Kıbrıs

“Kendi tanıtımımızı, yapamıyoruz turizm nasıl olsun!”

Abone Ol

   Pandemi ile çok kötü bir süreç geçiren turizm sektörü, geçen yıldan bugüne yeniden ayağa kalkmaya başlasa da turizmci henüz umduğunu bulmuş değil.

   Konu ile ilgili BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, 2022 ile 2023 yıllarının ilk 2 ayında gelen yolcu sayısı, konaklama, geceleme gibi istatistiklerine göre geçen yıla göre 2023’te artış olduğunu vurguladı.

   Tolun, 2023’ün, 2019’daki gelen yolcu, konaklama ve geceleme rakamlarını yakalayamadığından bahsederek yüzde 20 geride olduğunu kaydetti.

   Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Dimağ Çağıner, Türkiye’deki deprem felaketi ile birlikte meydana gelen hem ekonomik hem de travmatik durumların turizmi olumsuz etkilediğini ve insanların tatillerini ötelediklerini belirtti. Çağıner, yine de haziran, temmuz ve ağustos aylarından umutlu olduklarını ancak tanıtım eksikliği olduğuna dikkat çekti.

Çağıner: Deprem felaketi sebebiyle tatiller ötelendi

   Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Dimağ Çağıner, ötelenen tatillerin 2022’de yapıldığını belirterek yurt dışından gayrimenkul yatırımı için ülkeye gelen turistlerin ayrıca Türkiye’den de gelen müşteriler olduğunu söyledi.

   Çağıner, 2023’ün geçtiğimiz yıllara göre daha sakin başladığını vurgulayarak, şu an için 2022 ile kıyaslayamayacakların kaydetti.

   Erken rezervasyonların iyi başladığını söyleyen Çağıner, Türkiye’deki deprem felaketi ile birlikte meydana gelen hem ekonomik hem de travmatik durumların turizmi olumsuz etkilediğini ve insanların tatillerini ötelediklerini belirtti.

“Nisan ve mayıs aylarında beklenen

doluluğa ulaşamayacağız”

   Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin de ülkemiz turizmini etkilediğini ifade eden Çağıner, girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı otel konaklama fiyatlarının da yeniden revize edildiğini, insanların alım gücünün düşmesinden kaynaklı da bir sorun yaşandığını kaydetti.

   Çağıner, Türkiye’den gelecek turistin az olacağının işaretlerini aldıklarının altını çizerek, bu bayram bekledikleri doluluğa ulaşamadıklarını, özellikle böylesi güzel bir mevsim olan nisanın ortalarında çok yoğun turist akını beklediklerini ama yüzde 100 doluluğa ulaşamayacaklarını söyledi.

   Çağıner, Türkiye’deki seçimler dolayısı ile Mayıs ayında da geçtiğimiz seneki doluluk oranlarını yakalayamayabileceklerini belirterek, umutlarının mayıs sonrasındaki satışlar olduğunu kaydetti.

“Kendi reklamımızı bile yapamıyoruz”

   Çağıner, turizmde pazarlama ve reklam konusuna da değinerek, “Turizm Bakanlığı diye bir bakanlık olduğuna inanmıyorum” şeklinde konuştu.

   Turizm Bakanlığı’nın görevini yerine getirmediğine dikkat çeken Çağıner, “Turizm Bakanı Ataoğlu yakın bir tarihte EMİTT Turizm Fuarı'na katıldı ve orada TC Turizm Bakanı ile yapmış olduğu görüşmede Türkiye Turizmi Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’nın bizim adımıza yapmış oluğu reklamların bir ay daha uzatılacağı bize müjde olarak verdi. Bu aslında mutlu olunacak bir şey değil, utanılacak bir şeydir. Çünkü KKTC kendi reklamını bile yapamaz, kendi reklamına karar veremez, reklamın süresine ve bütçesine karar veremez demektir” dedi.

   Çağıner, şu anda ülkemizdeki mevcut turizmin Turizm Bakanlığı stratejileri sonucu olmadığını belirtti.

   “KKTC’de turizm bugüne kadar acenteci, otelci ve restorancı ne geliştirmişse odur” diyen Çağıner, Turizm Bakanlığı’nın da sadece izleyen ama yapılan her açılımı sanki kendi yapmış gibi lanse eden bir organizasyon noktasında olduğunu vurguladı.

   Çağıner, tarihimizde hiç bu kadar zayıf bir Turizm Bakanlığı görmediklerini ifade ederek, bakanlığın var olan turizm sayılarını da kendi başarılarıymış gibi anlatmasını eleştirdi.

Tolun: Pandemi öncesine göre yüzde 20 geriyiz

   Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, 2022 ile 2023 yılının ilk 2 ayında gelen yolcu sayısı, konaklama, geceleme gibi istatistiklerine göre, 2023’te artış olduğunu vurguladı.

   Tolun, ilk 2 ay kıyasına bakıldığına 2023’ün 2022’ye göre iyi gittiğini ama kıyas alınması gereken pandemiden öncesi olan 2019 yılı istatistikleri olduğunu söyleyerek, 2023’ün 2019’daki gelen yolcu, konaklama ve geceleme rakamlarını yakalayamadığını, yüzde 20 geride olduğunu kaydetti.

   Tolun, yaz sezonunda gelen yolcu, konaklama ve gecelemelerde önceki yıla göre artış beklediklerini ama pandemi öncesi 2019’daki rakamların yine yakalanamayacağına dikkat çekti.

   Fiyatlardaki yükselme sebebi ile Avrupa’dan gelen turist sayısında düşme yaşandığının altını çizen Tolun, Türkiye’deki deprem felaketinin de turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti. Depremin en başta Türkiye’deki otellerin doluluğunu olumsuz etkileyeceğini söyleyen Tolun, Türkiye dolulukta beklenen rakamlara ulaşamayacağı için Antalya’nın fiyatları düşüreceğine işaret etti.

   Tolun, bu nedenle iç turizmi Antalya’nın alacağını ve Türkiye’den ülkemize gelecek kişi sayısında önemli bir artış olmayacağını belirterek, gelenlerin de gazinoların kendi getirdikleri turistler olduğunu kaydetti.

   Tolun, Fly Kıbrıs’ın devreye girmiş olmasının bilet fiyatlarda düşüş sağlayacağını, yeni uçuşa başlamalarına rağmen yüzde 20 düşüş yaşandığını söyleyerek, sadece bilet fiyatlarındaki düşüşün yeterli olmayacağını vurguladı.

 

“2023’ün genelinde doluluk oranının

yüzde 40-45 olmasını umuyoruz”

   Mayıs ayında Türkiye’deki seçim dolayısı ile seyahatlerin de çok olmayacağını kaydeden Tolun, “Seçim de ülke turizmini olumsuz etkileyecek. Seçim sonucu ne olursa olsun ekonomistler dövizde patlama olacağı konusunda uyarıyor” şeklinde konuştu.

   Tolun, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gelen yolcu, konaklama ve gecelemede artış beklediklerini ifade edere, 2023’ün genelinde doluluk oranının yüzde 40-45 yakalamasını umduklarını söyledi.

   Öte yandan Tolun, pandemiden bu yana 3 ve 4 yıldızlı otellerin halen kapalı olduğunu doluluk oranının bu nedenle yanıltıcı olduğuna vurgu yaptı.

“Turizm Bakanlığı’nın

yaptığı bir tanıtım yok”

   Tolun, gelen yolcu ve konaklama oranlarını yükseltmek için reklamın şart olduğuna işaret ederek, fuarlara katılmanın, tanıtım yapmanın şart olduğuna dikkat çekti.

   Fuarlar, dergiler ve basılı tanıtımların önemini gittikçe azalttığını, artık internet çağı olduğunu ve tanıtımların internet üzerinden yapılması gerektiğini söyleyen Tolun, sadece fuarlara katılmanın tanıtım için yeterli olmadığını kaydetti.

   Tolun, “Tanıtımımızı da Türkiye yapıyor” diyerek, Turizm Bakanlığı’nın yaptığı bir tanıtım olmadığına dikkat çekti.

   Turizm Bakanlığı’nın da tanıtım yapması gerektiğini vurgulayan Tolun, bakanlığa ayrılan bütçe ile bunun mümkün olmadığını kaydetti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }