Narenciye ülkesi KKTC’de “limon ithal” eder duruma geldi.
Her yıl yaz mevsiminin gelmesiyle baş gösteren limon sıkıntısı nedeniyle “sarı altın” olarak bilinen limonun ithal edilmesine olanak sağlandı, üretici de bu karara tepki gösterdi.
Mutfakların olmazsa olmazı arasında yer alan, C vitamini deposu, hemen herkesin severek tükettiği limonun narenciye ülkesi KKTC’ye ithal edilecek olması üreticilerin de tepkisine neden oldu.
BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan narenciye üreticisi Osman Konut, Tarım Bakanlığı’nın limon ithaline izin vermesini eleştirdi. Konut, “Birilerinin banka hesapları şişerken benim soğuk hava depomda bulunan tonlarca limon ve portakal ne olacak” diye sordu.
3 yıl önce Avrupa Birliği’nin desteğiyle 300 bin Euro’ya soğuk hava deposu ve paketleme tesisini faaliyete geçirdiğini belirten Konut, deposunda şu an 25 ton, henüz hasadına başlamadığı bahçelerinde ise 10 ton ürününün bulunduğunu ifade etti. Konut, ülke genelinde ise toplam 150 ton ürün olduğunu kaydetti.
Konut: Sakın iç piyasaya üretim yapmayın
yoksa benim düştüğüm duruma düşersiniz
Çocukluğundan beri Akdeniz bölgesinde narenciye işi yaptığını söyleyen Osman Konut, 10 yıl önce ailesinin desteğiyle 12 dönümlük araziyi limon bahçesine dönüştürdüğünü dile getirdi.
Bin bir emek ve zahmetle bahçesinin bakımını yaptığına ancak tam ürünlerinden verim alacağı sırada limon ithaline izin verildiğine dikkat çeken Konut, “Bu durumun yaşanacağını rüyamda görsem inanmazdım” dedi.
Konut, bu yıl birçok üretici gibi kendisinin de soğuk hava deposunda muhafaza edeceği portakal, greyfurt ve limon miktarını Tarım Bakanlığı yetkililerine bildirdiğini söyledi.
Narenciye ülkesi KKTC’de Tarım Bakanlığı yetkililerinin bilgisi dahilinde limon ithalatına izin verildiğini dile getiren Osman Konut, artık Türkiye veya Arjantin gibi ülkelerden limon ithal edilebileceğini ifade etti.
Üreticilere “Tarım Bakanlığı’nın politikalarına inanmama” çağrısında bulunan Konut, “Sakın iç piyasa için üretim yapmayın, yoksa benim düştüğüm duruma düşersiniz” dedi.
Limon ithalatıyla askeri birliklere 30 TL’den limon satılacağına dikkat çeken Konut, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na “tüccarların oyununa gelmeyin” çağrısı yaptı.
“Tonlarca ürünüm ne olacak?”
“Bu ürünler 30 TL’den askere verilebiliyorsa neden Cypfruvex bir ay önce 1,2 TL’den limon aldı” diye soran Osman Konut, şöyle devam etti:
“Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bütün ağaçlarımızı keselim mi? Yakalım mı? Bütün bunlar kapalı kapılar ardında yaşanıyor… Birilerinin banka hesapları şişerken, benim soğuk hava depomda bulunan tonlarca limon ve portakal ne olacak?”
Bakan Oğuz’a çağrı: Memleketi terk mi
edeyim, Rum tarafına işçi olarak mı gideyim?
Osman Konut, Tarım Bakanı Dursun Oğuz’a şu şekilde çağrı yaptı:
“Neden kırsal kalkınma adında hibe desteği verip üreticiyi oyalıyorsunuz? Kırsalda ekonomik kalkınmayı, ülkede üretimi yapılan ürünlerin ithalatını açarak birkaç tüccarı zengin ederek mi sağlayacaksınız?
Böyle ise lütfen her platformda göğsünüzü gere gere ithalatı yapılan ürünlerin yerelde üretimini destekleme yalanından vazgeçiniz.
Madem ki bu memlekette üretim yapılmasını istemiyor ve desteklemiyorsunuz ya beni de memur olarak bakanlığınızda göreve başlatınız, ya da açık açık bana ‘Bu memleketi terk mi edeyim, yoksa Rum tarafına işçi olarak mı gideyim’ söyleyiniz.”
“Cevap alamazsam ürünlerimi bedava dağıtacağım”
Konut, Tarım Bakanı Oğuz’a yaptığı çağrıya yanıt beklediğini söyledi.
Osman Konut, Oğuz’un bu çağrıya yanıt vermeyerek toptancı ve tüccarı desteklemeye devam etmesi durumunda deposundaki ürünleri Tarım Bakanlığı önünde bedavaya dağıtacağını ifade etti.