperatifler, DNA’sı gereği bu hedeflerin bir parçası olarak yer alıyor.
   Uluslararası Kooperatifler Günü’nün (CoopsDay) amacı, kooperatifçilik üzerine farkındalığı artırmak ve hareketin uluslararası dayanışma, ekonomik verimlilik, eşitlik ve dünya barışı fikirlerini teşvik etmektir.

   Kıbrıs’ta bir asırdan uzun süredir devam eden kooperatifçilik, günümüzde tarım ve hayvancılıktan esnaf birliklerine ve finansal alana kadar çok geniş bir yelpazede binlerce kişiye hizmet veriyor.

Kooperatifler dünya nüfusunun yüzde
10’nuna iş veya çalışma fırsatı sağlıyor

   Birleşmiş Milletlerin verilerine göre tüm dünyada 3 milyonu aşkın kooperatif, 1 milyardan fazla kooperatif ortağı ile ekonomide ciddi bir itici güç konumunda bulunuyor.

   Temsil ettiği kişi sayısına bakıldığı zaman kooperatifler bugün dünyanın en büyük sivil toplum örgütlerinden biri konumundadır. Kooperatifler, sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve istikrarlı, kaliteli istihdama, dünya genelinde 280 milyon kişiyle, diğer bir deyişle dünyada istihdam edilen toplam nüfusun yüzde 10’una iş fırsatı sağlıyor. Dünya genelindeki ilk 300 kooperatif ve iş ortaklarının cirosu 2 milyar doların üzerindedir.

Ülkemizde kayıtlı kooperatif sayısı 217

   Günümüzde Kuzey Kıbrıs’ta 217 kayıtlı kooperatif şirketi bulunuyor. Ülkemiz kooperatifleri finans, tarım, hayvancılık, el sanatları, üretimi geliştirme ve pazarlama gibi alanlarda faaliyetlerini aktif şekilde sürdürüyor.

   Bunların yanında son yıllarda dünyada görülen akıma paralel olarak kurulan kadın kooperatifleri de öne çıkıyor. Kadın kooperatifleri özellikle yerel üretimin gelişmesine, çeşitlendirilmesine ve pazarlanmasına katkı koyuyor, ürünlerin katma değerinin artırılmasını ve sürdürülebilir kalkınmayı destekliyor. 

Kooperatifler tüm dünyada yükselen bir değerdir

   Uluslararası Kooperatifler Günü nedeni ile açıklama yapan Koopbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Ataman tüm dünyada kooperatifçiliğin yükselen bir değer olduğuna dikkat çekerek, özellikle global ekonomik sıkıntıların yaşandığı süreçler boyunca dünya genelinde üretim ve tüketim kooperatiflerinin temel mal ve hizmetlerin tedarik zincirlerini koruma yönünde çok önemli misyonlarının olduğunu belirtti.

   Global düzeyde ekonomik sıkıntıların yaşandığı günümüzde kooperatiflerin değerinin bir o kadar daha arttığına vurgu yapan Ataman, üretim ve tüketim kooperatiflerinin temel mal ve hizmetlerin tedarik zincirlerini koruma yönünde çok önemli misyonlarının olduğunu kaydetti.

   Ataman, kooperatiflerin kriz zamanlarında ortaya koydukları bu yerel yaklaşımlar ile en ihtiyaç duyulan anda içinde bulundukları toplumların yanı başında bulunarak onları desteklediklerini söyledi.

“Koopbank her zaman ülkesinin yanında yer aldı”

   1959’da kooperatiflerin ortaklığıyla kurulan Koopbank’ın emin adımlarla, güçlü ve sağlam bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Ataman, “yaşanan ekonomik, sosyal ve kültürel süreçlere, teknolojik değişimlere, dönüşümlerine tanıklık eden bu banka, hep ülkesinin yanında olmuştur. Her dönem kendisine o günün şartlarında önemli bir fonksiyon yüklenmiştir ve yüklenen tüm bu sorumlulukları eksiksiz yerine getirmiştir. Bunun değeri büyüktür. Bu nedenle Koopbank’ın varlığı bu ülke için, ekonomisi için son derece önemlidir." dedi.  

Bu yılkı tema: Sürdürülebilir kalkınma için kooperatifler

   Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin 2023 yılında belirlemiş olduğu “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kooperatifler” teması, Birleşmiş Milletlerin 2030 yılı hedefleri için ortaya koymuş olduğu “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nı hızlandırmak ve bu hedeflere dikkat çekmek amaçlıdır. Ataman, daha güzel ve yaşanabilir bir dünya için BM’nin belirlemiş olduğu 17 acil eylem çağrısı vardır. Bu hedeflerin yoksulluğun sona ermesi, sağlık, eğitim, eşitsizlik, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve bunları yaparken iklim değişikliği ile mücadele etmek olduğuna vurgu yapan Ataman, Koopbank’ın bu temel inanç doğrultusunda hareket eden bir kooperatif kuruluşu olduğunu ve finans alanındaki sorumluluklarının yanında kültür, spor, doğa ve çeşitli alanlarda sağladıkları mali destekler ile bu yılkı temada belirtildiği şekilde toplum için daha iyi bir dünya yaratmayı hedeflediklerini kaydetti.

Koopbank Uluslararası Kooperatifler
Birliği’nin (ICA) genel kuruluna katıldı

   28 Haziran’da Brüksel’de düzenlenen Uluslararası Kooperatifler Birliğinin (ICA) genel kuruluna Koopbank’ın üye olarak katıldığını ve oy kullandığını belirten Genel Müdür Kemal Ataman, 60 ülkeden 220 katılımcının yer aldığı genel kurulda edinilen bilgilerin ve uluslararası alanda Koopbank heyetinin kurduğu önemli ilişkilerin ülkemizdeki kooperatifçiliği ileriye taşımak için yararlı olacağını kaydetti.
   Genel Müdür Kemal Ataman açıklamasında 101’inci Uluslararası Kooperatifler Gününü ülkemizde de kutlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }