Özel Haber

"Kontrolsüz göçün önüne geçmedikçe, kira fiyatları kontrol altına alınamayacak"

Abone Ol

 

 

   Ev ve dükkan kiraları da zam furyasına eklendi; aylık brüt 18 bin 103, net 15 bin 750 TL olarak belirlenen asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaş, 350 sterlin yani 12 bin 040 TL’yi bulan kira bedelleriyle karşı karşıya  kaldı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Sungur, “Ülkemize kontrolsüz göçmen geldikçe, kiralık ev ve daire fiyatları yükselecek” dedi.

   Sungur, ülkemize kontrolsüz gelişlerin sadece kiralar konusunda değil birçok konuda sorun yarattığını belirterek, “Ülkemize gelen bir kişi ardından tüm ailesini getiriyor. Bu gelen insanlar çalışan ve vergi anlamında ülkeye katkı koyan insanlar olmadığından sorunlar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

   Sungur, kontrolsüz göçün önüne geçmedikçe, kira fiyatlarının kontrol altına alınamayacağına dikkat çekti.

   Sungur, kira fiyatlarını düşürmek için alınacak vergi düşürme, sosyal konut yapma gibi tüm önlemlerin geçici çözüm olacağının altını çizerek, kontrolsüz göçün önünü almadıkça sorunun yine ortaya çıkacağının altını çizdi.

“Kontrolsüz göç kaçak işçiliği de artırıyor”

   Kira artışının ve kontrolsüz göçün önüne geçebilmek için Almanya örneğini veren Sungur, Almanya’daki sistemi şu şekilde anlattı:

    “Almanya’ya çalışmaya giden işçiler için hostel sistemi uygulanır. Gelen bir öğrenci ya da çalışan için ailesini oraya götürmesi sınırı vardır. Sınır 4 veya 5 senedir. Avrupa’da birçok ülke bu uygulamayı hayata koydu”.

   Sungur, ülkemizde ise 3’üncü dünya ülkelerinden çalışmaya gelen işçilerin aynı sene içinde eşini ve çocuğunu da ülkeye getirdiğini, bazılarının burada doğum yaptığını belirterek, ülkeyi beğenen çalışanların tüm geniş ailesini KKTC’ye getirdiğini vurguladı. Sungur, gelen aile bireylerinden sadece birinin vergisinin alındığını, hal böyle olunca da kaçak işçiliğinde arttığını ifade etti.

   “Kıbrıs’a kontrolsüz göç başladı” diyen Sungur, çeşitli isimlerde göç olduğunu ve kontrolsüz göçün derhal durdurulması gerektiğin belirtti.

“Yurt yapımına izin verilmeli ve teşvik edilmeli”

   Sungur, kiraların artmasına etken olan bir diğer durumun ise ülkede yurt yapmanın yasaklanması olduğunun altını çizdi.

   Ülkemizdeki öğrencilerin yurtlarda kalabileceğini belirten Sungur, devletin artık öğrenci yurdu yaptırmamasından dolayı, öğrencilerin de kiralık evlere yöneldiğini ifade etti.

   Sungur, özellikle öğrenci yurtlarının yeniden yapılabilmesi için Türkiye’de yapılan katkılar şeklinde teşvikler getirilmesi gerektiğini savunarak, teşvikin yurt yapımını destekleyeceğini belirtti.

   Yapılacak yurtların öğrencinin ilgisini çekebilmesi için, iyi bir proje kapsamında yapılması gerektiğini söyleyen Sungur, bu projenin hayata geçmesi halinde kiraların düşeceğini ve piyasaya rahatlama gelebileceğini vurguladı.

“Kontrolsüz göç hem sağlık sistemini,

hem de eğitimi sistemini etkiliyor”

    Bugün toplum olarak yapılması gerekenin “kontrolsüz göçe dur” demek olduğuna dikkat çeken Sungur,  “Kontrolsüz göç durdurmak için çalışmaya veya okumaya gelenler için belli bir sınır koyarak ailesini buraya getirmemesini sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

  Sungur, kontrolsüz göçün önüne geçmedikçe hem sağlık sisteminin, hem de eğitim sisteminin kaosa sürüklendiğini anlatarak, “ülkeye gelen çalışan işler ailesi de gelerek hem buradaki sağlık sisteminden, hem de eğitim sisteminden yararlanır. Hastane kapılarında uzun kuyruklar oluşur, eğitimde de sınıflar dolar taşar” dedi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }