Özel Haber

İş makineleri ve ticari ağır vasıtaların birçoğunun kapasitesinin üstünde yük taşıması ciddi bir tehdit oluşturuyor

Abone Ol

   Ülkemizde ağır vasıtaların trafikte yarattığı tehlike, birçok kez karşımıza çıkıyor…

   BAĞIMSIZ Gazete, Lefkoşa’nın birçok noktasında trafikte seyreden ağır vasıtaları fotoğrafladı…

    İş makinesi ya da ticari ağır vasıtalı araçların birçoğunun kurallara uymadığı, taşıması gereken yükün fazlasını taşıdığı hatta yeterli önlem almadığı görüldü.

    Kasa kısmı açık olan ağır vasıtalardan yola saçılan yük parçalarının trafikte ciddi tehlike oluşturduğu gözlemlendi.

Yarkıner: Büyük tehlike

   Kıbrıs Türk Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, ağır vasıta ticari araçların karıştığı çarpışmalarda riskin daha büyük olduğunu, bu araçların daha çok insanın hayatını kaybetmesi adına daha büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

   Yarkıner, “Bu araçlar ve tünellerle ilgili hazırlanan yasalar ilkel ve konuya vakıf kişiler tarafından hazırlanmadı. Yapılan ara düzeltmeler ise konuya vakıf kişiler tarafından yapılmadığı için daha büyük komplikasyonlara neden oluyor” dedi.

    Araç boyutlarının halen mukayyit izniyle yazıldığını vurgulayan Yarkıner, “Bir kamyonun boyutu en fazla 9 metre 10 santim olması gerekiyor yasada, ancak böyle bir kamyon kalmadı. KKTC’de de Dünya’da da. Bu 1960’ların trafik dokusuna uygun bir yasal mevzuattır ve 2023’ün dokusuna uygun değildir. Çünkü hem güvenlik donanımları değişti hem araçların boyutları değişti hem de sahip olmaları gereken regülasyonlar değişti” ifadelerini kullandı.

   Ayer Yarkıner,  trafik ve ülkeye araç ithaliyle ilgili mevzuatların trafikte araç güvenliğini olumlu yönde etkileyecek kriterler içermediğine işaret ederek, kendilerinin polislerle görüştüğünü ve onlarca ağır vasıtalarla ilgili örnekler paylaştıklarını söyledi.

“Çarpışmalar araçların teknik

yetersizliğinden meydana geliyor”

   Yarkıner, meydana gelen çarpışmaların alkollü araç kullanmaktan, uyuşturucudan ve aşırı süratten değil tamamen araçların teknik yetersizliğinden kaynaklandığını polislere gösterdiklerini söyleyerek, “Polis Genel Müdürlüğü bizi bir toplantıya davet etti, toplantıya gittiğimizde ise bizimle görüşmediler” dedi.

   Polisin bilgiden önce görevinin bilincinde olması gerektiğini ifade eden Yarkıner, polisin ülkedeki trafik güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

“Polisin trafiğin ‘T’sinden haberi yok”

   Polisin trafiğin ‘T’sinden haberi olmadığını savunan Yarkıner, “Bizi aradılar ve Lefkoşa-Girne / Girne-Lefkoşa anayolunu ağır vasıtalara açmak istediklerini söylediler ve bizim bunu kabul etmemizi istediler. Zamanında mahkemeye verdik ve biz bu yolu kapattık. Şimdi o yolu bütün ağır vasıtalar kullanıyor ve polis 3 maymunu oynuyor. Yarın bir gün biri hayatını kaybettiğinde yasaktı neden geldin diyecekler” dedi.

   Yasa gereği kurulan Trafik Güvenlik Komisyonu olduğunu ve bu komisyonda kaç kişi varsa çarpışmalardan sorumlu olduğunun altını çizen Ayer Yarkıner, 2013’den 2023’e kadar Trafik Güvenlik Komisyonu’nun aldığı kararların yayınlanması gerektiğini de ifade etti.

   Yarkıner, “Bu komisyon sadece torpillilere akaryakıt istasyonu ve başka bir çok torpillilere farklı farklı imkanlar verdi” dedi.

    Trafikte sıfır can kaybının tek önleminin alkol, uyuşturucu ve ilaç olmadığını belirten Yarkıner, araçlarla yasaların dokusunun uyuşmadığını ifade etti.

   Yarkıner, şöyle devam etti:

   “Polis, bütün kazalarda olayı dikkatsiz sürüşe indirgiyor. Polis kazanın sonunda her şey tamamdır aracın hiçbir kusuru yoktur ve sürücünün kusuru vardır diyor. Sonra çarpışmaya karışan sürücü mahkemeye çıkıyor ve diyor ki ben aracı 300 metre kala gördüm frene bastım ancak araç durmadı. Peki aracın yükü nedir; 54 ton! Taşıması gereken azami ton nedir? 34 ton… Bunu da polis bilmiyor… Ülkemizde aracın azami yüklü ağırlığı, boş ağırlığı ve dingil ağırlıklarıyla ilgili tanımlar yok. Bu konuda özellikle ticari araçların üst yapılı araçların tıpkı evler gibi binalar gibi tasarımı ve projesi olur.

   Tehlikeli ve dikkatsiz yük taşıyan araçlar için denetim yok ama denetim içinde gerekli yasal mevzuat yeterli değildir. Bu yasal mevzuatı yeterli hale getirmek gerekiyor. Bu durumun geçerli bir nedeni olamaz. Bence meydana gelen çarpışmaların ardından mahkemelere sorumlu kişilerinde getirilip bu kazada bir kusuru olmadığını ispat etmesi gerekiyor. Akaryakıt ve uçak yakıtı taşıyan tankerler var, bu araçların hiç denetimi yoktu, bunlar köy içlerine ve sokak aralarına giriyor. Bu halimizin geçerli bir nedeni yoktur, olamaz… Bu sorunların siyasetle, sağ ile sol ile hiçbir alakası yoktur. Sadece bu durumdan nemalananlar vardır.”

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }