Kıbrıs

İsias davasının ilk duruşmasında otelin sahibi olan sanık suçlamaları reddetti

Abone Ol

   Adıyaman’da meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden 35’i Kıbrıslı Türk Sporcu, 72 kişiye mezar olan İsias Otel’in 11 sanığı hakkındaki ilk duruşma bugün Adıyaman Adliye Sarayı’nda Türkiye saatiyle 9.00’da (Kıbrıs saati 08.00) başladı.

  Duruşmanın ilk gününde İsias Otel’in Sahibi Ahmet Bozkurt sanık olarak dinletildi. Mahkemede konuşan Bozkurt, malzemeden çalınmadığını, binanın sağlam yapıldığını, kendisine iftira atıldığını dile getirdi.

  Sanık Ahmet Bozkurt, 6 Şubat asrın felaketi nedeniyle başta kendi otelinde hayatını kaybeden misafirlere, ailelere ve 11 ilde hayatını kaybeden 52 bin kişiye Allah’tan rahmet diledi.

   Şu anda 71 yaşında bir iş insanı olduğunu belirten Bozkurt, İsias Otel’in bulunduğu arazinin ticari bir alan olmasından dolayı orada konut inşaatı yaptığını söyledi.

   Bozkurt, Belediye’ye kat izni için başvurduğunu ve oranın 9 kat için imar izninin olduğunu dile getirerek, 1992 yılında Adıyaman’ın dördüncü derece deprem bölgesi olduğunun tarafına izah edildiğini ifade etti.

    Bozkurt, uzun süre çalışarak bütün hesaplamaları yaparak bunu birinci dereceye göre hazırlamayı kabul ettiğini söyledi.

   Bozkurt, yapılan hesaplardan sonra projenin hazırlandığını ancak hesaplamaların 14 kata göre hazırlandığını belirtti.    

   Projenin 14 kata göre hazırlandığını, hesaplamaların doğru olduğunu ancak 9 kata kadar imar izni verildiğini söyleyen Bozkurt, projenin 9 kat izni verilmesine rağmen 14 kata göre statik hesaplamalarının yapıldığını ileride projenin 14 kata çıkması için de yetkililerin projeye not düştüğünü anlattı.

“Binanın yapımında malzemeden çalınmadı, bina sağlam yapıldı”

   Bozkurt, özel imalat demir siparişinde bulunmak için İskenderun Demir Çelik Fabrikası’na gittiğini ve orada üst yöneticilerle görüştüğüne işaret ederek, bütün demirlerin nevrüdü olarak imal edildiğini ve Adıyaman’a gönderildiğini açıkladı.

   Bozkurt, 1992 yılında Adıyaman’da müteahhit olmadığı için bölgenin en iyi demircisi, betoncusu ve kalıpçılarıyla görüştüğünü bildirdi.

   Demirci ustasının özel imalat demiri görünce hem kolonların çok sık hem de demirlerin çok fazla olmasından dolayı daha fazla para istediğini söyleyen Bozkurt, inşaata başladığını kaydetti.

   9 katlı binada çok fazla demir kullanıldığını anlatan Bozkurt, birçok kişinin kendisini bu kadar demir kullanmasından dolayı eleştirdiğini söyledi.

   Bozkurt, 9. katın inşası sırasında ölümlü bir iş kazası olduğunu ve inşaatı durduğunu belirterek, 2001 yılında inşaata yeniden başladığını anlatan kaydetti.

   Projede hiçbir değişiklik yapmadığını binanın karkasının zaten “bitmiş” olduğunu dile getiren Bozkurt, 2001 yılında yapılan statik hesaplamalarda uzmanların inşaatın bütün değerleri karşıladığını, malzemeden çalınmadığını, binanın çok sağlam olduğunu söylediğini ifade etti.

“Konuttan otele çevrildi”

 

   Bozkurt, başta ticari bir alan olarak (konut, iş hanı) belirlenen inşaatın 2001 yılında otele çevrildiğini söyleyerek, Adıyaman’da otel ihtiyacı olduğu için bunu yaptığını açıkladı.

   Bozkurt, projenin otele olarak kabul edilmesi için girişim yaptığını ve otelin bodrumundan en üst katına kadar inşaatın otele uygun olduğunun belirlendiğini kaydetti.

   Sanık Ahmet Bozkurt, kat fazlası yapıldığı ve yandan bina inşa edildiği iddialarını kabul etmediğini, projeye uygun hareket ettiğini dile getirerek, 2011 yılında enerji kaybından dolayı yasa değişikliği olduğunu ve bu yasa değişikliği nedeniyle ısı yalıtımı olmayan binalara hiçbir kayıt istemeden ısı yalıtımı yapabileceğinin belirtildiğini ifade etti.

   Bu yasayla birlikte kendi imkanlarıyla binaya ısı yalıtımı da yaptığına işaret eden Bozkurt, oteli yaptıktan sonra en üst katta merdiven kuleleri ile asansör boşluğunun olduğu yeri kendisine ofis yaptığını anlattı.

   Bozkurt, “fazla kat” diye iddia edilen yerin beton olmadığını permureyle kapandığını, yanlarının da camla kapandığını söyledi.

    O bölümü ticari olarak kullanmadığına ve şahsi kullanım olduğuna dikkat çeken Bozkurt, asla beton kullanmadığını yineledi.

   Bozkurt, 2018 başında Türkiye Kalkınma Bankası’na başvurduğunu belirterek, otelin yenilenmesi için kredi hakkı kazandığını ve otelin yenilenmesi için kendisine 1 milyon 115 bin Euro kredi çıktığını kaydetti.

   Oteli yenilemeye başladığını dile getiren Bozkurt, oteldeki ekipmanların (yatak başlığı, duş başlığı vs.) söküldüğünü ve yenilendiğini kaydetti.

   Bozkurt, oteli kredi aldıktan sonra yenileyerek bitirdiğini ifade etti.

Sanık Ahmet Bozkurt, kendisine de iki oğluna da iftira atıldığını, boşu boşuna cezaevinde tutulduklarını, eğer bir suç unsuru tespit edilirse tek sorumlunun kendisi olduğunu belirtti.

Aleyhindeki hiçbir iddiayı kabul etmediğini belirten Bozkurt, “Bana iftira atıldı” dedi, hiçbir zaman otelin ev olarak kullanılmadığını kaydetti.

İddiaların asılsız ve iftira olduğunu yineledi "beni çekemeyenler bana iftira atıyor" dedi, otelin yıkılış sebebinin depremin şiddetinin yüksek olması olduğunu söyledi.

Bozkurt “Beni otelimde sıva bile çatlamıyordu. Normal bir deprem olsaydı, otelim yıkılmayacaktı, depremin şiddeti çok fazlaydı” dedi.

Sanık Bozkurt, “Eğer bana atılan iftiralar doğru olsaydı, enkazın başına gider canıma kıyardım” dedi.

Ahmet KARAGÖZLÜ, Adıyaman Adliyesi salonundan bildiriyor...

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }