Kıbrıs

İtfaiye Müdürlüğü yangınlara karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekti

Abone Ol

   Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü, yangınlara karşı alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

    Yapılan açıklamada herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören kişilerin 199 İtfaiye İhbar Hattı, 177 Orman Yangını İhbar Hattı veya 155 Polis Hattı’na ulaşması çağrısında bulundu.

    Açıklama şöyle:

“Spiral ve kaynak makinesi gibi kıvılcım çıkaran iş aletleri ile çalışma yapılacağı zaman, çevredeki kuru otlar ve diğer yangın çıkarabilecek malzemelerin temizlenmesi ayrıca, çalışma yerinde yangın söndürme cihazı ile yangın söndürmeye yönelik araç-gereç bulundurulması gerekmektedir.

“İş yeri ve konutlarınızdaki elektrik tesisatlarında, yüklenmeden dolayı meydana gelebilecek olan kısa devreleri önlemek amacıyla elektrik tesisatlarınızın kontrolünü uzman kişilere yaptırınız. Elektrik tesisatına yüklenmemek için, fazla elektrik akımı ile çalışan cihazları (ütü/fön/tost makinesi, mikrodalga vb.) aynı zamanda ve çoklu prizlerde çalıştırmayınız. Katlanarak zamanla zarar görmüş uzatma kablolarını kullanmaktan kaçınınız.

“Çalışır durumdaki fritöz veya tencere içerisinde unutulan yağ alev alırsa, ilk olarak fritöze giden elektrik fişini veya ocağın altını kapatın ve yangın söndürme cihazınız ile müdahale ediniz. Yangın söndürme cihazınız yok ise, bir bezi ıslatıp sıktıktan sonra bez ile fritözün veya tencerenin üzerini örtün ve soğumasını bekleyiniz. Hava ile temas kesildiği için yangın sönecektir. Su ile müdahale etmeyin, su yangının büyümesine sebep olmaktadır.

“İkametgah veya iş yerinizde gaz kaçağı olduğunu düşündüğünüz durumda elektrik prizlerini açmayınız. İçeride biriken gaz sıkışması nedeniyle, kıvılcım oluşturabilecek bir alet ile (cep telefonu, fener vb. gibi) içeriye girmeyiniz. Elektriği şalterden kapatın, kapı ile pencereli açın ve son olarak bir süpürge yardımıyla ortamda biriken gazın dışarıya tahliyesini sağlayınız.   

“Tamamen söndüğünden emin olmadan sigara izmaritlerini çevreye, yol kenarlarına, çöp bidonları içerisine, ormanlık alanlar ve arazilere veya yanabilecek madde ve malzemeler üzerine atmayınız.

“Özel, tarımsal, toplu taşıma ve akaryakıt taşıyan araçların servisini, bakımını, egzoz ve lastik kontrollerini zamanında yaptırmanız halinde, meydana gelecek yakıt sızmaları, kısa devreler ve egzozlardan çıkacak kıvılcımların yangına sebep olması önlenecektir.

“Araçlarınızın içerisinde, iş yeri ve evlerinizde, yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, çıkacak olası bir tehlikeyi ve yangının büyümesini önleyecektir.

“İş yeri ve evinizi yangın riskine karşı sigortalamanız, oluşacak maddi hasarı gidermenizde size yardımcı olacaktır.

“Herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen 199 İtfaiye İhbar Hattı, 177 Orman Yangını İhbar Hattı veya 155 Polis Hattına ulaşmaları önemle rica olunur.”

    

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }