Sağlık

Japon bilim insanları dişlerin uzamasına ve yeniden çıkmasına yardımcı bir ilaç geliştirdi

Abone Ol

Bugüne kadar dişlerin çocukken uzayıp düştükten sonra yeniden çıktığını biliyorduk. Yani dişler en fazla iki kere uzuyor diye biliniyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırma dişlerin üçüncü kez uzayabildiğini ortaya çıkardı.

Euronews Türkçe'nin haberine göre Japonya'da bir grup bilim insanı dişlerin ergenlik dönemi sonrası yetişkin çağında da uzayabildiğine dair bir ilaç geliştirdiğini duyurdu.

Japonya'nın Osaka kentindeki Kitano Hastanesi Tıbbi Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmada geliştirilen bir ilaç, doğuştan dişlerinin yapısında sorunu olan, bazı dişleri çıkmayan ya da dişleri normalden daha kısa olan kişilerin bu sağlık sorununu iyileştirmeye yardım ediyor.

Buna göre bazı hastalarda anodonti, yani dişlerin tamamen yokluğu ya da kısa kalması durumu olabilir ve bunun dünyada görülme oranı ortalama yüzde 1'dir. Bu durum genellikle diş çıkmamasının (deri dışı anormallikler- ektodermel dislapzi) yanı sıra saç, tırnak, deri ve salgı bezleri kusurları olarak da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumların insan yaşamına olumsuz etkileri genellikle protez ve diş implantları gibi tedavilerle azaltılır.

Ancak alanında ilk olma özelliğine sahip bu ilaç, doğuştan gelen bu etkileri azaltarak hastaların diş yapısını düzeltmeye yardımcı oluyor.

Kitano Hastanesi Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde diş hekimliği ve ağız cerrahisi bölüm başkanı olan Dr. Katsu Takahashi, 90'lı yılların ilk dönemlerinden beri yaklaşık 30 yıldır konuya yoğunlaştığını ve söz konusu ilaç üzerinde çalıştığını kaydetti.

Dr. Takahashi Japon The Mainichi gazetesine verdiği demeçte "Dişlerin uzaması ya da çıkmayan dişlerin yeniden çıkması gibi tedaviler her diş hekiminin hayalidir. Üzerinde çalıştığımız ilaçla bu hayali gerçekleştirebileceğimiz konusunda bir şüphe duymuyoruz." diye konuştu.


Japonya Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Ajansı (AMED) tarafından da desteklenen çığır açıcı diş hekimliği çalışması, "ülke çapında 10'dan fazla tıp kurumu ve araştırma enstitüsünün işbirliğiyle "tamamen veya kısmen dişi çıkmayan hastalara" (tıp dilinde (konjenital Anodonti hastaları) olmayı amaçlıyor.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }